O κ. Λεωνίδας Φοντριέ είναι προϊστάμενος της Eφορείας Aκίνητης Περιουσίας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου. Έχει υπό την επίβλεψή του τα οικήματα, τα καταστήματα και τα κτήματα της Ε.Κ.Κ. Η ακίνητη περιουσία αποτελεί την οικονομική ραχοκοκαλιά  της Ε.Κ.Κ. Η μέριμνα για την αξιοποίησή της παρέχει σημαντικό μέρος των εσόδων της Κοινότητας, όπως εξηγεί ο κ. Φοντριέ, αλλά συγχρόνως είναι και ένας βασικός τομέας που η αξία του καθημερινά αυξάνεται και εκ των πραγμάτων αυξάνεται και η περιουσία της Ε.Κ.Κ. Σημαντική είναι η προσπάθεια που γίνεται να κατοχυρώσει η Ε.Κ.Κ τα ακίνητα που δεν έχουν τίτλους ή έχουν καταπατηθεί πριν από πολλά χρόνια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο κ . Φοντριέ στο «Νέο Φως», την εφημερίδα της Ε.Κ.Κ, μιλά για το πως διαχειρίζεται η Ε.Κ.Κ την ακίνητη περιουσία της και πως με τα έσοδα που λαμβάνει ενισχύει τα οικονομικά της Κοινότητας.

Ποιες οι δραστηριότητες της Εφορείας Ακίνητης Περιουσίας και ποια η προσωπική σας διαδρομή σε αυτή;

«Στην Εφορεία Ακίνητης Περιουσίας διαχειριζόμαστε όλη την ακίνητη περιουσία της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου η οποία αποτελείται από οικόπεδα, πολυκατοικίες, και μαγαζιά. Προσωπικά ξεκίνησα ως Αναπληρωτής Προϊστάμενος από το Νοέμβριο του 2016 με προϊστάμενο τον κ. Δήμο Πατρίκιο, με τον οποίο είχαμε μία εξαιρετική συνεργασία και με πολύ καλά αποτελέσματα. Ανέλαβα την Εφορεία από τον Ιούνιο του 2018 και από τότε προσπαθώ όλες οι ενέργειές μου να αποφέρουν έσοδα στην Κοινότητα. Η  Εφορεία με τη σημερινή της σύνθεση, αποτελείται εκτός από εμένα, τον Αναπληρωτή Προϊστάμενο κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν  ο οποίος είναι και αντιπρόεδρος της Ε.Κ.Κ, τα Κοινοτικά Μέλη κ. Στέλιο Χαλκιά και κ. Ανδρέα Ρούσσο. Επίσης μέλη της Εφορείας είναι ο κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο κ. Μάνος Δαμουλάκης, η κ. Κωνσταντίνα Γεδεών, ο κ. Απόστολος Γυφτογεωργίου και ο κ. Δημήτρης Ουάσεφ. Η συνεργασία μαζί τους είναι άψογη και μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα».

Πως προήλθαν στην κατοχή της Ε.Κ.Κ τα ακίνητα;

«Προήλθαν από δωρεές, ενώ κάποια από αυτά τα αγόρασε η Ε.Κ.Κ».

Μπορείτε να μας αναφέρετε ορισμένα από τα εμβληματικά ακίνητα της Ε.Κ.Κ;

«Ενδεικτικά αναφέρω το Σπετσεροπούλειο Ίδρυμα, εκεί όπου στεγάζεται η Αχιλλοπούλειος και η Αμπέτειος Σχολή. Στην Ε.Κ.Κ ανήκει και ολόκληρη η έκταση που στεγάζεται το Ελληνικό Νοσοκομείο. Επίσης, έχει δύο πολυκατοικίες στο κέντρο της πόλης, στη Suleiman Al Halabi και στην Talaat Harb, μια πολυκατοικία στο Garden City, άλλη μια στη Σούμπρα, δυο στο Ζαμάλεκ και μία στην Ηλιούπολη. Επίσης, υπάρχει ένα ακίνητο στο Σιμπιν ελ Κομ, άλλο ένα στο Σουέζ καθώς και καταστήματα στον περιβάλλοντα χώρο του οικοπέδου της εκκλησίας της Υπαπαντής στην Τάντα».

Πως τα διαχειρίζεται η Εφορεία τα ακίνητά της Ε.Κ.Κ;

«Στην εφορεία ακινήτων, έχουμε τρεις βασικούς στόχους. Πρώτος στόχος μας είναι να μπορούμε να φέρνουμε έσοδα στην Ε.Κ.Κ από αυτά τα ακίνητα, δεύτερος στόχος είναι να καλύπτουμε τις ανάγκες των δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας που δεν έχουν στέγαση και τρίτον να λύνουμε προβλήματα που τυχόν υπάρχουν στα ακίνητά μας».

Πως καλύπτονται οι ανάγκες των δοκιμαζόμενων παροίκων για στέγαση;

«Οι δοκιμαζόμενοι πάροικοι της Ε.Κ.Κ, που δεν έχουν σπίτι, κάνουν σχετική αίτηση και εμείς με τη σειρά μας, ως Εφορεία Ακινήτων, ενημερώνουμε την Εφορεία Πρόνοιας και τον Προϊστάμενό της κ. Ανδρέα Ρούσσο, για τυχόν ύπαρξη καταλύματος προκειμένου να τους στεγάζει. Βεβαίως δεν διαθέτουμε όλα τα οικήματα για τους άπορους. Κάποια από αυτά τα διαθέτουμε προς ενοικίαση προκειμένου η Ε.Κ.Κ να ενισχύσει τα έσοδά της».

Υπάρχει συγκεκριμένη πολιτική για τη διαχείριση της ακίνητης περιουσίας;

«Βεβαίως! Έχουμε γενικά κάποια ακίνητα που προσπαθούμε να μην τα διαθέτουμε με συμβόλαιο μακράς διαρκείας, καθώς όποτε λήγει η σύμβαση γίνεται επαναδιαπραγμάτευση των όρων με τις τιμές που ισχύουν τότε. Αν όμως αυτό δεν είναι εφικτό και ο ενδιαφερόμενος θέλει μεγάλη διάρκεια τότε αντισταθμίζουμε την διάρκεια με αυξανόμενο ενοίκιο ανά τακτά διαστήματα».

Πως συντηρείτε τα ακίνητα;

«Παρακολουθούμε συχνά την κατάσταση των ακινήτων μας. Βλέπουμε εάν υπάρχουν προβλήματα στις αποχετεύσεις, στις υδρορροές, αν υπάρχουν κάποιες ρωγμές στα ακίνητα. Στη συνέχεια αφού εντοπίσουμε το πρόβλημα, ερχόμαστε σε συνεννόηση με τον Προϊστάμενο της Εφορείας Τεχνικών Θεμάτων, τον κ. Στέλιο Χαλκιά και στέλνουμε έναν ειδικό τεχνικό ο οποίος μας αναφέρει ποιες εργασίες συντήρησης  πρέπει να γίνουν».

Υπάρχουν κάποια προβλήματα που αντιμετωπίζετε στη διαχείριση των ακινήτων;

«Ορισμένα ακίνητα, είτε είναι κατοικίες είτε μαγαζιά, μπορεί να έχουν κάποια νομικά προβλήματα. Τότε η Εφορεία Ακινήτων έρχεται σε συνεννόηση με την Εφορεία Νομικών, της οποίας Προϊσταμένη είναι η κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, για να εξετάσουμε από κοινού το πρόβλημα και να βρούμε τις καλύτερες λύσεις δια της νομικής οδού».

Ποιο είναι το καθεστώς ενοικίασης ενός ακινήτου;

«Οι ενοικιάσεις γίνονται στα καταστήματα και στα σπίτια. Σαν Κοινότητα ούτε πουλάμε μαγαζιά, ούτε κατοικίες. Οι ενοικιαστές που βρίσκονται σε σπίτια  που διέπονται από το καθεστώς του ενοικιοστασίου, μας δίνουν χαμηλό  μηνιαίο αντίτιμο. Όταν ένας από τους ένοικους θέλει να αλλάξει όνομα συμβολαίου, τότε η Εφορεία Ακινήτων διαπραγματεύεται μαζί του έτσι ώστε να πάρει η Κοινότητα ένα καλό ποσό για την τροποποίηση του συμβολαίου και επίσης άλλο ένα καλό ποσό ως μηνιαίο ενοίκιο. Βεβαίως οι διαπραγματεύσεις είναι χρονοβόρες όμως σε καμία περίπτωση δεν κάνουμε πίσω στις οικονομικές μας απαιτήσεις. Στόχος μας είναι να διασφαλίσουμε τα έσοδα της Κοινότητας. Δεν είναι λίγες οι φορές που η Ε.Κ.Κ πλήρωσε κάποιους ένοικους και παραχώρησαν το διαμέρισμα που είχαν και είτε η Ε.Κ.Κ το διέθεσε με καλύτερους όρους σε άλλους ή στέγασε πάροικους ή το χρησιμοποίησε για δικές της δραστηριότητες όπως έγινε στο διαμέρισμα που σήμερα στεγάζεται το αρχείο της Ε.Κ.Κ όπως και το διαμέρισμα που στεγάζεται το μεταφραστικό».

Κύριε Φοντριέ πώς κάνετε τις διαπραγματεύσεις με τους ενοικιαστές;

«Όταν ξεκινώ μια διαπραγμάτευση δεν γνωρίζω που θα καταλήξει. Ένα είναι βέβαιο, ότι ξεκινώ έχοντας σαφή στόχο και προσανατολισμό. Σε αρκετές διαπραγματεύσεις έχουμε φτάσει στο στόχο που επιδιώξαμε από την αρχή της διαδικασίας. Ζούμε στη χώρα όπου κατά τη διάρκεια μιας συμφωνίας υπάρχει η διαδικασία του παζαριού. Κατά τη διάρκεια λοιπόν μιας διαπραγμάτευσης – αυτό συμβαίνει κυρίως με τους εμπόρους – έχω σαφή προσανατολισμό και διαπραγματεύομαι με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μπορέσω να πείσω τον έτερο συναλλασσόμενο για να καταλήξω στην τιμή που έχω θέσει εξ αρχής και που είναι προς το συμφέρον της Ε.Κ.Κ. Σε περίπτωση όμως που δεν μπορέσω να πείσω τον συναλλασσόμενο για την τιμή που είναι προς όφελος της Ε.Κ.Κ τότε σταματάω τη διαπραγμάτευση. Αυτό μου έχει συμβεί μόνο μια φορά».

*Η συνέντευξη του κ. Φοντριέ δημοσιεύθηκε στο “Νέο Φως” στις 18 Μαρτίου 2019.

Αρέσει σε %d bloggers: