Συναρπαστικό οδοιπορικό μέσα από τις σελίδες του περιοδικού «Κόριννα» όπου ζωντανεύουν σκηνές από τη σχολική ζωή των μαθητριών του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου, τη ρομαντική δεκαετία του ΄40 !
Το περιοδικό «Κόριννα» που εξέδωσαν μαθήτριες του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου στη δεκαετία του 1940 είναι το κεντρικό θέμα βιβλίου που μόλις κυκλοφόρησε στην Αθήνα από τις Εκδόσεις ΑΩ. Το βιβλίο τιτλοφορείται «Κόριννα» (1946-1949): Ένα ξεχωριστό μαθητικό περιοδικό του Αχιλλοπουλείου Παρθεναγωγείου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, είναι γραμμένο από την γνωστή Καϊρινή συγγραφέα, ιστορική ερευνήτρια και συχνή συνεργάτη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου Μαρία Αδαμαντίδου και περιγράφει την αξιόλογη μαθητική προσπάθεια η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία της Ε’ Γυμνασίου του σχολικού έτους 1946-1947.
Η «Κόριννα» κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 1946 (λίγους μήνες πριν από τον «Κάδμο» της Αμπετείου Σχολής) και απέσπασε πολλά θετικά σχόλια, μάλιστα η αθηναϊκή εφημερίδα «Καθημερινή» είχε γράψει ότι θα ήταν ευχής έργο αν τα σχολεία στην Ελλάδα μπορούσαν να εκδώσουν παρόμοια περιοδικά. Όπως σημειώνει στον πρόλογο του βιβλίου η Μ. Αδαμαντίδου, αφορμή για να μελετήσει το περιοδικό και την πορεία του στάθηκαν οι συναντήσεις που είχε με τις παλιές μαθήτριες που έγραφαν για το περιοδικό, όπως η Ελένη Διακογιάννη-Αρμαδώρου, η Θέμις Μπρίκα-Χατζηγιαννάκη, η Ηρώ Κολλάρου-Γεωργιάδου, η Ελένη Ζαχαρίου-Μαμαλίγκα, η Γεωργία Ζαφειροπούλου-Ανδριτσάκη και η Σοφία Κακουράτου-Γιαλουράκη. Αξίζει να σημειωθεί ότι την εποπτεία της «Κόριννας» είχαν αρχικά η φιλόλογος Αννα Κατσαρά-Βασιλειάδου και ύστερα η Αργίνη Φραγκούλη.
Το βιβλίο της Αδαμαντίδου ζωντανεύει την δυσεύρετη πλέον «Κόριννα», καταγράφοντας τα χαρακτηριστικά και τους συντελεστές της και σχολιάζοντας τα θέματα που διάλεγαν να γράψουν τα κορίτσια, για να φθάσει μέχρι το τέλος της διαδρομής του περιοδικού, το 1949, και στον λόγο για τον οποίο έπαψε ξαφνικά να εκδίδεται. Στο δεύτερο μέρος του βιβλίου, η συγγραφέας δίνει τον λόγο στις μαθήτριες, αναδημοσιεύοντας αυτούσια 17 κείμενά τους, που και αυτά αποτελούν ντοκουμέντα χειρισμού της γλώσσας, στάσης ζωής, νεανικού ενθουσιασμού και αγάπης για το σχολείο. Προκύπτει αβίαστα το συμπέρασμα για την ιδιαίτερη αξία που έχει η «Κόριννα» σήμερα, σαν τεκμήριο για την πλούσια σχολική ζωή και το υψηλό επίπεδο εκπαίδευσης που παρείχε το Αχιλλοπούλειο Παρθεναγωγείο.
Η καλαίσθητη αυτή έκδοση πού ήδη εισπράττει θετικότατα σχόλια στήριξαν με χορηγίες ο Σύλλογος Ελλήνων Καΐρου και η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου.