Mια νέα χρονιά μας γεμίζει πάντα με ελπίδες για ένα νέο ξεκίνημα, για μια νέα πιο αισιόδοξη νότα στην πορεία μας και σίγουρα μας γεμίζει με πολλές επιθυμίες που ευχόμαστε να γίνουν αληθινές και να υλοποιηθούν. Έτσι και εμείς στην ιστορική μας παροικία του Καΐρου γεμίζουμε με ελπίδες για καλύτερες ημέρες γεμάτες υγεία και χαρές, πράγμα που εύχομαι σε όλους σας. Αυτό βέβαια που πρέπει πάντα να θυμόμαστε είναι πως πολλές από τις ελπίδες που έχουμε, μπορούν πράγματι να υλοποιηθούν, αν βασίζονται στη λογική και στηρίζονται στην άοκνη προσπάθεια να τις υλοποιήσουμε!

Φράσεις όπως «δεν τα κατάφερα γιατί για… όλα φταίνε οι γύρω μας» μόνο μιζέρια και απογοήτευση μπορούν να φέρουν.  Μακριά λοιπόν από εμάς τέτοιες νοοτροπίες και ας αναλογιστεί ο καθένας μας τι πρέπει να κάνει για να γίνουν οι ευχές του πράξεις.

Στο δικό μας λοιπόν μικρό κόσμο, αυτόν της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, το 2018 έφυγε αφήνοντας πίσω πολλά δύσκολα που είχαν αρχίσει από το 2017 και προς μεγάλη μας χαρά και ικανοποίηση τελείωσαν όχι απλώς καλά, αλλά ιδανικά για τον οργανισμό μας.

Αυτό είχε παράλληλα δυο επιμέρους αποτελέσματα, κάποιοι που στράφηκαν κατά του οργανισμού έδειξαν να κατανοούν κάποια πράγματα και έδειξαν πράγματι ένα καλό πρόσωπο, και άλλοι ευτυχώς πλέον λιγότεροι σε αριθμό από τα δάκτυλα του ενός χεριού, παραμένουν και αμετανόητοι και βλακωδώς προκλητικοί, ορμώμενοι από προσωπικό όφελος ή απλά από προσωπική εμπάθεια με τον υπογράφοντα.

Στους πρώτους απλώνουμε το χέρι και τους τονίζουμε πως η οποία διαφωνία είναι και επιθυμητή και καλοδεχούμενη εφόσον είναι καλοπροαίρετη.

Τους δεύτερους θα τους αφήσουμε να λάβουν τις απαντήσεις τους από εκεί που προσέτρεξαν να μας καταγγείλουν όταν τελειώσουν όλες οι διαδικασίες. Σε αυτούς θα τους περιγράψω με μια φράση που είπε ο Κομφούκιος για τους μικροπρεπείς: «Οι μικροπρεπείς άνθρωποι, εκτός των άλλων είναι κουραστικοί. Όταν αποκτήσουν οικειότητα μαζί σου έχουν απαιτήσεις, και όταν τους κρατάς σε απόσταση γίνονται εκδικητικοί.»

Αυτό βέβαια δεν σταματά την πορεία μας και τους στόχους μας για το ξεκίνημα του 2019!

Και αρχίζουμε με τον πρώτο στόχο αυτόν της ολοκλήρωσης των έργων στον Άγιο Κωνσταντίνο, ένα τεράστιο έργο που η Κοινότητά μας ανέλαβε να υλοποιήσει από κοινού με την υποστήριξη της μεγάλης ευεργέτιδας μας κ. Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη και που θα γιορτάσουμε αρχές Ιουνίου, αλλά και έργων που η Ε.Κ.Κ άρχισε στα κοιμητήρια των κοινοτήτων που συγχωνεύτηκαν με αυτή του Καΐρου (Τάντα και Σουέζ), στον Ναό της Αγίας Αικατερίνης στο Σουέζ που με μέριμνα της ΑΘΜ του Πατριάρχη μας ανακαινίζεται. Παράλληλα γίνεται ένα γενικότερο συμμάζεμα των Ναών μας που θα ήταν άδικο να μην αποδοθεί στην πολύ δραστήρια προϊσταμένη της Εφορείας Ναών κ. Σούλα Σκουφαρίδου η οποία απογείωσε τον τομέα που έχει αναλάβει και που παλαιότερα ήταν εφορεία «ρουτίνας».

Δεύτερος στόχος είναι να συνεχίσει το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου (ΕΝΚ) την ανοδική πορεία του, με μια νέα μονάδα κεντρικής αποστείρωσης και επιπρόσθετα έργα ιατρικής υποδομής, με στόχο και την πιστοποίηση ISO το 2020. Ο οργανισμός αναμένει εντός του 2019 και την επίσκεψη στελεχών του Ε.Ο.Π.Υ.Υ αλλά και της ΑΧΕΠΑ.  Παράλληλα, το ενδεχόμενο συνεργασίας με επενδυτές δεν το απορρίπτουμε αλλά αργεί καθώς το πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα εξαρτηθεί από τον νέο Νόμο των σωματείων που θα επανεκδοθεί και που αναμένεται να διευκολύνει ακόμα περισσότερο τέτοιες συνέργειες. Το ΕΝΚ ξεκίνησε μια πορεία, που δεν έχει επιστροφή στα παλιά, υπό την ηγεσία ενός άξιου προϊσταμένου του κ. Αντώνη Ιορδανίδη ο οποίος μαζί με άξια στελέχη άλλαξε το τοπίο από μια επιφανειακά ενασχολούμενη και αδύναμη διοίκηση, σε μια ουσιαστικά ενασχολούμενη και αποτελεσματική Διοίκηση.

Τρίτος στόχος είναι η οικονομική αυτάρκεια του οργανισμού της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου (Ε.Κ.Κ) για να μπορεί να χρηματοδοτεί – χωρίς να έχει καμία οικονομική στήριξη από οποιονδήποτε φορέα – την Ελληνική Εκπαίδευση στο Κάιρο, την Κοινωνική Πρόνοια με τα 80 τακτικά μηνιαία βοηθήματα (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα έκτακτα), με την ασφάλιση στο ΕΝΚ και σε ασφαλιστική εταιρία των αναξιοπαθούντων αδελφών μας και όσων εργαζομένων δεν εργάζονται στο ΕΝΚ. Επίσης, η Ε.Κ.Κ στηρίζει οικονομικά τη νεολαία με όλες της τις δραστηριότητες από υποτροφίες έως και αθλητισμό και εκδρομές, ενισχύει κάποια δραστήρια μικρότερα σωματεία, και φυσικά στέλνει με έμβασμα κάθε τρίμηνο οικονομική συνδρομή στον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αθήνα. Επίσης, η Ε.Κ.Κ όχι απλώς συντηρεί τις υποδομές της αλλά και τις εκσυγχρονίζει, στηρίζει τον πολιτισμό και τη διάδοση της Ελληνικής γλώσσας στο Κάιρο

Τελευταίο σε σειρά αλλά όχι σε αξία, η Ελληνική Κοινότητά μας διατηρεί την επαφή, μέσω της Επικοινωνιακής μας δραστηριότητας τόσο στην εφημερίδα «Νέο Φως» όσο και στο ηλεκτρονικό πεδίο με την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αποτελούν σήμερα τον ουσιαστικό συνδετικό μας κρίκο εντός και εκτός Αιγύπτου με τον απανταχού Αιγυπτιώτη και γενικά Ελληνισμό. Τίποτα δεν θα μπορούσε όμως να γίνει στον τρίτο αυτό στόχο χωρίς αυτό να το εξασφαλίζει όλο το υπόλοιπο στελεχιακό σκέλος της κοινοτικής επιτροπής μαζί με την διεύθυνση και τους εργαζόμενους, μέσω των προσοδοφόρων τμημάτων της Ε.Κ.Κ δηλαδή το Μεταφραστικό, την Ακίνητη Περιουσία, το Γηροκομείο, τον Ξενώνα, τις καταθέσεις κλπ. αλλά και τα υποστηρικτικά τμήματα των Νομικών, Τεχνικών, Οικονομικών κ.α

Με αυτές τις σκέψεις και έχοντας μια κοινοτική επιτροπή που η μέση ηλικία της δεν υπερβαίνει τα 50 έτη, μόνο βάσιμη αισιοδοξία μπορούμε να έχουμε τόσο για το 2019 όσο και για τα επόμενα χρόνια! Και ας αφήσουμε αυτή την βάσιμη αισιοδοξία να διώξει μακριά την μιζέρια και την μισαλλοδοξία να συνοδεύει αυτούς που την αγαπούν και την ασπάζονται.

Καλή και αισιόδοξη νέα χρονιά!

Χ.Θ Καβαλής

*Το άρθρο του προέδρου της Ε.Κ.Κ κ.Χρήστου Καβαλή, δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” την εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, στις 7 Ιανουαρίου 2019.

Αρέσει σε %d bloggers: