Γράφει η Μαίρη Αμέντα
Είναι περίεργο το πώς κάποια πράγματα συμβαίνουν όχι ακριβώς συμπτωματικά, αλλά στην κατάλληλη στιγμή για να οδηγήσουν αλυσιδωτά σε ένα ευτυχές αποτέλεσμα, λες και ήταν κάτι προγραμματισμένο από καιρό που απλώς υλοποιήθηκε. Όπως συνέβη με την παρουσίαση του βιβλίου «Αχιλλοπούλειο Κοινοτικό Παρθεναγωγείο Καΐρου» της Μαρίας Αδαμαντίδου στις 25 Απριλίου στην Τσαγκαράδα, γενέτειρα του Μάγνητα ευεργέτη και ιδρυτή του ιστορικού καϊρινού σχολείου Ευάγγελου Κων. Αχιλλόπουλου.
Πρώτα, το 2023 κυκλοφόρησε η επώνυμη έκδοση με την ευγενική χορηγία της κας Αικατερίνης Μπελεφάντη-Σοφιανού. Ύστερα, το 2024 στο πλαίσιο επίσκεψης στη Ζαγορά, τόπο καταγωγής του παππού του, ο γνωστός στην καϊρινή και αλεξανδρινή παροικία για τις θαυμάσιες θεατρικές σχολικές δράσεις κ. Ηλίας Πίτσικας έδειξε — με δική του πρωτοβουλία — στους υπευθύνους του Δήμου Ζαγοράς-Μουρεσίου, το βιβλίο για το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο: Το αρχικό τους ξάφνιασμα ακολούθησε η ευχάριστη διαπίστωση ότι το λεύκωμα ήταν ένα είδος «δώρου εξ ουρανού» για μία εκδήλωση ιδανική για το «δικό τους» ιστορικό κτίριο της Αχιλλοπουλείου Εμπορικής Σχολής (1865, 1905), ευεργέτημα και αυτό του Ευάγγελου και του αδελφού του Σοφοκλή Αχιλλόπουλου.
Το κτίσμα είχε αναστηλωθεί το 2001 με σκοπό να φιλοξενεί πολιτιστικές δράσεις. Επιπλέον, με την παρουσίαση θα μάθαιναν την άγνωστη για αυτούς ιστορία του καϊρινού σχολείου, το οποίο ήταν «όμαιμο» με τη δική τους Αχιλλοπούλειο Εμπορική Σχολή η οποία, όπως κι εκείνο, γνώρισε πολύχρονη και πολύτιμη εκπαιδευτική πορεία. Το 2025, τέλος, ήρθε η επίσημη πρόσκληση στη συγγραφέα από τον αντιδήμαρχο Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου κ. Νίκο Καμπούρη για την παρουσίαση στο ιστορικό κτίριο. Όπως γράψαμε αρχικά: ένα, δύο, τρία.
Η εκδήλωση της 25 Απριλίου, άρχισε στις 7 μμ. με το καλωσόρισμα του αντιδήμαρχου Δημοτικής Ενότητας Μουρεσίου κ. Νίκου Καμπούρη. Στη συνέχεια προλόγισε με ιδιαίτερη γλαφυρότητα η κ. Σωτήρω Χριστοδούλου, απόφοιτος του Αχιλλοπουλείου Οικονομικού Γυμνασίου Τσαγκαράδας, σημειώνοντας ότι τα δύο αχιλλοπούλεια σχολεία αποτελούν πτυχές του ίδιου μεγαλόπνοου οράματος των Αχιλλόπουλων για την εκπαίδευση των νέων, όχι μόνο στη γενέτειρά τους, αλλά και στη δεύτερη πατρίδα τους, την Αίγυπτο: «Οσοι ωφεληθήκαμε και όσοι συνεχίζουν να ωφελούνται έχουμε μεταξύ μας πνευματική συγγένεια», παρατήρησε, «γιατί, όλοι εμείς έχουμε το προνόμιο να είμαστε παιδιά των Αχιλλόπουλων, κατά μία έννοια». Το λεύκωμα της κ. Αδαμαντίδου», συνέχισε, «είναι (…) οδυνηρή υπενθύμιση ότι έχουμε ένα ανεκπλήρωτο χρέος : να διατηρήσουμε άσβεστη την μνήμη των Αδελφών Αχιλλόπουλων, κρατώντας ψηλά τη σημαία της Αχιλλοπουλείου Εμπορικής Σχολής Τσαγκαράδας, (…) και την σημαία του Αχιλλοπουλείου Κληροδοτήματος.»
Το κοινό παρακολούθησε με μεγάλο ενδιαφέρον την ομιλία και το εικαστικό Power Point της κας Μαρίας Αδαμαντίδου και στο τέλος, κατασυγκινημένο, ξέσπασε σε θερμό, παρατεταμένο χειροκρότημα. Ανάμεσα στους παριστάμενους βρισκόταν η Εντεταλμένη Σύμβουλος Κληροδοτημάτων κα Τζωρτζίνα Χριστοδούλου, ο Γυμνασιάρχης Αχιλλοπουλείου κ. Θεόδωρος Μπρίζης, η νηπιαγωγός και οργανωτική συνεργάτης κα Κάτια Φλουράκη, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Τσαγκαράδας κ. Λέων Ιωάννου, ο κ. Ηλίας Πίτσικας και το ζεύγος Αιγυπτιωτών Γεωργίου και Γεωργίας Πρασίνου (Αμπέτειος, Αχιλλοπούλειο) με τα παιδιά και εγγόνια τους.
Σημειωτέον ότι δίπλα στο κτίριο της Αχιλλοπουλείου Εμπορικής Σχολής, λειτουργεί το Αχιλλοπούλειο Γυμνάσιο-Λύκειο.
Από αριστερά, ο γυμνασιάρχης κ. Θεόδωρος Μπρίζης, η νηπιαγωγός κα Κάτια Φλουράκη, ο αντιδήμαρχος Μουρεσίου κ. Νίκος Καμπούρης, η συγγραφέας κα Μαρία Αδαμαντίδου, η λογοτέχνης κα Σωτήρω Χριστοδούλου, και ο κοινοτάρχης κ. Λέων Ιωάννου.
Φωτογραφίες: Λεωνίδας Τσαγανός, Μαρία Αδαμαντίδου