Με τραγούδια, σκετσάκια, μηνύματα ιστορικά και επετειακά οι μαθητές των Ελληνικών σχολείων του Καΐρου, της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου Σχολής γιόρτασαν την Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου.
Το κτήριο του Σπετσεροπούλειου, όπου στεγάζονται τα δύο ιστορικά σχολεία του Καΐρου ήταν στολισμένο με τη γαλανόλευκη σε κάθε μέγεθος.

Από νωρίς άρχισαν οι δοκιμές στα δύο αμφιθέατρα, η μικροφωνική, οι δάσκαλοι, οι καθηγητές και οι μαθητές όλων των ηλικιών ανεβοκατέβαιναν τις σκάλες φορώντας τα γιορτινά τους ρούχα. Στις 9.30 το πρωί όλα ήταν έτοιμα.

Το κλίμα πανηγυρικό. Και στις δύο σχολικές εορτές έγινε αναδρομή στα ιστορικά γεγονότα του Έπους του ‘40 και σε όλα όσα διαδραματίστηκαν την 28η Οκτωβρίου όπου όλος ο Ελληνισμός είπε «ΟΧΙ», στις Ιταλικές δυνάμεις. Με σκετσάκια οι μαθητές παρουσίασαν τον αγώνα των Ελλήνων στην Εθνική Αντίσταση. Ιδιαίτερη θέση στη γιορτή των μαθητών είχαν και οι αγώνες των Αιγυπτιωτών κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Οι εκδηλώσεις στην Αχιλλοπούλειο

Οι λιλιπούτειοι μαθητές του νηπιαγωγείου και του δημοτικού της Αχιλλοπουλείου, ξεκίνησαν πρώτοι τις εορταστικές τους εκδηλώσεις.

Τα παιδιά του Νηπιαγωγείου έπαιξαν σε ένα μικρό θεατρικό με τίτλο ο «Πόλεμος δεν είναι παιχνίδι» και είπαν ποιήματα για το «ΟΧΙ».


Τη σκυτάλη των εκδηλώσεων πήραν αμέσως μετά οι μαθητές του Δημοτικού. Με το ποίημα, «Ύμνος προς τη Σημαία», το θεατρικό «Όχι πια πόλεμος» και τραγούδια, οι μικροί μαθητές έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την 28η Οκτωβρίου.

Επίσης, αφηγήθηκαν τα γεγονότα του 1940 και με τα σκετσάκια τους αναφέρθηκαν στις γυναίκες της Πίνδου, τις πρωταγωνίστριες της νίκης που η συμβολή τους υπήρξε καθοριστική στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Επίσης, παρουσιάστηκε το θεατρικό δρώμενο για την Κατοχή και την Αντίσταση και έγινε αναφορά για το Ελ Αλαμέιν και την προσφορά του αιγυπτιώτη ελληνισμού στον αγώνα εναντίον του φασιστικού άξονα.

Ο εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Αμπέτειο


Τα μεγαλύτερα παιδιά, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Αμπετείου παρουσίασαν μεταξύ άλλων ένα ξεχωριστό σκετς για τις «γυναίκες της Πίνδου». Στη γιορτή τους προβλήθηκε βίντεο για την 28η Οκτωβρίου 1940 με το πρώτο πολεμικό ανακοινωθέν που εκφωνήθηκε από την Ελληνική ραδιοφωνία.

Έγινε αφήγηση του ιστορικού για την Κατοχή, τα βασανιστήρια, το Ολοκαύτωμα, την Ελληνική Προέλαση του στρατού.

Στο τέλος των δύο εκδηλώσεων μαθητές, καθηγητές αλλά και όσοι παραβρέθηκαν έψαλλαν τους Εθνικούς Ύμνους της Ελλάδας και της Αιγύπτου.
Για τη σημασία της 28ης Οκτωβρίου μίλησε και ο αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου. Ενεργό ρόλο στις εκδηλώσεις είχαν οι διευθυντές των δύο σχολείων ο κ. Γιώργος Ψάνης της Αχιλλοπουλείου και ο κ. Χρήστος Παπαθανασίου, της Αμπετείου.

Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής. Τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο πατ. Στέφανος.

Στις εκδηλώσεις και των δύο σχολείων παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, ο αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ, Στέλιος Χαλκιάς, Ανδρέας Γιόσρι.

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί

Νηπιαγωγείο Αχιλλοπουλείου: Κατερίνα Αναγνωστοπούλου, Μαρία Πετράκη
Δημοτικό Αχιλλοπουλείου: Ελισάβετ Χαριζοπούλου, Ηλέκτρα Ξένου.
Αμπέτειος: Ευαγγελία Νικηφόρου, Αθηνά Γεωργιάδου, Νίκος Κάτσικας.
Ευγενική συμμετοχή: Σοφία Αργυροπούλου (Γερμανός Μίλλερ σε σκετς)
Επεξεργασία βίντεο εικόνας και για τα δύο σχολεία: Μιχάλης Λαμπρόπουλος.