Υπό την αιγίδα του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπντ Ελ Φατάχ Ελ Σίσι ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής 15 Φεβρουαρίου 2019, στην κεντρική αίθουσα της Όπερας του Καϊρου, το 3ο Διεθνές Φόρουμ Τεχνών Α.Μ.Ε.Α το οποίο θα διαρκέσει έως τις 22 Φεβρουαρίου 2019.

Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φαταχ Αλ Σίσι έχει δείξει ιδιαίτερη με την πολιτική του και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ιδιαίτερη μέριμνα για τα παιδιά τα οποία θεωρεί ότι έχουν ειδικά χαρίσματα.

Στην εναρκτήρια εκδήλωση παραβρέθηκαν πέντε Αιγύπτιοι Υπουργοί σηματοδοτώντας την αρχή τριήμερου προγράμματος στα οποία παρουσιάζονται διάφορα ταλέντα και υπάρχουν τρεις κριτικές επιτροπές για κάθε τομέα ( Θέατρο, Μουσική, Ποίηση ).

Παρουσία της Δρ. Γάντα Ουάλι – Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, της Δρ. Ινάς Αμπντ Ελ Ντάιεμ – Υπουργού Πολιτισμού, του Δρ. Άσραφ Σόπχυ –υπουργού Νεολαίας και Αθλητισμού, της Δρ. Ράνια Ελ Μασάτ – Υπουργού Τουρισμού και της Ναμπίλα Μάκραμ – Υπουργού Μετανάστευσης και της Αιγυπτιακής Διασποράς , ξεκίνησαν στις 19.00 οι εκδηλώσεις με την απονομή διακρίσεων σε όλους όσοι συνέβαλαν στην διοργάνωση του forum.

Συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες – Ανάμεσά τους Ελλάδα και Κύπρος

Στο 3ο Διεθνές Φόρουμ Τεχνών Α.Μ.Ε.Α συμμετέχουν περισσότερες από 30 χώρες ανάμεσα στις οποίες αυτή Ελλάδας αλλά και της Κύπρου.
Η Ελλάδα συμμετέχει με ένα ζευγάρι χαρισματικών παιδιών του Kυριάκου και της Μαρίας των οποίων οι χοροί και ιδιαίτερα το χασάπικο προκάλεσε ενθουσιασμό σε ολους τους παρεβρισκομένους.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν από Ελληνικής Πλευράς ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Μιχάλης Διάμεσης, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρ. Καβαλής, ο Προϊστάμενος Πολιτιστικών και ταμίας της ΕΚΚ κ. Α. Ιορδανίδης, ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρ. Παπαδόπουλος και η Οικονομική και Διαχειριστική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Ντίνα Γεδεών.

Να σημειωθεί πως ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος είναι και μέλος της κριτικής επιτροπής για την μουσική.

Συμπόσιο αφιερωμένο στην Ελλάδα

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ θα λάβει χώρα συμπόσιο ( την Τρίτη 19.2.2019, 14.00 -16.00, στο Θέατρο Χαναγκερ) με τίτλο “Επιστροφή στις ρίζες” αφιερωμένο στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Αρμενία, σε συνεργασία και υπό την αιγίδα της Υπουργού Μετανάστευσης της Αιγύπτου κ. Ναμπίλα Μάκραμ, ως προέκταση του πρόσφατου πληθωρικού κι επιτυχημένου προγράμματος Νόστος.

Θα παρουσιαστούν ,ακόμα, διάφορες καθημερινές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και σεμινάρια με τη συμμετοχή παιδιών αλλά και ενηλίκων Α.Μ.Ε.Α.

Επίσης στα πλαίσια του φεστιβάλ , θα προβληθούν στο διαγωνιστικό μέρος τρεις ελληνικές ταινίες σχετικές με το θέμα του φόρουμ που εξασφλαισε το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου.

Στις κριτικές επιτροπές του διαγωνιστικού μέρους του φεστιβάλ,για τις παραστάσεις τραγουδιού και μουσικής, εκλήθησαν και θα λάβουν μέρος ο κ. Γιώργος Παπαλιός, πρώην πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου καθώς και ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, συγγραφέας και στιχουργός κ. Χρίστος Παπαδόπουλος.

Η χώρα μας θα αντιπροσωπευθεί από τον Κυριάκο Φριλίγκο που θα παίξει μπουζούκι σε διάφορες εκδηλώσεις του Φόρουμ αλλά και θα παρουσιάσει χορευτική παράσταση με τη συνεργάτιδα του Μαρία Πετρίδη.

Οι Ελληνικές ταινίες σύμφωνα με το πρόγραμμα θα προβληθούν στο θέατρο Χαναγκερ, στον αύλειο χώρο της Όπερας Καϊρου, ως ακολούθως:

Crossing – Κυριακή 17.2.2019, στις 11:00 π.μ
Be my eyes – Τετάρτη 20.2.2019, στις 14.00 μ.μ
My brother – Τρίτη 19.2.2019, στις 11.00 π.μ

Αρέσει σε %d bloggers: