Η Μεγάλη Παρασκευή, αυτή η βαθιά θρησκευτική και πένθιμη ημέρα, αποτελεί μια στιγμή καθαρμού και εσωτερικής ανάτασης για τους Χριστιανούς σε όλο τον κόσμο. Στο Κάιρο, η ατμόσφαιρα στις εκκλησίες της Αιγυπτιακής πρωτεύουσας, και ιδιαίτερα στους Ναούς της ελληνικής παροικίας, βυθίζεται σε μία σιωπηλή κατάνυξη. Η πορεία του Επιταφίου, η Αποκαθήλωση και η Λιτάνευση του Σώματος του Χριστού μετατρέπονται μέσα από το Εκκλησιαστικό τυπικό σε μια μυσταγωγική εμπειρία μέθεξης γεμάτη πνευματική ένταση και βαθύτατη πίστη.
Στην καρδιά αυτής της ημέρας, οι εκκλησίες του Καΐρου αναδεικνύουν όχι μόνο την πίστη των Ελλήνων, αλλά και την αλληλεγγύη των Κοινοτήτων που διατηρούν ζωντανή την παράδοση και το ήθος του Ορθόδοξου Χριστιανισμού.
Η Μεγάλη Παρασκευή δεν είναι απλώς μια μέρα στο ημερολόγιο της πίστης.
Είναι το ρήγμα του χρόνου, όπου η σιωπή μιλά και τα δάκρυα γίνονται προσευχή.
Είναι η στιγμή που η ανθρωπότητα σκύβει μπροστά στον Εσταυρωμένο Θεό και μετράει την αγάπη σε σταγόνες αίματος και ελπίδας.
Στην Ορθοδοξία, το πένθος της ημέρας αυτής δεν είναι αδυναμία· είναι συμμετοχή.
Είναι μνήμη ζωντανή, μια διαδρομή από τον Γολγοθά μέχρι την ανατολή του φωτός.
Ο Επιτάφιος δεν είναι μόνο ένα άγιο λείψανο συμβολικά νεκρό – είναι ο καθρέφτης κάθε ψυχής που παλεύει με τον δικό της θάνατο και αναζητά Ανάσταση.
Με κεριά, λιβάνι και λουλούδια, αναδύεται το μυστήριο που αγγίζει το άφατο.
Κοινοτικός Ναός Αγίου Παντελεήμονα, Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου
Η Μεγάλη Παρασκευή ξεκίνησε νωρίς το πρωί στον Κοινοτικό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα. Η ατμόσφαιρα ήταν γεμάτη συγκίνηση. Ιατροί, νοσηλευτές, μέλη της διοίκησης του Νοσοκομείου, καθώς και ασθενείς και τρόφιμοι του Γηροκομείου συμμετείχαν στην Ακολουθία του Επιταφίου. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σουλιμιώτης τέλεσαν την Ακολουθία, ενώ τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας, κ. Κωνσταντίνος Μιχαλακόπουλος. Η μπάντα των Ελλήνων Προσκόπων με τον Αρχηγό του Συστήματος κ. Χρήστο Αντωνίου μετέφεραν την θρησκευτική ένταση της ημέρας με την τελετουργία και τους ύμνους που πλημμύρισαν την πομπή. Τον Επιτάφιο κατά την λιτάνευση του, στον προαύλιο χώρο του Νοσοκομείου κράτησαν οι Κοινοτικοί Επίτροποι κ.κ. Στέλιος Χαλκιάς, Ανδρέας Γίοσρι, ο Διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου κ. Σαμουήλ Λουίς, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης
(βίντεο κα Ναταλί Σαΐντ)
Πατριαρχική Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου, Παλαιό Κάιρο
Στη συνέχεια, η πορεία του Θείου Δράματος μεταφέρθηκε στην Πατριαρχική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Κάιρο. Η Ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου Θρήνου τελέστηκε από τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Νουβίας Σάββα, πλαισιωμένο από τους Πατέρες της Μονής. Στη μοναστηριακή αυλή, μπροστά από το Παρεκκλήσι του «Χριστού Νυμφαίου», η δραματοποιημένη αναπαράσταση της Αποκαθήλωσης συγκίνησε τους πιστούς. Το σώμα του Χριστού, τοποθετημένο σε λευκό σεντόνι, και η αναπαράσταση της ταφής του μετατράπηκαν σε μία ζωντανή εικόνα της πένθιμης ημέρας, που παρακολούθησαν πλήθος πιστών και επισκεπτών της Μονής.
Οι ήχοι της μπάντας των Ελλήνων Προσκόπων, που κρατούσε τον πένθιμο ρυθμό, με προεξάρχοντα τον Έφορο Αποδήμων κ. Ανδρέα Γιόσρι και τον Αρχηγό του Συστήματος κ. Χρήστο Αντωνίου συνόδευαν τη λιτάνευση του Επιταφίου, ενώ οι κάτοικοι της περιοχής παρακολουθούσαν σιωπηλοί από τα μπαλκόνια τους. Η πομπή πέρασε από το Ελληνικό Νεκροταφείο και έξω από τα τείχη της Μονής, γεμίζοντας την ατμόσφαιρα με έντονη συγκίνηση.
Τον Επιτάφιο κράτησαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Κύπρια Πρέσβης κα Πόλυ Ιωάννου, ο Πρόξενος κ. Βασίλειος Μάριος Τόλης, ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, ο πρόεδρος του Ελληνικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Καΐρου και Άρχοντας του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας κ. Αντώνης Διαμαντίδης, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοκορέλης. Τον Σταυρό κράτησαν ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης , ο κ. Γιώργος Χαγιάτ και ο γιός του Μάριος, ο κ. Άρης Γκρουνστέιν, ο κ. Σερίφ Μίτρι κ.α
Στον Άγιο Γεώργιο παρέστη μεταξύ άλλων και ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ.
(βίντεο Νεόφυτος Τσιλιγκάκης)
Ιερός Ναός Παναγίας Ηλιούπολης
Η ακολουθία της Αποκαθήλωσης και του Επιταφίου Θρήνου συνεχίστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας στην Ηλιούπολη, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μέμφιδος και Πατριαρχικός Επιτρόπος Καΐρου Νικόδημος, τέλεσε την Ακολουθία. Οι Αραβόφωνοι Πρόσκοποι, με την μπάντα τους να παιανίζει πένθιμα κατά τη λιτάνευση του Επιταφίου γύρω από τον Ιερό Ναό έδιναν τον μυσταγωγικό τόνο της πένθιμης ημέρας. Η παρουσία του κόσμου ήταν πολυπληθής και κατάνυξη απλωνόταν στην ατμόσφαιρα, με τους πιστούς να συμμετέχουν στην πομπή και να ακολουθούν σιωπηλά τον Επιτάφιο.
-Θα ακολουθήσουν σε επόμενη ανάρτηση εικόνες και βίντεο από τον Ιερό Ναό
Ιερός Ναός των Αγίων Ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης
Η ημέρα ολοκληρώθηκε στον Ιερό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, όπου όλοι μας που ακολουθήσαμε από νωρίς το πρωί τον Επιτάφιο στις Εκκλησίες του Καΐρου απολαύσαμε μαζί με τους Προσκόπους μας το νηστήσιμο γεύμα που προσέφερε το μεσημέρι της Μεγάλης Παρασκευής, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και ετοίμασε όπως κάθε χρόνο με ιδιαίτερη φροντίδα η οικογένεια του αγαπημένου μας Άραμπι. Στις επτά το απόγευμα η καμπάνα του Άγιου Κωνσταντίνου χτύπησε για ακόμα μια φορά πένθιμα καλώντας μας να συμμετέχουμε στο Θείο Δράμα. Ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος, οι Πανοσιολογιώτατοι Αχριμανδρίτες Ιωακείμ και Μάρκος και ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Παναγιώτης Σουλιμιώτης τέλεσαν την Ιερή Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου. Η ατμόσφαιρα ήταν βαριά και συγκινητική, ενώ η φωνή του Πρωτοψάλτη κ. Κωνσταντίνου Μιχαλακόπουλου και του κ. Μιχάλη Τσιλιγκάκη γέμισαν τον Ιερό Ναό με τα συγκινητικά Εγκώμια του Θείου Δράματος. Η φωνή τους, καθαρή και μελωδική, είχε την ικανότητα να αναπαράγει τον πόνο του Θείου Θρήνου, καθώς οι ψαλμοί και οι ύμνοι, σαν θρησκευτική υπόσχεση, φθάνοντας στο τέλος της λιτανείας, έδιναν την αίσθηση ότι ο ίδιος ο πόνος της Ανάστασης πλησίαζε, ενώ η αναμονή της λύτρωσης αναφαινόταν στον ορίζοντα της πίστης μας.
Ο Ιερός Ναός γεμάτος από προσκυνητές που ακολούθησαν τη λιτάνευση του Επιταφίου, υπό τους πένθιμους ήχους της μπάντας των Ελλήνων Προσκόπων, οι οποίοι έδιναν τον δικό τους σταθερό ρυθμό στην πομπή. Τα βλέμματα όλων, παγωμένα και γεμάτα σεβασμό, ακολουθούσαν τον Επιτάφιο, ενώ οι ίσκιοι των πιστών σιγά σιγά αναμειγνύονταν με την πορεία της λιτανείας, σαν μια ένωση του γήινου με το θείο.
Τον Επιτάφιο κράτησαν ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Παπαγεωργίου, η Κύπρια Πρέσβης κα Πόλυ Ιωάννου, ο Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Βασίλειος Μάριος Τόλης, η Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ. κα Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ. Τον Σταυρό κράτησαν: ο κ. Άρης Γκρουνστέιν, ο κ. Παύλος Ελευθεριάδης και οι: κ.κ. Νεόφυτος, Νικόλας και Κωνσταντίνος Τσιλιγκάκης.
Στον Άγιο Κωνσταντίνο παρέστησαν μεταξύ άλλων οι: ο Διευθυντής του Γραφείου Ο.Ε.Υ. κ. Ευάγγελος Δαϊρετζής, η κα Ελένη Πέτρου από το Γραφείο Δημόσιας Διπλωματίας, ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοκορέλης και ο Αναπληρωτής Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής κ. Βασίλειος Μπακούρος, η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων της Αχιλλοπουλείου Σχολής κα Ράνια Μουσταφά Μόσχου, η Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Συμπαράστασης κα Κωνσταντίνα Γεδεών.
Για μια ακόμα χρονιά το βίωμα της Μεγάλης Παρασκευής στο Κάιρο, στην καρδιά της Ελληνικής Κοινότητας, ανέδειξε όσο τίποτα άλλο ότι η ζωντάνια της πίστης, της παράδοσης αλλά και το ακμαίο πνεύμα της Παροικίας διατηρούνται με λαμπρότητα και μεταφέρονται με πείσμα από γενιά σε γενιά δίνοντάς σε όλους την δύναμη να συνεχίσουν την πορεία τους με την ελπίδα της Ανάστασης.
(βίντεο: Ελεονόρα Γιουσεΐφ)