Την Πέμπτη 6 Μαρτίου, στο θέατρο της Αχιλλοπουλείου Ελληνικής Σχολή του Καΐρου, καλωσορίσαμε τον Χρήστο Τατσιόπουλο, έναν δεκατετράχρονο ταλαντούχο συγγραφέα από την Κατερίνη, τον οποίον απολαύσαμε στην παρουσίαση του πρώτου του βιβλίου με τίτλο «Το Πετράδι της Ζωής».
Στο πλευρό του ο πατέρας του Δημήτρης, ο οποίος είχε υπηρετήσει για κάποιο διάστημα ως αστυνομικός στο Προξενείο του Καΐρου. Η ημέρα για τον νεαρό και διακεκριμένο συγγραφέα ξεκίνησε από τις σχολικές ώρες, όπου τα παιδιά από όλες τις τάξεις του Δημοτικού συγκεντρώθηκαν με τις δασκάλες τους στο θέατρο, περιμένοντας με αγωνία για την παρουσίαση του βιβλίου, μιας και οι δασκάλες τους τα είχαν προετοιμάσει για αυτή την συνάντηση.
Στις τάξεις τις προηγούμενες ημέρες οι δασκάλες έδωσαν στα παιδιά να καταλάβουν ότι είναι μεγάλη ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά έναν έφηβο, αρκετά κοντά στην δική τους ηλικία, ο οποίος πήρε την κατάσταση του εαυτού του στα χέρια του και έδωσε μια ιδιαίτερη τροπή στις δυσκολίες που αντιμετώπιζε. Ο Χρήστος δημιούργησε ένα υπέροχο βιβλίο, βάλσαμο για τις πληγές του, αλλά και οδηγό επιβίωσης στο κόσμο της μελλοντικής ενήλικης ζωής του.
Με αυτό το λαμπερό και πολύτιμο «πετράδι» της δικής του ζωής, γέμισε τις βαλίτσες του ο χαμογελαστός συγγραφέας από την Κατερίνη. Μέσα από τις πολύχρωμες σελίδες του βιβλίου ο Χρήστος κατάφερε να συνδεθεί όσο κανείς άλλος με τους μαθητές του δημοτικού. Η αλληγορική και βιωματική ιστορία των ηρώων του, ξεκλείδωσε τις καρδιές των μικρών μαθητών που στην κυριολεξία κρεμόντουσαν από τα χείλη του.
(φώτο. Αθ. Δημοπούλου)
Βροχή οι ερωτήσεις για την έμπνευση, την ανάγκη του να γράφει, την προέλευση των ηρώων του και όλα όσα πυροδωτούσαν και απογείωναν στα ουράνια την παιδική φαντασία.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας είχε προγραμματιστεί ακόμα μία παρουσίαση του ενδιαφέροντος παιδικού βιβλίου, με τον διευθυντή της Σχολής κ. Βασίλη Λάγιο να ανοίγει την εκδήλωση καλωσορίζοντας τον Χρήστο για δεύτερη φορά, συστήνοντάς τον στο ενήλικο κοινό του.
Για να διευκολυνθεί η ροή της παρουσίασης και να μην καταστεί ένας κουραστικός μονόλογος, ο πρώην διευθυντής του ΕΠΚΚ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος ανέλαβε να δημιουργήσει το κλίμα μιας φιλικής κουβέντας, σκιαγραφώντας τον λογοτεχνικό κόσμο του καλεσμένου.
Ο συγγραφέας, δίχως την παραμικρή διάθεση εξωραϊσμού της εικόνας του, «κατέθεσε» στο ακροατήριο του, την πολύχρονη πάλη του με τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Μίλησε ανοιχτά για τον φαύλο κύκλο της εξάρτησης, για τις αιτίες που την δημιούργησαν, αλλά και για την στήριξη της οικογένειάς του που τον έβγαλε νικητή. Μέσα από τον ώριμο και ιδιαίτερα κατασταλαγμένο λόγου του δημιουργούσε για όλους εμάς τις εικόνες μιας ζωής στην οποία, όπως μας είπε ο ίδιο ασφυκτιούσε.
Ο Χρήστος είναι αναμφίβολα ένα παιδί με υψηλά διανοητικά χαρίσματα και η συζήτηση με τον συνομιλητή του κ. Χρίστο Παπαδόπουλο, δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια συζήτηση με έναν τυπικό έφηβο. Τον ακούσαμε με αμείωτο ενδιαφέρον να μας παρουσιάζει όλα τα στοιχεία της έμπνευσής του, αλλά και να μας ξεναγεί με το μοναδικό του χαμόγελο, μια στο φως και μια στα σκοτάδια της ύπαρξής του.
Οι ερωτήσεις ήταν πολλές και από το ενήλικο κοινό του, έδιναν η μια «πάσα» στην επόμενη και άπλωναν ευχάριστα την κουβέντα σε όλους τους τομείς της ζωής. Στις ενοχές, στην αυτοματαίωση, και στην αυτοβελτίωση, στα όνειρα που αυτονομήθηκαν από τις τύψεις και διεκδίκησαν την πραγμάτωσή τους, αλλά και στην αγάπη και την καλοσύνη της ψυχής που από ότι μας αποκάλυψε ο συγγραφέας αποτελούν το ανεπεξέργαστο «πετράδι της ζωής».
Φίλε Χρήστο, ανέφερε ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν κοιτώντας τον στα μάτια «Οι προβληματισμοί που έχεις δεν είναι ενός παιδιού έντεκα, δώδεκα χρονών. Βλέπω έναν άνθρωπο αρκετά ώριμο που κατάφερε να «κόψει μαχαίρι» τους εθισμούς του και να «βάλει τα γυαλιά» σε πολλούς που του έκαναν μπούλινγκ και για τα γυαλιά που φορούσε. Εντοπίζω μια δυνατή οικογένεια πίσω σου. Μια ισχυρή μαμά και έναν πατέρα που σου έδωσαν μαζί τις στέρεες βάσεις για να ξεπεράσεις τα προβλήματά σου και να δημιουργήσεις κάτι υπέροχο, μέσα από την βασανιστική κατανόηση του ίδιου σου του εθισμού. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια σε εσένα, στους γονείς σου και στον αδελφό σου που σε ανέχτηκε (γέλια) και σε όλο τον οικογενειακό μηχανισμό που σε υποστήριξε».
Τον λόγο τέλος πήρε και ο Αν. Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο οποίος συμβούλεψε τον νεαρό συγγραφέα για την συνέχεια της ζωής του να επιδοθεί στο έπακρο στην ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων, ενώ του ευχήθηκε το ταξίδι της ζωή του να είναι γεμάτο γλύκα και χαρά.
Η βραδιά έκλεισε με τον συγγραφέα να υπογράφει τα βιβλία του και να ανταλλάσσει λίγες ακόμα τρυφερές κουβέντες με το κοινό του που έφυγε κατενθουσιασμένο από το θέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής.
Στην εκδήλωση πέραν των αναφερθέντων παρέστησαν και οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέλιος Χαλκιάς, Ανδρέας Γιόσρι και Λεωνίδας Φοντριέ, ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτίνης, η Διευθύντρια Οικονομικών του Πολιτιστικού κα Κωνσταντίνα Γεδεών, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου.