Mήνυμα κατά της τρομοκρατίας έστειλε η Υπουργός Μετανάστευσης και Αιγυπτιακής Διασποράς κ. Ναμπίλα Μάκραμ κατά την εκδήλωση «Επιστροφή στις Ρίζες» που έγινε στο πλαίσιο του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Τεχνών Α.Μ.Ε.Α που πραγματοποιείται στο Κάιρο από τις 15 έως τις 22 Φεβρουαρίου 2019.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Η κ. Μάκραμ στο χαιρετισμό της εκδήλωσης που ήταν αφιερωμένη στην Ελληνική, την Κυπριακή και την Αρμένικη παροικία τόνισε ότι η Αίγυπτος είναι ασφαλής χώρα και υπογράμμισε ότι δεν γίνεται διαχωρισμός στους πολίτες της με βάση τη θρησκεία ή την καταγωγή τους. Τόνισε δε ότι όλες οι Κοινότητες ζουν ειρηνικά στην Αίγυπτο διατηρώντας παράλληλα τα δικά τους ήθη και έθιμα.

Λίγο νωρίτερα, στο κτήριο της Όπερας του Καΐρου οι αποστολές των τριών χωρών παρουσίασαν χορούς και τραγούδια από τις χώρες καταγωγής τους. Ο Κυριάκος και η Μαρία, που ταξίδεψαν από την Ελλάδα, ξεσήκωσαν την αίθουσα με τα χορευτικά τους και απέσπασαν το πιο θερμό χειροκρότημα.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν δύο μικρές μαθήτριες της Αχιλλοπουλείου, η Μαρία και η Αμαλία, ντυμένες με τις παραδοσιακές ελληνικές στολές προσέφεραν στην κ. Μάκραμ λουλούδια. Η κ. Μάκραμ τις αγκάλιασε τις φίλησε και φωτογραφήθηκε μαζί τους.

Ενθουσιώδης ήταν και η υποδοχή των μαθητών της Αμπετείου Σχολής που χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς.

Τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας εκπροσώπησε ο πατ. Τιμόθεος. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Μιχάλης Διάμεσης, της Κύπρου κ. Χάρης Μορίτσης, της Αρμενίας κ. Armen Melkonian.

Ο κ. Διάμεσης μιλώντας στο «Νέο Φως», την εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, τόνισε ότι ήταν μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη συμβολή της υπουργού κ. Μάκραμ. Επίσης, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο, ευχαρίστησε σε όλους όσοι συνέβαλαν στη διοργάνωση της εκδήλωσης επισημαίνοντας τη συμβολή της Ε.Κ.Κ και του Προέδρου της κ. Χρήστου Καβαλή, του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου και της Αμπετείου Σχολής.

Για τις ειδικές ικανότητες των παιδιών που συμμετείχαν στην εκδήλωση αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, υπογραμμίζοντας ότι ξεπερνώντας όλες τις δυσκολίες με την πίστη και την αγάπη των ανθρώπων που είναι γύρω τους δημιουργούν. Εξέφρασε επίσης τη χαρά του για τα παιδιά της παροικίας και της Αμπετείου που συμμετείχαν στην εκδήλωση. «Χαίρομαι για όσα είδαμε και ειδικά για το γεγονός ότι σε αυτή την τόσο μεγάλη εκδήλωση της Αιγυπτιακής Πολιτείας δεν ξέχασαν τις Ελληνικές, τις Κυπριακές και τις Αρμένικες παροικίες, τις τρεις ιστορικές παροικίες που είναι ένα κομμάτι του Αιγυπτιακού σώματος», κατέληξε ο κ. Καβαλής.

Έντονη ήταν και η παρουσία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, η οποία εκπροσωπήθηκε εκτός από τον Πρόεδρο κ. Χρήστο Καβαλή, τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν, τη Γενική Γραμματέα κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, την Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, τον Κοινοτικό Επίτροπο κ. Λεωνίδα Φοντριέ. Υπενθυμίζεται ότι στην τελετή έναρξης του 3ου Διεθνούς Φόρουμ Τεχνών Α.Μ.Ε.Α παραβρέθηκε τόσο ο κ. Καβαλής όσο και ο Ταμίας και Προϊστάμενος Πολιτιστικών της Ε.Κ.Κ κ. Αντώνης Ιορδανίδης.

Την εκδήλωση παρακολούθησε και ο πρόεδρος της Αδελφότητας Κυπρίων Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης μαζί με αντιπροσωπεία Κυπρίων.

Παρόντες ήταν επίσης πρόεδροι και εκπρόσωποι όλων των παροικιακών σωματείων καθώς και η Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ Σαϊντ κ. Σ. Θεοχάρους.

Επίσης ήταν παρών και ο Aναπληωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Τάσος Αναστασίου, Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρ. Παπαδόπουλος και η Οικονομική και Διαχειριστική Διευθύντρια του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Κωνσταντίνα Γεδεών.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης, της Αμπετείου κ. Χρήστος Παπαθανασίου καθώς και εκπαιδευτικοί και από τα δύο σχολεία. Το συντονισμό του χορευτικού είχε η καθηγήτρια κ. Σωτηρία Μπέτα.

Αρέσει σε %d bloggers: