Η Τρίτη 8 και η Τετάρτη 9 Απριλίου 2025 ήταν δύο μέρες που η Ελλάδα και ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός απέδειξαν για άλλη μια φορά τη ζωντάνια, τη δύναμη και την πολιτισμική τους ακτινοβολία σε όλο τον κόσμο. Στην καρδιά της Ηλιούπολης του Καΐρου, στο κατάμεστο προαύλιο των ιστορικών Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων, η Πρεσβεία μας στην Αίγυπτο τίμησε την Τετάρτη 9 Απριλίου με λαμπρότητα και συγκίνηση την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας, προσφέροντας μια μαγική εμπειρία που ξεχείλιζε από υπερηφάνεια, παράδοση και πάνω από όλα εξωστρέφεια. Μια μέρα πριν, στην Όπερα του Καΐρου η Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ έδωσε μια ανεπανάληπτη συναυλία μαγεύοντας με την ανυπέρβλητη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη το κοινό στην ασφυκτικά γεμάτη μεγάλη Αίθουσα. Ήταν ένα διήμερο όπου η Ελλάδα και ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός δεν γιόρτασαν απλώς, άλλα έλαμψαν!
Πιστός στην πεποίθησή του για διπλωματική εξωστρέφεια με ακλόνητο σημείο αναφοράς την Πατρίδα μας, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου αξιοποίησε για ακόμα μια φορά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την ευκαιρία της Εθνικής μας επετείου για να βάλει τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στο επίκεντρο της προσοχής όλων. Ακολουθώντας το επιτυχημένο παράδειγμα της περσυνής εορταστικής ημέρας στο Προσκοπείο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, πρότεινε για τις φετινές επετειακές εκδηλώσεις να γίνουν τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο οι λαμπεροί Πρεσβευτές της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας σε όλον τον κόσμο. Σε έναν χώρο-σύμβολο για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό του Καΐρου, εκεί όπου γενιές παιδιών γαλουχήθηκαν με τις αξίες, τη γλώσσα και τον πολιτισμό της Πατρίδας. Ένα αρχιτεκτονικό στολίδι της Παροικίας μας, το Σπετσεροπούλειο Μέγαρο, το οποίο μετά και την πρόσφατη ανακαίνισή του, αποτελεί έναν ακόμα αψευδή μάρτυρα μιας Παροικίας ονειροπόλων Ελλήνων που δεν το βάζουν κάτω και σε πείσμα των καιρών, προετοιμάζουν με νου και γνώση το ελπιδοφόρο αύριο του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.
Η δεξίωση του Πρέσβη στα Ελληνικά σχολεία
Το προαύλιο των Ελληνικών μας Σχολείων στην Ηλιούπολη ζωντάνεψε την Τετάρτη 9 Απριλίου με τις φωνές, τα χειροκροτήματα και τα χαμόγελα εκατοντάδων καλεσμένων, που κατέφθασαν από κάθε γωνιά του Καΐρου, όχι μόνο για να τιμήσουν τη μνήμη και την ιστορία της Πατρίδας μας, αλλά και για να θαυμάσουν το δυναμικό παρόν και το λαμπερό όραμα του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.
Η ελληνική σημαία κυμάτιζε περήφανα δίπλα σε εκείνη της Αιγύπτου, σε μια βραδιά γεμάτη συμβολισμούς, που ανέδειξε τη φιλία των δύο λαών και τη δύναμη της πολιτιστικής διπλωματίας. Οικοδεσπότης της εκδήλωσης, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, πλαισιωμένος από τα μέλη της διπλωματικής μας αποστολής, υποδέχτηκε με θέρμη προσωπικότητες από το διπλωματικό, πολιτικό, επιχειρηματικό και πολιτιστικό στερέωμα της Αιγυπτιακής κοινωνίας, καθώς και τους θεσμικούς εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.
Ήταν μια γιορτή που ένωσε γενιές και τόπους, δίνοντας ένα ισχυρό μήνυμα ότι η Ελλάδα δεν είναι απλώς μια γεωγραφική Πατρίδα — είναι μια διαχρονική ιδέα, βαθιά ριζωμένη στις καρδιές όσων την κουβαλούν όπου κι αν βρίσκονται.
Η μοναδική δεξίωση του Πρέσβη κ. Νικολάου Παπαγεωργίου στα σχολεία δεν ήταν απλώς μια εθιμοτυπική εκδήλωση. Ήταν μια κατάθεση ψυχής, μια ζωντανή μαρτυρία της συνέχειας, της ανθεκτικότητας και του πολιτιστικού πλούτου του Ελληνισμού της Διασποράς. Και στην πρώτη γραμμή αυτής της μαρτυρίας, ο Αιγυπτιώτης Ελληνισμός, αλλά και η Ελλάδα, ακλόνητοι φάροι μνήμης και δημιουργίας.
Από τις έξι και μισή το απόγευμα, επικρατούσε το αδιαχώρητο, με τα δεκάδες αυτοκίνητα να σχηματίζουν τεράστια ουρά περιμένοντας με υπομονή για να αποβιβάσουν τους υψηλούς προσκεκλημένους. Στην είσοδο, οι κυρίες Μαρία Χέλμη, Βέρα Τσαγλάκη και Βιβιάνα Νικηταΐδη στην πρώτη υποδοχή, χαμογελαστές και ευφρόσυνες έλεγχαν τις προσκλήσεις καλωσορίζοντας τους καλεσμένους ενώ το πολυάριθμο προσωπικό ασφαλείας σε υψηλό επιχειρησιακό συναγερμό φρόντιζε να αποφευχθεί το όποιο απρόοπτο θα μπορούσε να σκιάσει την μεγάλη εθνική μας ημέρα.
Η πανέμορφη Λέιλα Έλουη, πασίγνωστη ηθοποιός του Αιγυπτιακού κινηματογράφου, η οποία κατέχει μια ξεχωριστή θέση στην καρδιά όλων των Ελλήνων της Αιγύπτου και είναι κόρη της Αιγυπτιώτισσας Στέλλας Καβουριάρη, άνοιξε την εκδήλωση μιλώντας με περηφάνια αρχικά στην Ελληνική γλώσσα: «Κυρίες και κύριοι σας καλωσορίζω στον ιστορικό αυτόν χώρο των Ελλήνων του Καΐρου» μας είπε και έδωσε το σήμα για την ανάκρουση των Εθνικών ύμνων της Ελλάδας και της Αιγυπτου.
Αμέσως μετά η Λέιλα Έλουη κάλεσε στο βήμα την Mίμη Γκαμάλ, μια άλλη μεγάλη ηθοποιό με ρίζα Ελληνική που κατασυγκινημένη ευχαρίστησε τον Πρέσβη για την πρόσκληση ενώ μοιράστηκε με λίγες αλλά μεστές λέξεις όπως και η Λέιλα Έλουη, την δική της βιωμένη μνήμη στο Κάιρο των Ελλήνων.
Στο βήμα ανέβηκε στην συνέχεια ο Έλληνας Πρέσβης, ο οποίος μιλώντας στα Αγγλικά και στα Ελληνικά συνόψισε με τον λυρικό του λόγο την ουσία, τους συμβολισμούς, αλλά και την προοπτική που χαράσσει ο εορτασμός της εθνικής μας επετείου για την περαιτέρω διεύρυνση των σχέσεων μεταξύ Ελλάδας και της Αιγύπτου «Αγαπητοί Πάροικοι, αγαπητοί επισκέπτες από την Πατρίδα και αλλού, ο εθνικός αγώνας του ’21 για την Παλιγγενεσία, αποτελεί κορυφαία στιγμή που συνδέει το πριν και το μετά των Ελλήνων σε μια αδιόρατη και αδιαχώριστη σύζευξη. Το «Ελευθερία η Θάνατος» του ΄21 αντήχησε αιώνες μετά το σκληρό, αλλά μεγαλειώδες «ἤ τάν ἤ ἐπί τᾶς» των μανάδων της Σπάρτης, προείκασε τον “γκρεμό του Ζαλόγγου», την μοίρα του μαρτυρικού και ηρωικού Μεσολογγίου και έστρωσε το έδαφος για τον Μακεδονικό αγώνα και το έπος των Βαλκανικών πολέμων. Αντήχησε την κραυγή «Αέρα» του Ελληνικού στρατού του ΄40 και έπιασε το νήμα με την αντίσταση των Ελλήνων στην Κατοχή και τους ηρωικούς πεσόντες στην Κυπριακή Τραγωδία.
Όλα πολύτιμες και ακριβές μας ψηφίδες στο εθνικό μας κάδρο. Όλα Πατρίδα μας, και αυτά και εκείνα, όπως λέει ο Πολέμης. Νομίζω ότι λίγα έθνη στον κόσμο έχουν τόσο πυκνότητα ιστορίας μέσα σε μόνο δύο αιώνες σύγχρονης κρατικής συγκρότησης.» Ο κ. Παπαγεωργίου αναφέρθηκε επίσης στις γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν Ελλάδα και Αίγυπτος, αλλά και στην σταθερή σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών ενώ έκλεισε την ομιλία του αναφωνώντας Ζήτω η Ελλάδα- Ζήτω η Αίγυπτος.
Ανάμεσα στους υψηλούς προσκεκλημένους του Έλληνα Πρέσβη ήταν και ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος συμμετείχε στη 2η Υπουργική Διάσκεψη της Διαδικασίας του Χαρτούμ που έλαβε χώρα στο Κάιρο της Αιγύπτου με θέμα το μεταναστευτικό. «Δεν υπάρχει πιο ωραίος τρόπος, μπροστά από αυτό το ιστορικό κτήριο του Ελληνισμού, να ολοκληρώνεται μια πολύ σημαντική συνδιάσκεψη για την μετανάστευση.” Ο κ. Βορίδης ευχαρίστησε από το βήμα τον Υφυπουργό Εξωτερικών κ. Ναμπίλ Χάμπασι για την γόνιμη συνεργασία και τον Έλληνα Πρέσβη για την πρόσκληση στην δεξίωση, ενώ δήλωσε :«Ήταν απρόσμενο για εμένα, όταν μου είπανε ότι θα έχει τόσο κόσμο στην σημερινή εκδήλωση. Δεν το πίστευα. Θα ήθελα να ευχαριστήσω τα δραστήρια μέλη της Ελληνικής Κοινότητας, αλλά και όλα τα μέλη των Κοινοτήτων μας σε όλη την Αίγυπτο. » Τιμητική ήταν η παρουσία, αλλά και η ομιλία από το επίσημο βήμα της εκδήλωσης του Αιγύπτιου Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Ναμπίλ Χάμπασι, ο οποίος αφού αναφέρθηκε στις βαθιές ρίζες που ενώνουν τους δύο λαούς, εξήρε την άριστη συνεργασία που είχε με τον Έλληνα Υπουργό κ. Μάκη Βορίδη κατά την συνδιάσκεψη στο Κάιρο.
Ο χώρος κάτω από το ξύλινο στέγαστρο στην αρχή της αυλής του σχολείου ήταν εξαρχής προορισμένος για τα Αιγυπτιακά και διεθνή τηλεοπτικά συνεργεία, αλλά και την πολυμελή ομάδα της ΕΡΤ. Οι κάμερες είχαν στηθεί και οι επίσημοι εναλλάσσονταν απαντώντας στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων. Ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστος Καβαλής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ανδρέας Βαφειάδης, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Αντώνης Καζαμίας και ο Έλληνας Υπουργός κ. Μάκης Βορίδης ήταν ανάμεσα στους καλεσμένους των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Οι δημοσιογράφοι, έχοντας ως φόντο στα τηλεοπτικά πλάνα το πανέμορφο κτήριο των Ελληνικών σχολείων στο Κάιρο, ήθελαν να μάθουν μέσα σε όλα, ακόμα περισσότερες πληροφορίες για τον άξιο και δραστήριο Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στο Κάιρο και την Αλεξάνδρεια.
Μεγάλη έκπληξη της βραδιάς αποτέλεσε και η μουσική συμμετοχή της Μαριλένας Ρουσόγλου, η οποία απέδωσε με την εξαιρετική της φωνή, αλλά και την εκρηκτική της σκηνική παρουσία έντεχνα Ελληνικά, Αραβικά και Γαλλικά τραγούδια.
Η βραδιά συνεχίστηκε με αμείωτο κέφι, με τις τελευταίες παρέες να συγκεντρώνονται γύρω από τον Έλληνα Πρέσβη. Με την μουσική συνοδεία του Αλεξανδρινού κιθαρωδού κ. Γενειατάκη Ιωάννη αλλά και την φωνή της Μαριλένας Ρουσόγλου το γλέντι συνεχίστηκε μέχρι αργά τα μεσάνυχτα και μισή, αφήνοντας σε όλους την ανάμνηση μιας χαρούμενης γιορτής, αλλά και την ενεργή υπόσχεση για την επόμενη και ακόμα λαμπερότερη εκδήλωση.
Οι καλεσμένοι που τίμησαν την πατρίδα μας και ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση του Έλληνα Πρέσβη για τον διήμερο εορτασμό ήταν εκατοντάδες. Διακεκριμένα και προβεβλημένα στελέχη της Αιγυπτιακής πολιτικής, διπλωμάτες και στρατιωτικοί από όλα τα μέρη του κόσμου, επιχειρηματίες, εκπρόσωποι των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και μέλη της Ελληνικής μας Παροικίας καθώς και Έλληνες παρεπιδημούντες που συνέθεταν μια ατμόσφαιρα αντάξια των Ελλήνων της Αιγύπτου.
Ανάμεσά τους ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Ναμπίλ Χάμπασι, οι Υπουργοί κ.κ. Μοχάμπεντ Σίμη και Σάμεχ Ελ Χέφνι, οι κυβερνήτες του Ν. Σινά κ.κ. Χάλεντ Μουμπάρακ, Μοχάμεντ Γκονέιμ και Αϊμαν Ατέια, η κα Ναμπίλα Μάκραμ, Πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Εθνικής Ενότητας Κοινωνικής Ανάπτυξης και τέως υπουργός Μετανάστευσης και Απόδημων Αιγυπτίων, ο κ. Μοχάμεντ Ναουάρ, Πρόεδρος της Αιγυπτιακής Ραδιοφωνίας, η κα Σόχα Ελ Γκέντι τέως υπουργός Μετανάστευσης και Απόδημων Αιγυπτίων, ο κ. Σαλάχ Χάφεζ τέως υπουργός Περιβάλλοντος, ο κ. Χουσεΐν Φάχμι, ηθοποιός και Πρόεδρος του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Καΐρου, η διάσημη ηθοποιός Λεμπλέμπα, οι βουλευτές κ.κ. Μοχάμεντ Ζακαρέγια, Τάρεκ Ελ Χόλι και Ντόχα Άσσι, ο εικαστικός-διανοούμενος κ. Ουαγκίχ Ουάχμπα, η διάσημη Ελληνίδα ζωγράφος και εικαστικός κα Χριστίνα Παπούλια, ο πολιτικός διανοούμενος κ. Μοχάμεντ Αμπου Ελ Γαρ, η ταλαντούχα Αιγύπτια τραγουδίστρια Μίρα Ουαγκίχ κ.ά.
Τιμητική ήταν και η παρουσία της Α.Θ.Μ του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, του Σεβασβιωτάτου Αρχιεπισκόπου Σινά Φαράν και Ραϊθώ Δαμιανού, του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νουβίας Σάββα, του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ιππώνος Στεφάνου και των Πανοσιολογιώτατων Αρχιμανδριτών, Ιωακείμ και Μάρκου , ο Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αντώνης Διαμαντίδης καθώς και των εκπροσώπων διάφορων θρησκευτικών δογμάτων.
Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος κ. Χρήστος Καβαλής, η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς και Ανδρέας Γιόσρι.
Παρέστησαν επίσης: ο Μεγάλος Ευεργέτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου επιχειρηματίας κ. Έρικ Αδάμ και το υψηλόβαθμο στέλεχος της 3Έψιλον στην Αίγυπτο κ. Κώνσταντίνος Βαϊρλής, η κα Αναστασία Μήλωπούλου, Πρόεδρος του Συλλόγου ΕλληνοΑιγυπτιακής Φιλίας.
Από τα Αιγυπτιώτικα Σωματεία παρέστησαν: ο Πρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο κ. Αντώνης Καζαμίας Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης, καθώς και μέλη από τα Διοικητικά Συμβούλια των Φιλανθρωπικών Σωματείων: «Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου» και «Μαρία η Αιγυπτία».
Την Αλεξανδρινή Κοινότητα εκπροσώπησε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Α. κ. Ανδρέας Βαφειάδης.
Από την Κυπριακή διπλωματική αποστολή παρέστησαν η Πρέσβης κα Πόλυ Ιωάννου, ο Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης, ο Πρόξενος κ. Αριστόδημος Ασσιώτης και ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής.
Τα Ελληνικά μας σχολεία στο Κάιρο εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου κ. Λάγιος Βασίλης, η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ κα Ελένη Μαγκανά, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Γιάννης Μελαχροινούδης, ο οποίος ήταν και από τους βασικούς υπεύθυνους οργάνωσης του διήμερου εορτασμού, η Οικονομική Διευθύντρια του Ε.Π.Κ.Κ. κα Κωνσταντίνα Γεδεών, η Διαχειρήστρια της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Μάριαμ Γιακούμπ, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου,και πλήθος εκπαιδευτικών. Στην δεξίωση έδωσαν το παρών οι ηθοποιοί της καλλιτεχνικής ομάδας «Πάροδος» και ο Αιγυπτιώτης εμψυχωτής τους κ. Ηλίας Πίτσικας, που δύο μέρες πριν μάγεψαν στην κυριολεξία μικρούς και μεγάλους στα Ελληνικά σχολεία με την μοναδική τους παράσταση.
Στην υποδοχή των καλεσμένων στο πλευρό του Έλληνα Πρέσβη ήταν οΑΚ.ΑΜ της Ελλάδας στην Αίγυπτο Πλοίαρχος Στέργιος Πούλιος ΠΝ, ο Γενικός Πρόξενος στο Κάιρο κ. Συμεών Λιναρδάκης, ο Διευθυντής του Γραφείου Ο.Ε.Υ. κ. Ευάγγελος Δαϊρετζής, ο Γραμματέας Πρεσβείας κ. Μιχαήλ Μαυρίκος, η Γραμματέας Πρεσβείας κα Ελευθερία Καΐρη, ο Διευθυντής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας κ. Ηλίας Γαλάνης και η κα Ελένη Πέτρου από το Γ.Δ.Δ., ο Αστυνομικός Σύνδεσμος κ. Αθανάσιος Σιδηρόπουλος.
Η φαντασμαγορική συναυλία της ΕΡΤ στην Όπερα του Καΐρου
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της Εθνικής επετείου, την Τρίτη 8 Απριλίου απολαύσαμε στην Όπερα του Καΐρου τις μαγικές μελωδίες του ΖΟΡΜΠΑ, ενός εμβληματικού μουσικού έργου του Μίκη Θεοδωράκη με παγκόσμια απήχηση. Μια μεγάλη συναυλία στην Όπερα με την αξεπέραστη μουσική ερμηνεία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, συνοδεία της Αιγυπτιακής χορωδίας «A Cappella», υπό τη μουσική διεύθυνση του ταλαντούχου μαέστρου Μιχάλη Οικονόμου, με σολίστα τη μέτζο σοπράνο Νεφέλη Κωτσέλη.
Η πολιτιστική διπλωματία της Ελληνικής Πρεσβείας έφτασε σε νέα ύψη με την πολυσήμαντη αυτή συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, την Όπερα του Καΐρου και την ΕΡΤ. Μια επιτυχημένη και αγαστή συνέργεια που ταξίδεψε στην χώρα του Νείλου την μοναδική μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και μάγεψε για ακόμα μια φορά το φιλόμουσο κοινό της Αιγύπτου. Δείτε μερικές χαρακτηριστικές στιγμές από τη χθεσινή συναυλία, το καλοσώρισμα του Έλληνα Πρέσβη κ. Νικόλαου Παπαγεωργίου, αλλά και το εμπεριστατωμένο ρεπορτάζ του Δελτίου Ειδήσεων της Δημόσιας Τηλεόρασης, με τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΡΤ, του Έλληνα Πρέσβη, του Μαέστρου της Ορχήστρας και του Υπεύθυνου Πολιτιστικών Θεμάτων της Πρεσβείας. Μέσα σε όλα όσα συνέβησαν απολαύστε την έκπληξη, αλλά και την χαρά στα μάτια των μικρών μαθητών της Αχιλλοπουλείου, του Αλέξη και του Γιούσεφ, που λίγα λεπτά πριν από την έναρξη της παράστασης έκλεψαν τις καρδιές όλων των μουσικών.
Το γλέντι συνεχίστηκε μετά την συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας στην Όπερα, στο ιστορικό Ελληνικό Κέντρο Καΐρου, όπου η μεγάλη οικογένεια της ΕΡΤ ένιωσε «σαν στο σπίτι της» κρατώντας ένα γλυκό κομμάτι της φιλοξενίας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού, αλλά και μια μοναδική ανάμνηση από την μαγεία του Καΐρου.
Δείτε παρακάτω εικόνες από την εκρηκτική ατμόσφαιρα λίγες ώρες πριν από τη μοναδική συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ, με τη συνοδεία της χορωδίας «A Cappella». Τους αποθανατίσαμε στην πρόβα τζενεράλε, στα παρασκήνια και κατά την διάρκεια της δημιουργίας του επίσημου βίντεο της παράστασης, από τον σκηνοθέτη της ΕΡΤ κ. Κωνσταντίνο Μυλωνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το εξαιρετικό μουσικού συνόλου της Πατρίδας μας, επισκέφτηκε και έπαιξε τελευταία φορά στην Αίγυπτο στα εγκαίνια της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης το 2002.
Δείτε το ρεπορτάζ της δημόσιας Ελληνικής Τηλεόρασης