Με κατάνυξη γιόρτασαν οι πάροικοι στο ναό της Παναγίας στην Ηλιούπολη Καΐρου την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού.

Από νωρίς το πρωί άνθρωποι όλων των ηλικιών, ανάμεσά τους και πολλές νέες μητέρες με τα παιδιά τους, προσήλθαν για να εορτάσουν την μεγάλη δεσποτική εορτή της Χριστιανοσύνης.

Κατά τη Θεία Λειτουργία διαβάσθηκε το Αποστολικό Ανάγνωσμα που αναφέρεται στην σημασία της σταυρικής θυσίας  καθώς και το Ευαγγελικό Ανάγνωσμα που περιγράφει σκηνές της Σταύρωσης.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία οι πάροικοι αντάλλαξαν ευχές στο προαύλιο της Εκκλησίας, όπου τους προσφέρθηκαν κεράσματα.

Απολυτίκιο

Σώσον, Κύριε, τον λαόν Σου και ευλόγησον την κληρονομίαν Σου, νίκας τοις βασιλεύσι κατά βαρβάρων δωρούμενος και το σον φυλάττων, δια του Σταυρού Σου, πολίτευμα.

Τι εορτάζουμε κατά την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού

Η εορτή της Ύψωσης καθιερώθηκε από τον Μέγα Κωνσταντίνο, μετά από προτροπή της μητέρας του Αγίας Ελένης, μετά την εύρεση του Τιμίου Ξύλου στα Ιεροσόλυμα, περίπου στο 330.

Σύμφωνα με την παράδοση της Εκκλησίας, αμέσως μετά την εύρεση του, η Αγία Ελένη τον παρέδωσε στον επίσκοπο Ιεροσολύμων Μακάριο .

Πλήθη πιστών άρχισαν να συρρέουν για να αγγίξουν το τίμιο ξύλο. Λόγω όμως του συνωστισμού, ο επίσκοπος ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό για να τον δουν οι παρευρισκόμενοι χριστιανοί. Την  ημέρα της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εορτάζουμε και τη δεύτερη Ύψωση, η οποία πραγματοποιήθηκε λίγα χρόνια αργότερα, το 335, την επομένη των εγκαινίων του Ναού της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα.


Τέλος την ίδια ημέρα, όπως αναφέρει η εκκλησιαστική ιστοσελιδα poimin.gr καταγράφεται στους συναξαριστές και μία τρίτη και Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, το 630 . Ο αυτοκράτορας Ηράκλειος πολέμησε τους Πέρσες, οι οποίοι είχαν καταλάβει πριν από 14 χρόνια την Παλαιστίνη και είχαν αρπάξει τον Τίμιο Σταυρό. Ο Ηράκλειος αφού νίκησε τους Πέρσες επανέκτησε τον Σταυρό και αποκατέστησε στον πατριαρχικό θρόνο τον πατριάρχη Ζαχαρία, ο οποίος ήταν αιχμάλωτος των Περσών .

Στις 14 Σεπτεμβρίου ήρθε στα Ιεροσόλυμα φέροντας στους ώμους του τον Σταυρό. Φθάνοντας στο Ναό της Αναστάσεως τον παρέδωσε στον πατριάρχη Ζαχαρία, ο οποίος και τον ύψωσε ψάλλοντας για πρώτη φορά το απολυτίκιο «Σώσον Κύριε τον λαόν Σου…».

Πόσα τεμάχια Τίμιου Ξύλου υπάρχουν;

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Παναγίτσα Ηλιουπόλεως Καΐρου #Church #Christianity #Egypt #Greek #Cairo #EKK

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (@ekkairo) στις


Το 1961 ο Anatole Frolow εξέδωσε στο Γαλλικό Ινστιτούτο Βυζαντινών Σπουδών στο Παρίσι, την εργασία του με τον τίτλο: La relique de la Vraie Croix. Recherches sur le développement d’un culte ( = Το λείψανον του Αληθούς Σταυρού. Έρευνες επί της εξελίξεως μίας λατρείας) και το οποίο απαντά στο ερώτημα πόσα τεμάχια Τίμου Ξύλου υπάρχουν στον κόσμο.

Ο Anatole Frolow έχει καταγράψει κάθε παραπομπή για τεμάχιο Τιμίου Σταυρού, που υπάρχουν σε πρωτογενείς πηγές, όπως τους Πατέρες της Εκκλησίας αλλά και σε δευτερεύουσες πηγές, όπως μητρώα θησαυρών εκκλησιών, απογραφές κινητών αντικειμένων εκκλησιαστικής τέχνης Μητροπόλεων, Πατριαρχείων, Ιερών Μονών κτλ.

Από τον 5ο μέχρι τον 7ο αιώνα, ο Frolow εντόπισε μόνο 54 αναφορές για την ύπαρξη τεμαχίων του Τιμίου Ξύλου. Μετά το 12ο αιώνα, πιθανότατα λόγω των Σταυροφοριών, κατέγραψε 162 αναφορές και τον 13ο αιώνα 260 αναφορές. Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο Anatole Frolow εντόπισε συνολικά 1.150 αναφορές σε Σταυροθήκες με τεμάχια Τιμίου Σταυρού.