Η 25η Μαρτίου στα Ελληνικά σχολεία του Καΐρου
24/03/2025
Ετήσια Τακτική Γενική Συνέλευση του Σ.Ε.Κ.
25/03/2025
Show all

Ο Καβάφης στο Κάιρο: Μια θεατρική περιπλάνηση από το «Θέατρο Σαλαμίνας»

Τη Δευτέρα 24 Μαρτίου, στο ανακαινισμένο θέατρο της ιστορικής Αμπετείου Σχολής στο Ντεμερτάς του Καΐρου, ζήσαμε ένα γοητευτικό ταξίδι στα κατάβαθα της ανθρώπινης ψυχής μέσα από τον ανυπέρβλητο ποιητικό λόγο του Κωνσταντίνου Καβάφη. Το τιμόνι αυτής της ιδιότυπης περιπλάνησης στον βαθύ υπαρξιακό στοχασμό το κράτησε με αξιώσεις το «Θέατρο Σαλαμίνας». Ο καλλιτεχνικός Διευθυντής κ. Στέφανος Καρυδάκη, συγγραφέας του έργου “Επέκεινα της Επιστροφής” και εμπνευστής του εγχειρήματος, σκηνοθέτησε μια ενδιαφέρουσα παράσταση που καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

Οι ταλαντούχοι Έλληνες ηθοποιοί, αλλά και οι πρωτοεμφανιζόμενοι Αιγύπτιοι καλλιτέχνες κατάφεραν να αποδώσουν το πάθος, την μεγαλοφυία, αλλά και τις αντιφάσεις που σαν αιώνια ρεύματα στοίχειωναν την ψυχή και το μυαλό του μεγάλου μας Αλεξανδρινού, γονιμοποιώντας με το φως της μεγάλης τέχνης, τον ποιητικό του λόγο.

Πέραν από τους καταξιωμένους Έλληνες ηθοποιούς που συμμετείχαν αφιλοκερδώς στην παράσταση, αξίζει να αναφερθούμε στο πάθος και την φλόγα που διακρίναμε στα μάτια των Αιγύπτιων ηθοποιών, που μπολιασμένοι από τον φιλελληνισμό που τους διακατέχει, έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό επι σκηνής, συμπαρασύροντας με το παράδειγμά τους και άλλους επίδοξους μιμητές. Μας συγκίνησε ιδιαίτερα η ερμηνεία του πάντα προσφερόμενου και εξωστρεφούς Δρος Τάρεκ Ραντουάν, Προέδρου του Τμήματος Ελληνικών και Ιταλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αλ Άζχαρ, ο οποίος ως αφηγητής προλόγιζε στην Αραβική γλώσσα την κάθε σκηνή του έργου, βοηθώντας το Αραβόφωνο κοινό να κατανοήσει τα βαθιά νοήματα του ποιητικού και φιλοσοφικού λόγου του μεγάλου μας ποιητή. Αξίζει να τονίσουμε σε αυτό το σημείο τον κομβικό ρόλο που επιτελεί, από τη θέση του στο Αλ Άζχαρ, ο Δρ. Ραντουάν στην διάδοση της Ελληνικής γλώσσας και του πολύπλευρου πολιτισμού μας στους Αραβόφωνους φοιτητές, αντανακλώντας σε κάθε ευκαιρία τη δική του αγάπη για το λειτούργημα και την αποστολή που επιτελεί με αυταπάρνηση.

