Οι Αιγυπτιώτες αδελφοί Αλέξιος, Δημήτριος και Ιωάννης Αθανασάκης, οι οποίοι απέκτησαν μεγάλη περιουσία ασχολούμενοι με γεωργικές καλλιέργειες πέριξ του Μιτ Γαμρ, είχαν δημιουργήσει στις αρχές του 20ου αιώνα στην Πορταριά του Πηλίου το περίφημο ξενοδοχείο ¨Θεοξένεια¨, προσφέροντας σ΄ έναν άγνωστο τότε τομέα, τον τουρισμό. Το ξενοδοχείο, που θεωρείτο το πολυτελέστερο των Βαλκανίων, λειτούργησε ως το Οκτώβριο του 1944, οπότε το έκαψαν οι Γερμανοί.

Το υπερπολυτελές ξενοδοχείο διέθετε 25 δωμάτια με έξι τουαλέτες ανά όροφο, ασανσέρ, εστιατόριο με ασημένια μαχαιροπήρουνα και πιάτα ειδικά φερμένα από τη Γερμανία, αναγνωστήριο, ιδιόκτητο κήπο, γήπεδο τένις, κομμωτήριο ανδρών και γυναικών, στις αίθουσες του υπό τους ήχους ορχήστρας δίνονταν συναυλίες, χοροί και τσάγια, ενώ διοργάνωνε και εκδρομές σε κοντινούς προορισμούς.

Σήμερα, παρά του ότι το 2002 ο Δήμος Πορταριάς το παραχώρησε προς αποκατάσταση και εκμετάλλευση σε ιδιώτη, τα έργα δεν έχουν ολοκληρωθεί και το παλαιό ξενοδοχείο παραμένει ένα ερειπωμένο θυμητάρι μιας άλλης εποχής, όταν επώνυμοι από όλα τα μέρη του κόσμου απολάμβαναν τις εγκαταστάσεις του.

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Αρέσει σε %d bloggers: