Οι πυραμίδες και η ταφή στην αρχαία Αίγυπτο συγκινούν παγκοσμίως -και όχι μόνο τους αρχαιολόγους. Πολλά είναι τα ερωτήματα που έχουν απαντηθεί, ενώ κάποια παραμένουν μέχρι σήμερα ανοιχτά. Ας δούμε μερικά από αυτά. Τον Τουταγχαμών περιβάλλουν πολλοί μύθοι: ο νεαρός αυτοκράτορας πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Ο χρόνος του λοιπόν πριν από 3.300 χρόνια ήταν μάλλον περιορισμένος, ώστε να αφήσει το στίγμα του στην αυτοκρατορία. Μαζί με τον Ραμσή Β’ παραμένει παρόλα αυτά στη συλλογική μνήμη ως ο διασημότερος Φαραώ. Ο τάφος του έχει διακοσμηθεί με ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, πολλά από αυτά φτιαγμένα από χρυσάφι.


Γιατί είναι διάσημος o Τουταγχαμών;

Τον Τουταγχαμών περιβάλλουν πολλοί μύθοι: ο νεαρός αυτοκράτορας πέθανε σε ηλικία 18 ετών. Ο χρόνος του λοιπόν πριν από 3.300 χρόνια ήταν μάλλον περιορισμένος, ώστε να αφήσει το στίγμα του στην αυτοκρατορία. Μαζί με τον Ραμσή Β’ παραμένει παρόλα αυτά στη συλλογική μνήμη ως ο διασημότερος Φαραώ. Ο τάφος του έχει διακοσμηθεί με ανεκτίμητης αξίας αντικείμενα, πολλά από αυτά φτιαγμένα από χρυσάφι.


Ήταν ένα εύρημα κατά τύχη;

Η ανακάλυψη του τάφου του Τουταγχαμών το 1922 ήταν συγκλονιστική. Ο βρετανός Χάουαρντ Κάρτερ, ο οποίος αυτοπροσδιοριζόταν ως αρχαιολόγος ανακάλυψε τυχαία μία είσοδο στους υπόγειους χώρους. Τα πάντα ήταν ανέγγιχτα. «Εντυπωσιακός τάφος με ανέγγιχτα αντικείμενα», ήταν το τηλεγράφημα που έστειλε στο Λονδίνο. «Υπάρχει παντού αστραφτερός χρυσός».

Γιατί τα εύθραυστα οστά;

Τα μυστήρια της μούμιας του Τουταγχαμών είναι πολλά – ένα από αυτά είναι τα σπασμένα οστά της μούμιας του. Μέσα από πολύπλοκα τεστ DNA γνωρίζουμε σήμερα ότι αιτίες θανάτου ήταν η ελονοσία και μία κληρονομική ασθένεια που πλήττει τα οστά. Σπασίματα οστών είχε, σύμφωνα με τους ερευνητές, ήδη κατά τη διάρκεια της ζωής του. Λόγος, το ότι προερχόταν από αιμομικτική σχέση – οι γονείς του ήταν αδέρφια.

Πού φυλάσσεται όλος αυτός ο χρυσός;

Εκτός από τις μούμιες και τις σαρκοφάγους τα ευρήματα βρίσκονται στο Αιγυπτιακό Μουσείο του Καΐρου. Πολλά από αυτά σε ειδικά διαμορφωμένα κιβώτια – τα περισσότερα δεν είναι προσβάσιμα στους επισκέπτες.

Γιατί δεν είναι προσβάσιμα;

Τα ηλικίας 3.300 ετών ευρήματα, όπως η μούμια του Τουταγχαμών, είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στο φως και τη θερμοκρασία. Κάποια άλλα αρχαιολογικά ευρήματα, τα οποία ήρθαν στο φως τον 19ο και 20ό αιώνα, έτυχαν επεξεργασίας και εκτέθηκαν δίχως να τηρούνται οι απαραίτητες συνθήκες, πράγμα που οδήγησε σε τεράστιες φθορές.

Είναι όλοι οι αρχαιολόγοι από την Αίγυπτο;

Σε πολλά άρθρα επικρατεί η άποψη πως μόνο Αιγύπτιοι αρχαιολόγοι και οι ειδικοί συμμετέχουν στις έρευνες και τα έργα συντήρησης. Αυτό όμως δεν ισχύει. Εδώ και πολλά χρόνια στις ομάδες των ειδικών συμμετέχουν πολλοί αρχαιολόγοι από το εξωτερικό – ανάμεσά τους βρίσκεται και ο Γερμανός συντηρητής Κρίστιαν Έκμαν (φωτο).

Είχαν όλοι οι Φαραώ… γένια;

Οι προτομές των Φαραώ είναι αναπόσπαστο κομμάτι των εκθέσεων για την αρχαία Αίγυπτο. Στα πλαίσια μίας έκθεσης στο Βερολίνο αναδείχθηκαν αρκετά αντικείμενα, τα οποία θεματοποιούσαν τα γένια. Το απεικονιζόμενο γλυπτό αναπαριστά εν προκειμένω μία γυναίκα, την Φαραώ Χατσεψούτ. Τα γένια της βασίλισσας επιβεβαιώνουν πως ήταν ένα σύμβολο εξουσίας στην αναπαράσταση των Φαραώ.

Πηγή: Deutche Welle

Αρέσει σε %d bloggers: