Μια σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη που παραπέμπει ευθέως στην παρουσία του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Αίγυπτο, έγινε γνωστή από την Αγγλόφωνη έκδοση της Αιγυπτιακής εφημερίδας “Αλ Αχράμ” είδηση η οποία κάνει το γύρο του κόσμου, καθώς αναφέρεται σε ένα ελληνιστικό στάδιο-γυμναστήριο στην περιοχή Ουάτφα, περίπου, 100 χλμ, μακρυά από το Κάιρο.
Στην περιοχή αυτή, κατά τους ιστορικούς, υπήρχε το αρχαίο χωριό με το όνομα Φιλοτέρης, που ίδρυσε ο Πτολεμαίος Β΄ το 300 π.χ. και το όνομα αυτό δόθηκε εξ’ αιτίας της αδελφής του, που ονομάζονταν Φιλοτέρα.
Πρόκειται,συγκεκριμένα, για ένα γυμναστήριο που δημιουργήθηκε κοντά στην όαση της σημερινής πόλης Φαγιούμ, όπου οι νεαροί Αιγύπτιοι εκείνης της εποχής εκπαιδεύονταν στον αθλητισμό, την ελληνική λογοτεχνία και φιλοσοφία, έναν σπουδαίο ιστορικό χώρο που έφερε στο φως της δημοσιότητας ομάδα Γερμανών και Αιγυπτίων αρχαιολόγων, με επικεφαλή την Κορνέλια Ρόμερ, όπως αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα της η εφημερίδα Αλ Αχράμ.
Σύμφωνα με τον επικεφαλή της αιγυπτιακής ομάδας ανασκαφών Άιμαν Ασμάουι, το στάδιο-γυμναστήριο περιελάμβανε, στο κεντρικό του κτίριο, έναν χώρο υποδοχής που τότε ήταν περίκλειστος και διακοσμημένος με αγάλματα, ένα χώρο συνεδριάσεων και συναντήσεων καθώς και έναν τεράστιο προαύλιο χώρο.
Υπήρχε, επίσης, ο χώρος για τις κούρσες 200 μέτρων των αθλητών, ενώ ο ευρύτερος χώρος του σταδίου-γυμναστηρίου περιβάλλονταν από κήπους, χώρος δηλαδή ιδανικός, για την εκμάθηση των νέων.
Το γυμναστήριο είχε κατασκευαστεί από εύπορους κατοίκους της περιοχής, που ήθελαν να δώσουν στους νέους της ανώτερης τάξης της εποχής μια καθαρά Ελληνική εκπαίδευση, μέσω της οποίας να αθλούνται, να γράφουν και να διαβάζουν Ελληνικά, αλλά και να διδάσκονται τις μεγάλες ελληνικές φιλοσοφικές ιδέες.
Όπως επισημαίνει η Αιγυπτιακή εφημερίδα στο σχετικό προημερών της δημοσίευμα, τέτοιοι ανάλογοι χώροι εκπαίδευσης νέων υπήρχαν σε όλες τις μεγάλες πόλεις του Ελληνιστικού κόσμου, όπως, για παράδειγμα, την Αθήνα και την Μίλητο, στην Μικρά Ασία.
Μου αρέσει αυτό:
Like Φόρτωση...
Related