Περισσότερα από 60 παιδιά της Ομογένειας που ζουν σε υποσαχάριες χώρες, θα φιλοξενήσει η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, φέτος το καλοκαίρι στις κατασκηνώσεις της.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, που δημοσιοποιήθηκε πριν από λίγο, αυτή η πρωτοβουλία είναι η συνέχεια της πρόσφατης πενθήμερης επίσκεψης του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Τέρενς Κουίκ σε τέσσερις χώρες όπως η Τανζανία, το Μαλάουι, η Ζιμπάμπουε και η Ζάμπια.
Εκεί, όπου συναντήθηκε με τις δυναμικές Ελληνικές Κοινότητες, είχε διμερείς συζητήσεις με 3 Υπουργούς Εξωτερικών, έναν Αντιπρόεδρο και άλλους τοπικούς παράγοντες, όπως και επισκέψεις στις Ιεραποστολές του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Αφρικής.
Μετά τη συνεργασία που είχε ο Υφυπουργός με το Γενικό Διευθυντή της Γ.Γ.Α.Ε. κ. Μιχάλη Κόκκινο, τον αναπληρωτή του κ.Δημήτρη Πλευράκη και στελέχη των αρμοδίων διευθύνσεων, όπου συζητήθηκε όλο το πρόγραμμα των καλοκαιρινών δράσεων με νέους από την Ομογένεια, ο κ. Τέρενς Κουίκ, έκανε την εξής δήλωση:
“Το πρόγραμμα των δράσεων που σχεδιάζει από Ιούνιο μέχρι Σεπτέμβριο η Γ.Γ.Α.Ε. για παιδιά από την Ομογένεια, αλλά και δράσεων που εντάσσονται στις τριμερείς συνεργασίες μας, με Κύπρο, Αίγυπτο, Ισραήλ και Αρμενία, είναι σχεδόν έτοιμο για την πλήρη εφαρμογή του και σύντομα θα ανακοινωθούν λεπτομέρειες.
Μέσα σε αυτές τις δράσεις εντάσσεται και η πρόσκληση τουλάχιστον 60 παιδιών από τις Ομογένειες των παιδιών της Υποσαχάριας και ανατολικής Αφρικής, που επισκέφθηκε πέρυσι και φέτος.
Είναι τα ξεχασμένα Ελληνόπουλα, στα οποία όφειλε κάποια στιγμή η Ελλάδα να δώσει την πρέπουσα σημασία, έτσι αρχίζουμε άμεσα να συνεργαζόμαστε με τις Ελληνικές Κοινότητες για την πρόσκληση αυτών των παιδιών, με έναν συνοδό από κάθε χώρα.
Ταυτόχρονα, επιβάλλεται να τιμήσουμε και το μεγάλο Ιεραποστολικό έργο του Πατριάρχη Αλεξάνδρειας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρου Β΄, για αυτό ζήτησα από την Γ.Γ.Α.Ε. να διερευνήσει τη δυνατότητα να συμπεριληφθούν στις αποστολές από κάθε χώρα, τουλάχιστον δύο παιδιά από τις Ιεραποστολές που συντηρούν οι εκεί Μητροπόλεις του Πατριαρχείου.
Θα είναι μια ζεστή αγκαλιά της Ελλάδας, κατέληξε ο κ. Τέρενς Κουίκ, για αυτά τα παιδάκια, στις χώρες των οποίων συνυπάρχουν και μεγαλώνουν μαζί τους και τα παιδιά της Ελληνικής Διασποράς.
Τέλος, σε σχέση με την Ομογένεια της Υποσαχάριας Αφρικής, άρχισα να συζητώ με Ομογενειακές Οργανώσεις των άλλων Ηπείρων, την δυνατότητα εκπόνησης προγραμμάτων ανταλλαγής φιλοξενίας παιδιών.”