Θεία Λειτουργία στην Ελασσόνα με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’
21/05/2018
thumbnail of 0521-web
Νέο Φως 21.05.2018
21/05/2018
Show all

Υποβλητική και ξεχωριστή, η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία προς τιμήν των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης (βίντεο)

Για πολλούς και ιδιαίτερους λόγους, η χθεσινή μετά αρτοκλασίας, Πανηγυρική Θεία Λειτουργία της Κυριακής 20 Μαΐου 2018, προς τιμήν της γιορτής των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, στον Πατριαρχικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι, στην οποία χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.Νικόδημος, ήταν εξαιρετικά υποβλητική και μοναδική…

Ένας από αυτούς τους ιδιαίτερους λόγους που καθήλωσε πιστούς και Παροίκους οι οποίοι έσπευσαννα παρευρεθούν στη Θεία Λειτουργία, ήταν η ηρεμία και η γλυκύτητα που αποπνέει πάντα το εσωτερικό της εν λόγω εκκλησίας που πλημμύρισε από τις ψαλμωδίες του Κοινοτικού Πρωτοψάλτη Γιάννη Κούντρια, αλλά και η πανέμορφη και ανθοστολισμένη εικόνα των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ενώ δίπλα της, ήταν εκτεθειμένο σε προσκύνημα το σπάνιο τμήμα του λειψάνου του Αγίου Κωνσταντίνου, καλά προστατευμένοσε ειδική ασημένια θήκη, με κρυστάλλινο κάλυμμα!

Τόσοι πολλοί, λοιπόν, και αρκούντως σοβαροί οι λόγοι, ώστε η Θεία Λειτουργία να αποκτήσει έναν ιδιαίτερο και μοναδικό χαρακτήρα, για να καθηλώσει όσους πιστούς παραβρέθηκαν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι, μεταξύ των οποίων διακρίναμε: τη Γ. Γραμματέα της Ε.Κ.Κ. κ.Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, την Προέδρο του Σωματείου “Μαρία η Αιγυπτία” κ. Ευαγγελία (Λίτσα) Θηραίου, τον Πρόεδρο της “Χιακής Αδελφότητας”κ.Λάμπρο Μπενοβία, τη Γ. Γραμματέα του ίδιου Σωματείου κ. Θεανώ Μπενοβία, την Αντιπρόεδρο της Φιλοπτώχου Αδελφότητας Ελληνίδων Κυριών Καΐρου κ.Βάσω Γαζή, το Διευθυντή της Αμπετείου Σχολής και εκπαιδευτικούς από την Αμπέτειο και την Αχιλλοπούλειο Σχολή.

Στο κήρυγμα της 20ης Μαΐου, ο πατήρ Στέφανος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα της γιορτήςτων Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, ανατρέχοντας πίσω στο χρόνο, τονίζοντας τον καταλυτικό ρόλο του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου και της μητέρας του Ελένης, στην εδραίωση του Χριστιανισμού, ως επίσημη θρησκεία του Βυζαντίου, σε μια περίοδο δύσκολη και ενώ μαίνονταν οι διαμάχες αιρέσεων, που αμφισβητούσαν μεταξύ άλλων και τα ιερά σύμβολα.

Περιέγραψε, επίσης, την καθοριστική επέμβαση του Αυτοκράτορα Κωνσταντίνου στους Αγίους Τόπους για τη σωτηρία του Χριστιανικού στοιχείου, την επιθυμία του να βαπτισθεί χριστιανός στον Ιορδάνη ποταμό αλλά και το όραμα του “Εν τούτω Νίκα” που έσωσε την Αυτοκρατορία και το Χριστιανισμό, από τις επιδρομές των άπιστων, που ήθελαν να αφανίσουν την κοιτίδα της χριστιανικής πίστης.

 

Και μια ξεχωριστή και ιδιαίτερη Θεία Λειτουργία, όπως αυτή των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης, δεν θα μπορούσε παρά να ολοκληρωθεί με έναν εξ ίσου ιδιαίτερο τρόπο, καθώς παρακολουθήσαμε τον αγιασμό της αρτοκλασίας να πραγματοποιείται όχι, ως συνήθως, εντός του ναού, αλλά έξω στον προαύλιο χώρο, μετά από σύντομη περιφορά της εικόνας των δύο Αγίων και του Ιερού λειψάνου, μπροστά από την είσοδο της εκκλησίας!

Στο σύντομο χαιρετισμό του, πριν ολοκληρωθεί η Θεία Λειτουργία, ο Μητροπολίτης Μέμφιδος κ.Νικόδημος αναφέρθηκε στην αναγκαία μεταφορά αυτής από την εκκλησία των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο σε αυτήν του Αγίου Νικολάου στο Χαμζάουι, εξ αιτίας έργων αποκατάστασης και ευχήθηκε η επόμενη Πανηγυρική Θεία Λειτουργία να επιστρέψει του χρόνου και να πραγματοποιηθεί στο φυσικό της χώρο, στην ιστορική εκκλησία-σύμβολο για την Παροικία, την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου αλλά και των πιστών.

Ο επίλογος της Θείας Λειτουργίας, δόθηκε στο κέρασμα που παρέθεσε ο κ. Νικόδημος στους παρευρισκόμενους, στο δροσερό “Αρχονταρίκι” με καφέ, γλυκίσματα, και όμορφη συζήτηση.

 

Αρέσει σε %d bloggers: