Η πληγή δεν έκλεισε, γιατί η Δικαιοσύνη δεν αποκαταστάθηκε. Το «Δεν Ξεχνώ» δεν είναι σύνθημα. Είναι χρέος, αγώνας και μνήμη. Γιατί «Δεν Ξεχνώ» σημαίνει: Δεν σταματώ να πολεμώ, να ελπίζω και να ονειρεύομαι την ελευθερία… με κάθε κόστος.
«Νησί πικρό, νησί γλυκό, νησί τυραγνισμένο… κάνω τον πόνο σου να πω και προσκυνώ και μένω.»
Με αυτό το διεισδυτικό δίστιχο, ο Γιάννης Ρίτσος αιχμαλωτίζει το βουβό δάκρυ ενός ολόκληρου Ελληνισμού.
Σήμερα, 20 Ιουλίου 2025, συμπληρώνονται 51 χρόνια από την τραγική Tουρκική εισβολή στην Κύπρο — ένα γεγονός που εκτόπισε πάνω από 200.000 Ελληνοκύπριους, άφησε χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους, και χώρισε σπαρακτικά τη Μεγαλόνησο μέχρι τις μέρες μας.
Η Τουρκική στρατιωτική εισβολή, η οποία ακολούθησε το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β’ εναντίον του Μακαρίου, προκάλεσε χιλιάδες θανάτους, εκτοπισμούς, βιασμούς, αγνοούμενους και την παράνομη κατοχή του 37% της Κυπριακής Δημοκρατίας – μια πληγή που παραμένει ανοιχτή ακόμη και σήμερα.
Στην Αθήνα, τη Λευκωσία, και σε ελληνικές και κυπριακές κοινότητες ανά τον κόσμο — όπως αυτές στην Αυστραλία, τη Γερμανία, τις ΗΠΑ — τελούνται σήμερα επιμνημόσυνες τελετές που μας καλούν να μην ξεχάσουμε ποτέ τη βία, τον ξεριζωμό και την αδικία της τουρκικής κατοχής.
Η ελεύθερη Κύπρος τίμησε τη μνήμη με σιγή και τον ήχο των σειρήνων στις 5:30 π.μ., την ώρα έναρξης της εισβολής. Το βόρειο τμήμα, αντίθετα, «γιορτάζει» την ημέρα αυτή ως «ημέρα απελευθέρωσης» — ένα συμβολικό χάσμα που αντανακλά τη διχοτόμηση και την πολιτική πόλωση του σήμερα.
Στον ιστορικό Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, στο Παλαιό Κάιρο, υπό την ιερή σκέπη της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’ , τελέστηκε Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες της κυπριακής τραγωδίας.
Στο πλευρό του Μακαριωτάτου συλλειτούργησαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ερμουπόλεως Νικόλαος, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας Σάββας, ο Επίσκοπος Ιππώνος Στέφανος.
Τους ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Κωνσταντίνος Μιχαλακόπουλος.
51 χτύποι της καμπάνας, ένας για κάθε χρόνο κατοχής – ως ύστατο αντίλαλο της μνήμης.
«Δεν ξεχνούμε, δεν ξεχνούμε, δεν ξεχνούμε την σκλαβωμένη Κύπρο μας,» αναφώνησε ο Πατριάρχης Θεόδωρος, ενισχύοντας το όραμα. Δεν εγκαταλείπουμε, δεν λυγίζουμε, δεν παραδίδουμε την ελπίδα σε κανέναν.
Ανάμεσα σε φωτογραφίες πεσόντων και στιγμές της εισβολής, μια ολάνθιστη ανθοδέσμη και η περήφανη σημαία της Κύπρου τροφοδοτούσε στις καρδιές όλων μας μια σιωπηλή υπόσχεση: «Δεν ξεχνώ» σημαίνει συνεχίζω να ονειρεύομαι την ελευθερία, με όποιο κόστος.
Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εμφανώς συγκινημένος, ανέφερε στον λόγο του: “Με βαθιά συγκίνηση και προσευχητική κατάνυξη, τελούμε σήμερα, εδώ, στο πνευματικό φάρο του Αλεξανδρινού Θρόνου, την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου, αυτό το ιερό μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων αδελφών μας, των θυμάτων της βάρβαρης εισβολής του Ιουλίου του 1974 στην αγιοτόκο και πολύπαθη Κύπρο μας.
51 έτη πέρασαν από την τραγική εκείνη ημέρα, κατά την οποία η ειρηνική Μεγαλόνησος έζησε τον όλεθρο του πολέμου, την αδικία και τη βία.
Η τουρκική εισβολή σκόρπισε τον θάνατο, τον ξεριζωμό, την κατοχή, αφήνοντας βαθιά τραύματα που μέχρι σήμερα αιμορραγούν.
Και εμείς αναφωνούμε με τον παλμό της καρδιάς μας: ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ!
Τιμούμε όσους θυσιάστηκαν για την πατρίδα, για την ελευθερία, για την αξιοπρέπεια.
Η θυσία τους δεν ξεχνιέται. Είναι φάρος και παρακαταθήκη για τις επόμενες γενεές.
Η Αλεξανδρινή Εκκλησία, με την μαρτυρική αποστολή της στην Αφρική, δεν λησμονεί.
Προσευχόμαστε στην Υπέρμαχο Στρατηγό μας, Παναγία την Κυκκώτισσα, και στον Άγιο Γεώργιο, τον προστάτη του στρατού μας, για τη δικαίωση της Κύπρου, την ειρηνική επανένωση του νησιού και την αποκατάσταση της ιστορικής της συνέχειας.”
Τον λόγο στη συνέχεια πήρε η Πρέσβειρα της Κυπριακής Δημοκρατίας, κα Πόλυ Ιωάννου, η οποία μίλησε για το τραγικό βίωμα ενός ολόκληρου λαού που 51 χρόνια υπομένει και ελπίζει.
51_xronia_eisvolisΣτην Αίθουσα του Θρόνου, η συνέχεια της ημέρας, όπου ακολούθησε κέρασμα από την Κυπριακή Πρεσβεία και την Ιερά Μονή με παραδοσιακές χαλουμόπιτες και Κυπριακή Ζιβανία..
Την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησαν η Πρέσβης κα Πόλλυ Ιωάννου, ο Ακόλουθος Άμυνας Συνταγματάρχης Μηχανικού Κωνσταντίνος Χατζηκωστής, ο Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Ονούφριος Οικονομίδης.
Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Αντιπρόεδρος κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Από την Ελληνική Πρεσβεία στην Αίγυπτο παρέστησαν: ο Σύμβουλος Πρεσβείας κ. Αθανάσιος Λεούσης, ο Ακόλουθος Άμυνας Πλοίαρχος Στέργιος Πούλιος ΠΝ, η κα Δέσποινα Τζόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων,
Στην μνημοσύνη τελετή παρέστησαν επίσης: ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Γιώργος Κοκορέλης, ο Αντιπρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Καΐρου κ. Αντώνης Καζαμίας και η κα Αντινίτσα Καζαμία, Πρόεδρος της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου «Μαρία η Αιγυπτία»
Εκδηλώσεις της Παγκύπριας Οργάνωσης Συγγενών Αγνοουμένων
Παρότι έχουν περάσει 51 χρόνια από την έναρξη της τραγωδίας των αγνοουμένων του 1974, οι συγγενείς δεν ξεχνούν. Τιμούν, θυμούνται και διεκδικούν την αλήθεια με κάθε τρόπο, μέσα από δράσεις και εκδηλώσεις που κορυφώνονται κατά τις «μαύρες» επετείους του Ιουλίου.
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τις εκδηλώσεις διοργάνωσαν:
Η φετινή αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Επιτροπής αποτελείται από 77 συγγενείς, καθώς στις 21 Ιουλίου πρόκειται να κηδευτούν τα λείψανα τεσσάρων ταυτοποιηθέντων Ελλαδιτών, ενώ στις 22 Ιουλίου θα μεταφερθούν στην Ελλάδα τα λείψανα άλλων έξι.
Την Παρασκευή 18 Ιουλίου, αργά το απόγευμα, πραγματοποιήθηκε πορεία μνήμης, που ξεκίνησε από το οίκημα της Βουλής των Αντιπροσώπων και κατέληξε στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.
Εκεί, οι συμμετέχοντες προχώρησαν σε ημίωρη καθιστική διαμαρτυρία, παραδίδοντας ψήφισμα προς τα Ηνωμένα Έθνη, απευθυνόμενο στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.
Το μήνυμα είναι σαφές: Οι οικογένειες δεν σταματούν να ελπίζουν, να περιμένουν, να διεκδικούν το αυτονόητο — την αλήθεια για τους ανθρώπους τους.
Φωτογραφίες : George Adib