Μοναχοί της Κοπτικής Εκκλησίας μαθαίνουν Ελληνικά
07/02/2018
Συνάντηση Προέδρου Σ.Α.Ε με τον Επικεφαλή Γ. Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του ΥΠΕΞ
07/02/2018
Show all

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου παρουσιάζει το βραβευμένο βιβλίο της Έρσης Σωτηροπούλου

Το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου έχει την χαρά και την τιμή να σας προσκαλέσει στην παρουσίαση του βραβευμένου βιβλίου της συγγραφέως Έρσης Σωτηροπούλου «Τι μένει από τη νύχτα» που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 20 Φεβρουαρίου 2018 και ώρα 7:30 το απόγευμα, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Ε.Π.Κ.Κ. Τη συγγραφέα θα προλογίσει και θα συνομιλήσει μαζί της, ο Διευθυντής του Κέντρου, Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος.

Το μυθιστόρημα “Τι μένει απο τη νύχτα” έχει μεταφραστει ήδη στα γαλλικά και έχει βραβευτεί με το μεγάλο γαλλικό βραβείο Prix Méditerranée 2017 (Βραβείο Ξενόγλωσσης Μεσογειακής Λογοτεχνίας) και αναμένεται σύντομα να κυκλοφορήσει και στα αραβικά σε μετάφραση του Δρ. Χάλεντ Ραούφ.

Εκδόθηκε το Νοέμβριο του 2015 από τις Εκδόσεις Πατάκη και είναι  ένα μυθιστόρημα ιδεών για τη δύσκολη σχέση τέχνης και ζωής, για τον ερωτικό πόθο ως κίνητρο δημιουργίας, μια τολμηρή μυθοπλαστική ανασύσταση της προσωπικότητας του μεγάλου Αλεξανδρινού ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη με αφορμή το ταξίδι αναψυχής του στο Παρίσι.

Η Έρση Σωτηροπούλου, επίμονη σκιά του ποιητή, θα παρακολουθήσει αυτό το μυθιστορηματικό ταξίδι σε όλες τις διαστάσεις του. Στηριγμένη σε σπάνιο αρχειακό υλικό και σε πλούσια βιβλιογραφία, ανασυνθέτει τη μεταβατική στιγμή κατά την οποία ο Καβάφης, μακριά από την ασφυκτική αλλά μοιραία και μοναδική Αλεξάνδρεια, βυθίζεται στον εαυτό του, αναψηλαφεί τα πάθη του, βασανίζεται από αμφιβολίες και φθάνει ως την αυτομαστίγωση, δοκιμάζοντας ταυτόχρονα τα όρια της ποιητικής μορφής, εξωθώντας την πέρα από τους κανόνες και πυρπολώντας τη με τη στοχαστική του φαντασία.

Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε στην Πάτρα και ζει στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και πολιτιστική ανθρωπολογία στη Φλωρεντία και εργάστηκε ως μορφωτική σύμβουλος στην ελληνική πρεσβεία στη Ρώμη. Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Το βιβλίο της “Ζιγκ-ζαγκ στις νεραντζιές”, τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος 2000 και με το Βραβείο Μυθιστορήματος του περιοδικού “Διαβάζω”. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και σουηδικά.

Αρέσει σε %d bloggers: