Ο κ. Ανδρέας Ρούσσος είναι Προϊστάμενος της Εφορείας Πρόνοιας και Κοινωνικής Πολιτικής, Οίκου Ευγηρίας καθώς και Προϊστάμενος της Επιτροπής Ξενώνα. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Νέο Φως» μιλά για όλο το φάσμα του Κοινωνικού Έργου της Ε.Κ.Κ, το οποίο άλλωστε είναι και η αποστολή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, από την πρώτη ημέρα της ίδρυσής της. Όπως επισημαίνει ο κ. Ρούσσος σε ετήσια βάση η Ε.Κ.Κ δίδει 2.5 εκατ. Αιγυπτιακές Λίρες για το Κοινωνικό της Έργο. Ο κ. Ρούσσος μιλά – μεταξύ άλλων – για τα φάρμακα που χορηγεί η Ε.Κ.Κ στους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας για την ασφάλιση υγείας σε εξωτερική εταιρία για τους οικονομικά αδύνατους και υπαλλήλους για τα επιδόματα και τις παροχές στους οικονομικά ασθενείς, για τις θεραπείες όπου χρειαστεί, για την συνδρομή προς το Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων που απευθύνεται στους δοκιμαζόμενους Αιγυπτιώτες της Ελλάδας αλλά και τη λειτουργία του ξενώνα της Ε.Κ.Κ.

Κύριε Ρούσσο, θα θέλαμε να μας μιλήσετε για την Εφορεία Κοινωνικής Πρόνοιας, στην οποία είστε Προϊστάμενος. Ποιο είναι το έργο σας;

«Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου από την πρώτη ημέρα λειτουργίας της εστιάζει στο Κοινωνικό Έργο στην προσφορά προς Αιγυπτιώτη και τον συνάνθρωπο. Αυτός είναι άλλωστε και ο πρωταρχικός σκοπός λειτουργίας της. Σε ετήσια βάση, δαπανά περίπου το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων λιρών για την Κοινωνική Αλληλεγγύη. Πριν ξεκινήσω την αναλυτική αναφορά στο Κοινωνικό Έργο της Ε.Κ.Κ θα ήθελα να σας κάνω και μια προσωπική εξομολόγηση. Αισθάνομαι μεγάλη τιμή γιατί έχω αναλάβει αυτό «το χαρτοφυλάκιο» από μια μεγάλη, σπουδαία κυρία που υπηρέτησε και προσέφερε στην Ε.Κ.Κ, τη Στέλλα Κυριάζη. Η παρακαταθήκη που μας άφησε μεγάλη. Μεγάλη είναι και σε προσωπικό επίπεδο η ευθύνη που αισθάνομαι. Το κοινωνικό έργο της Ε.Κ.Κ εκτείνεται σε πολλούς τομείς. Σε όλο αυτό το έργο είναι πολύτιμη η βοήθεια των άλλων μελών της Εφορείας και επίσης Κοινοτικών Επιτρόπων, του Ανδρέα Γιόσρι ο οποίος είναι αναπληρωτής και του Μιχάλη Γκρουνστέιν ο οποίος είναι Κοινοτικό Μέλος, αλλά και όλων των μελών της εφορείας».

Εξηγήστε μας ποίοι είναι οι τομείς που εκτείνεται το έργο της Ε.Κ.Κ;

«Καταρχήν υπάρχουν δεκάδες οικογένειες που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση και δεν έχουν πρόσβαση στην υγειονομική και φαρμακευτική περίθαλψη. Σε όλους αυτούς η Ε.Κ.Κ στέκεται στο πλευρό τους. Τους δίδουμε χρήματα για να αγοράσουν τα φάρμακά τους και να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής τους. Αυτά τα φάρμακα καλύπτουν όλο το εύρος των ασθενειών, ενδεικτικά αναφέρω καρδιοπάθειες ή και καρκίνο. Κληθήκαμε να διαχειριστούμε περίπτωση καρκινοπαθή παροίκου όπου τους προσφέραμε τα φάρμακα αξίας 300.000 λιρών. Αντιμετωπίσαμε και άλλη περίπτωση παροίκου ο οποίος χρειάστηκε να υποβληθεί σε μεταμόσχευση ήπατος.

Εκτός από την κατηγορία των άπορων που λαμβάνουν δωρεάν τα φάρμακά τους υπάρχουν και οι πάροικοι οι οποίοι τα προμηθεύονται από το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου με έκπτωση 70%, όποια πάθηση και αν αντιμετωπίζουν.
Στον τομέα της Ιατρικής Περίθαλψης θα ήθελα να αναφέρω και μια άλλη πρωτοβουλία που ανέλαβε τη Ε.Κ.Κ. Σε συμφωνία που έκανε, προχώρησε στην ιδιωτική ασφάλιση 110 παροίκων, οι οποίοι πληρώνουν προνομιακό αντίτιμο και όταν χρειαστεί έχουν πρόσβαση στα καλύτερη νοσοκομεία της Αιγύπτου για τις εξετάσεις τους και το ενδεχόμενο νοσηλείας τους.

Ένας άλλος τομέας που δραστηριοποιείται η Ε.Κ.Κ είναι η κάλυψη των έκτακτων αναγκών των παροίκων. Σε αυτά συγκαταλέγονται τα χειρουργεία τις δαπάνες των οποίων καλύπτει η Ε.Κ.Κ, όπως επίσης και τα νοσήλια. Καθημερινά η Ε.Κ.Κ καλύπτει και μικροανάγκες των παροίκων μέσω των χρημάτων από την Πρόνοια. Συγκεκριμένα καλύπτει τις ανάγκες αγοράς οικοσκευής, ενδυμάτων, γυαλιά όρασης κτλ».

Θα θέλαμε να μας μιλήσετε και για τα βοηθήματα που δίνει η Ε.Κ.Κ.

«Αυτός είναι ένας άλλος σημαντικός τομέας του έργου του πολύπλευρου ανθρωπιστικού έργου της Ε.Κ.Κ. Δίνουμε οικονομικά βοηθήματα στους παροίκους που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα και δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα προς το ζην τους. Πρόκειται για τακτικά βοηθήματα που δίδονται σε μηνιαία βάση. Το χρηματικό ποσό που δίνει σε ετήσια βάση η Ε.Κ για την άμεση οικονομική ενίσχυση των παροίκων που δοκιμάζονται από την οικονομική κρίση, αυξάνεται κάθε χρόνο. Όμως η Ε.Κ.Κ δεν περιορίζει το ανθρωπιστικό της έργο μόνο στους Καϊρινούς, αλλά σε όλους τους Αιγυπτιώτες.

Έχει υπό την ανθρωπιστική ομπρέλα της δεκάδες Αιγυπτιώτες που ζουν στην Ελλάδα. Σε αυτούς, μέσω του ΣΑΕ, στο οποίο καταβάλλει συνδρομή σε τριμηνιαία βάση, δίνει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό για τη στήριξη των Αιγυπτιωτών που ζουν στην Ελλάδα. Είναι μια ανάσα ζωής για αυτούς και αισθανόμαστε υπερήφανοι που αφουγκραζόμαστε από το Κάιρο τις ανάγκες τους και είμαστε πάντα στο πλευρό τους.

Επίσης θα ήθελα να επισημάνω ότι συνεργαζόμαστε άριστα με τα άλλα παροικιακά φιλανθρωπικά σωματεία Φιλόπτωχο, Μαρία Αιγυπτία και Χιακή αλλά και την Κυπριακή Αδελφότητα για τους Κυπρίους συμπαροίκους μας, για θέματα βοήθειας και αλληλεγγύης των συνανθρώπων μας».

Ποιά είναι η δομή και πως λειτουργεί το Ελληνικό Γηροκομείο;

«Βασικός πυλώνας του κοινωνικού έργου της Ε.Κ.Κ είναι και το Ελληνικό Γηροκομείο το οποίο λειτουργεί μέσα στο ΕΝΚ. Συνολικά υπάρχουν 6 Έλληνες οι οποίοι φιλοξενούνται δωρεάν και 18 γέροντες άλλης υπηκοότητας επί πληρωμή. Το γηροκομείο έχει υποδειγματική λειτουργία, παρέχει όλες τις ανέσεις, σπιτικό περιβάλλον και φαγητό στους υπερήλικες. Συνεχώς γίνεται συντήρηση στα δωμάτια και το προσωπικό επί 24ωρο βάσεως βρίσκεται στο πλευρό τους. Να σημειώσουμε ότι στο χώρο υπάρχει τηλεόραση, εντευκτήριο, τραπεζαρία όπου διοργανώνονται όχι μόνο τα καθημερινά γεύματα αλλά και τα εορταστικά. Επίσης, σε όλους όσοι απαιτείται ή το επιθυμούν τους προσφέρουμε τα γεύματα στο δωμάτιό τους.

Επίσης, το γεγονός ότι βρίσκεται το γηροκομείο μέσα στο Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου είναι πολύ σημαντικό γιατί επί 24ωρου βάσεως αντιμετωπίζουμε τυχόν έκτακτα περιστατικά. Επίσης, οι υπερήλικες κάνουν και τις τακτικές τους εξετάσεις χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται. Φροντίζουμε με κάθε τρόπο να μην νοιώθουν αποξενωμένοι. Άλλωστε, τους παρακολουθούν ψυχολόγοι ενώ όλα τα παροικιακά σωματεία, τους επισκέπτονται όχι μόνο κατά τις εορταστικές περιόδους αλλά και σε τακτικά χρονικά διαστήματα».

Ποιος ο ρόλος της Επιτροπής Ξενώνα;

«Στην Επιτροπή Ξενώνα αναπληρωτής είναι ο κ. Λεωνίδας Φοντριέ και μέλος ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν. Ο ρόλος της λειτουργίας του ξενώνα έχει και αυτός κοινωνικό χαρακτήρα. Φιλοξενεί επισκέπτες της Ε.Κ.Κ για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ δωρεάν είναι η φιλοξενία για τους εκπαιδευτικούς και συμβασιούχους που έχουν συνάψει απευθείας σύμβαση με την Ε.Κ.Κ. Ενώ η συμβολική συμμετοχή στις δαπάνες που καταβάλουν οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί είναι πολύ προσιτή σε σχέση με την αγορά του Καΐρου.. Να σημειώσουμε ότι η παροχή καθαριότητας και ασφάλειας στον ξενώνα της Ηλιουπόλεως, είναι σε πολύ υψηλό επίπεδο. Ο ξενώνας λειτουργεί στον τρίτο όροφο του Σπετσεροπούλειου Ιδρύματος, εκεί δηλαδή που στεγάζονται η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος Σχολή. Να σημειώσουμε ότι ο τρίτος όροφος διαμορφώθηκε σε ξενώνα την περίοδο που ήταν Αντιπρόεδρος ο νυν πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής. Οι χώροι ανακαινίζονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης, έχει κοινόχρηστους χώρους, όπως σαλόνι με τηλεόραση που μεταδίδει ελληνικά προγράμματα, τραπεζαρία, κοινόχρηστη κουζίνα. Επίσης, τοποθετήθηκε και ασανσέρ. Υπάρχει η σκέψη να ανεγείρουμε και τέταρτο όροφο στο Σπετσεροπούλειο διατηρώντας την αρχική μορφή του κτηρίου, ώστε να δημιουργηθούν νέα υπερσύγχρονα διαμερίσματα».

Αρέσει σε %d bloggers: