Ακολουθία Επιταφίου στον Ιερό Ναό Αγ. Νικολάου του Χαμζάουι
06/04/2018
Εσπερινός και Θεία Λειτουργία Μεγάλου Βασιλείου στον Άγιο Νικόλαο στο Χαμζάουι
07/04/2018
Show all

Συγκλονιστική αναπαράσταση εθίμου στον Εσπερινό και τη Λειτουργία, σήμερα στην Παναγία Ηλιουπόλεως (δείτε σχετικό βίντεο)

Τυχεροί αποδείχθηκαν όσοι βρέθηκαν σήμερα, στην Εκκλησία της Παναγίτσας στην Ηλιούπολη καθώς εκτός από τη συμμετοχή τους στον Εσπερινό και τη Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου που ακολούθησε, είχαν τη δυνατότητα να δουν και να ζήσουν από κοντά τη συγκλονιστική εμπειρία της αναπαράστασης εθίμου που ξορκίζει το κακό πριν από την Ανάσταση!

Το έθιμο ξεκίνησε με τους πολυελαίους εντός του ναού, που άρχισαν να κουνιούνται ξαφνικά όλοι μαζί μετά από κτύπημα ραβδιού που κρατούσε ο Ιερέας…

Το θέαμα ήταν καταπληκτικό και πρωτόγνωρο, για όσους δεν το είχαν ξαναδεί, καθώς έβλεπες εντελώς ξαφνικά 12 περίπου πολυελαίους διαφόρων σχημάτων και μεγεθών, να πηγαινο-έρχονται επί αρκετά λεπτά, λες και προηγήθηκε σεισμός!

Από το θεωρείο της εκκλησίας, λίγο αργότερα τυμπανιστές πρόσκοποι άρχισαν ρυθμικά να κτυπούν τα τύμπανά τους, ως ήχος που προσπαθεί να διώξει τα κακά πνεύματα, όπως μας εξήγησαν παλιοί Πάροικοι, κι αμέσως μετά,ο  ιερέας άρχισε να ραντίζει τους πιστούς εντός του ναού, με φύλλα δάφνης, ως ένδειξη αρχής φιλίας και διατήρησης της υγείας των ανθρώπων, όλου του κόσμου.

Από νωρίς σήμερα η Παναγία Ηλιουπόλεως είχε κατακλυσθεί από πιστούς παρακολουθώντας τη δίγλωσση, ελληνικά και αραβικά, Λειτουργία, όπου τελέσθηκε ο Εσπερινός του Μεγάλου Σαββάτου και η Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Χοροστάτησαν οι πατέρες Μιχαήλ και Ραφαήλ και η Ακολουθία είχε τον ανάλογο αναστάσιμο και πανηγυρικό χαρακτήρα,  της “Πρώτης Ανάστασης”. Μετά την ανάγνωση της προφητείας του Ιωνά, του οποίου προτυπώνει την ταφή και την ανάσταση του Κυρίου, αντήχησε ως νικητήριος ιαχή ο ψαλμικός στίχος: “Ανάστα, ο Θεός, κρίνον την γην , ότι συ κληρονομήσεις, εν πάσι τους έθνεσι.”

Τηρήθηκε το έθιμο της Αναπαράστασης του σεισμού και της χαρμόσυνης αναγγελίας της Ανάστασης, με το κούνημα των πολυελαίων, τον τυμπανισμό προσκόπων κλείνοντας με το ράντισμα φύλλων στους πιστούς.

 

Στο Ναό μέσα σε πλήθος πιστών, παροίκων και εκπροσώπων Ελληνικών Σωματείων, διακρίναμε τον Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.Μιχάλη Γκρουνστέιν καθώς και τους Κοινοτικούς Επιτρόπους κ.κ Ανδρέα Ρούσσο και Στέλιο Χαλκιά.

 

Αρέσει σε %d bloggers: