ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΪΡΟΥ
07/11/2017
Το πάρτυ της Γ΄Λυκείου μας ταξίδεψε…στην Ελλάδα!
08/11/2017
Show all

Νίκος Κοτζιάς: ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ είναι μεγάλος Ιεραπόστολος, που πάει ξυπόλυτος βοήθεια στο ποίμνιο του

Ολοκληρώθηκαν, προ ημερών, στην Αθήνα, οι εργασίες της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης για τον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό πλουραλισμό και την ειρηνική συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή, μετά το πέρας της οποίας ο κ. Νίκος Κοτζιάς, ως υπεύθυνος διοργανωτής με την ιδιότητα του ως υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, σε συνέντευξη του σε εγχώρια και διεθνή Μέσα Ενημέρωσης, παρουσίασε τα συμπεράσματα αυτής της συνάντησης.

Αναφερόμενος ειδικότερα στην Αίγυπτο, την παρουσία και το ρόλο της Ελληνικής Εκκλησίας στη χώρα, ο κ.Νίκος Κοτζιάς τόνισε, μεταξύ άλλων:

Έχω μια ιδιαίτερη σχέση με τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης  Αφρικής Θεόδωρο Β΄ και έχουμε διασφαλίσει την στήριξη του Αιγυπτιακού κράτους στην έδρα του.

Είναι ένας μεγάλος ιεραπόστολος της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης, είναι ένας άνθρωπος που πάει ξυπόλητος για να φέρει βοήθεια, ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές, στο ποίμνιο του.

Είναι μια διαφορετική Εκκλησία από εκείνη την Εκκλησία του προσηλυτισμού, της Δύσης, που γνωρίσαμε στην αποικιοκρατία.

Σχετικά με τις διήμερες εργασίες και τα συμπεράσματα της 2ης Διεθνούς Διάσκεψης που ανέκυψαν από αυτήν, ο Έλληνας υπουργός τόνισε:

Ήταν μια γόνιμη συνάντηση στην οποία συμμετείχαν 38 διαφορετικές αντιπροσωπείες, 168 άλλες αντιπροσωπείες μαζί με τις προσωπικότητες και τους επισήμους, ήτοι συνολικά 320 άτομα που σχετίζονται με αυτή την θεματολογία, ασχολούνται και παίζουν σημαντικό ρόλο σε διαφορετικές χώρες της περιοχής μας.

Κουβεντιάσαμε για το ρόλο μας σε αυτή την περιοχή της Μέσης Ανατολής, πως θα διατηρηθεί η νεολαία, την προστασία του περιβάλλοντος, ιδιαίτερα της πολιτισμικής κληρονομιάς, και πως θα εξασφαλίσουμε ότι αυτή η πολιτιστική κληρονομιά θα επιστρέψει στους τόπους απ’ όπου λεηλατήθηκε, αλλά και πώς θα επιστρέψουν και οι πληθυσμοί, που μέσα από την προσφυγιά ξεριζώθηκαν από τις χώρες, όπου σήμερα υπάρχει πόλεμος.

-Το πρώτο, λοιπόν που αποφασίσαμε είναι να προβάλουμε το θέμα αυτών των κοινοτήτων στον ΟΗΕ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

-Το δεύτερο είναι να κάνουμε μια έκδοση ηλεκτρονική, αλλά και έντυπη με τις ομιλίες των θρησκευτικών, εκκλησιαστικών και των πολιτικών ηγετών.
Καθ’ ότι, συμμετείχαν όλοι οι επικεφαλείς των Εκκλησιών, των Πατριαρχείων μας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων, ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας, εκπρόσωπος Πατριαρχείου της Μόσχας, της Αντιόχειας, Αρχιεπίσκοποι όπως της Αλβανίας, ο αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών του Βατικανού, Μουφτήδες,  Ραβίνους και εκπρόσωποι από όλες τις κύριες θρησκείες,

-Αποφασίσαμε, επίσης, η επόμενη Διάσκεψη να γίνει πάλι εδώ στην Αθήνα, τον Οκτώβριο του 2019, και καναμε πολλές σκέψεις, για συνεργασία με τα Μέσα Ενημέρωσης, και πως μπορεί μέσω αυτών, να προβληθεί το αίτημα για θρησκευτική και πολιτιστική ελευθερία στην ευρύτερη περιοχή μας.

Γιατί, όπως είπε σωστά ο Αρχιεπίσκοπος της Αλβανίας, σοφός άνθρωπος, το να κλείνεσαι στο περιτύλιγμα σου αυτό οδηγεί σε θάνατο, όχι στην ανάπτυξη.