Την εκδήλωση στο θέατρο της παλιάς Αμπετείου άνοιξε η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ κα Έλενη Μαγγανά η οποία, αφού καλωσόρισε εγκάρδια τους επισήμους και το κοινό, ευχαριστώντας τον καλλιτεχνικό θίασο για την παράσταση ανέφερε κάτι που επαναλαμβάνει σε κάθε ευκαιρία: «Η Αμπέτειος δεν θα μπορούσε παρά να υποστηρίξει τα πολιτιστικά δρώμενα της Ελληνικής Παροικίας και είναι πάντα στην διάθεσή σας για την διάδοση του Ελληνικού Πολιτισμού και της Ελληνικής γλώσσας, όπως επίσης και στην εδραίωση των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών χωρών». Τον λόγο πήρε στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Αντιπρόεδρος κ. Γιώργος Καλλίδης, ο οποίος μας παρουσίασε ενδελεχώς  την μακραίωνη ιστορία, αλλά και την σημαντική συνεισφορά του Ιδρύματος Αμπέτ και της Αμπετείου Σχολής στη σφυρηλάτηση της ταυτότητας των Ελλήνων του Καΐρου.Ο κ. Καλλίδης μίλησε όμως και για το σήμερα της Αμπετείου λέγοντας: «Με συγκίνηση και βαθύ σεβασμό στην ιστορία και την παράδοση, σας καλωσορίζουμε στη «σταδιακή αναγέννηση» του Θεάτρου της Εφορείας του Ιδρύματος Αμπετείου Σχολής. Ένας χώρος που άλλοτε έσφυζε από φωνές, από χειροκροτήματα, από στιγμές που σφράγισαν τη συλλογική μνήμη, ξαναβρίσκει τη χαμένη του λάμψη», ενώ κλείνοντας τον λόγο του αναφώνησε «Ζήτω η 25η Μαρτίου», μια ιαχή που είχε να ακουστεί 30 χρόνια στο σχολικό αυτό θέατρο.

Μετά το τέλος της παράστασης ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε θερμά το Ίδρυμα Αμπέτ, τις Ελληνικές Κοινότητες σε Κάιρο και Αλεξάνδρεια, το Ελληνικό Κέντρο αλλά και τους δύο Ναυτικούς μας Ομίλους για την πολύτιμη και έμπρακτη  στήριξη τους στο θεατρικό αυτό εγχείρημα που άφησε όπως ανέφερε ένα έντονο αποτύπωμα στις καρδιές όλων μας.

Στην συνέχεια οι επίσημοι ανέβηκαν στην σκηνή και  έδωσαν σε όλους τους ηθοποιούς, τα αναμνηστικά διπλώματα συμμέτοχής από το Θέατρο Σαλαμίνας. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο Αιγύπτιος ηθοποιός Αμπνουλραχμάν Χασέμ από μικροφώνου και απευθυνόμενος στον κ. Στέφανο Καρυδάκη τον ευχαρίστησε για την εμπιστοσύνη και την ενθάρρυνση προς όλους τους ηθοποιούς «… Το πάθος σας και η υπομονή σας μαζί μας, μας βοήθησαν να δώσουμε τον καλύτερό μας εαυτό. Χωρίς εσάς, αυτή η παράσταση δεν θα ήταν σε καμία περίπτωση τόσο όμορφη και τόσο δημιουργική. Τέλος σε όλους όσους συμμετείχαν σε αυτήν την καταπληκτική και μοναδική εμπειρία θα ήθελα να τους πω ότι αυτή η παράσταση θα μείνει για πάντα χαραγμένη στην καρδιά και στο μυαλό μου με τα πιο ανεξίτηλα χρώματα. Σας ευχαριστώ όλους.»

Την παράσταση τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, οΔιευθυντής της Αμπετείου ΣχολήςΑρχιεπίσκοπος Σινά, Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανός, ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Κύπρια Πρέσβης κα Πόλυ Ιωάννου, ο Γενικός Πρόξενος κ. Συμεών Λιναρδάκης, ο Αναπλ/της Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδης.

Έπαιξαν οι ηθοποιοί:

  • Ιωάννα Γκαβάκου : Φίλη του Καβάφη
  • Μάκης Ακριτίδης: Καβάφης
  • Νικόλας Τουρνάκης : Φίλος του Καβάφη, Απαγγελία
  • Ελένη Πυραλή : Φίλη του Καβάφη, σκιά
  • Αναστασία Τσώμου : Φίλη του Καβάφη
  • Δρ Ταρεκ Ραντουάν : Αφηγητής
  • Abdulrahman H. Hashem : Απαγγελία, σκιά
  • Hader Deroo: Απαγγελία, σκιά
  • Anas Labeeb : Απαγγελία, σκιά