Σε αποστολή που έκανε το Euronews στο Κάιρο κατέγραψε την ιστορία και την ζωή των Αιγυπτιωτών. Ο δημοσιογράφος κ. Απόστολος Στάικος και ο τεχνικός Γιάννης Δήμας έκαναν ένα οδοιπορικό αφιερωμένο στου Έλληνες της χώρας του Νείλου και ειδικότερα στον Ελληνισμό του Καΐρου.

Το ρεπορτάζ του Euronews για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου

Με το πέρασμα του χρόνου ο αριθμός των Ελλήνων που ζουν στην Αίγυπτο μειώθηκε σημαντικά. Όμως όσοι έφτιαξαν την ζωή τους στη Χώρα του Νείλου συνεχίζουν την λαμπρή πορεία των Αιγυπτιωτών. Από το 1904, η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου είναι το σπίτι όσων ζουν στην πρωτεύουσα της χώρας.

Το Ελληνικό Νοσοκομείο Καΐρου συγκαταλέγεται στα καλύτερα της χώρας, γι’ αυτό και το εμπιστεύονται και πολλοί Αιγύπτιοι. Ιδρύθηκε το 1912 και πλέον έχει 120 κλίνες. Διαθέτει ολοκαίνουρια εξωτερικά ιατρεία και από τον Ιανουάριο και αξονικό τομογράφο.

«Το Ελληνικό νοσοκομείο Καΐρου είναι το μοναδικό Ελληνικό νοσοκομείο σε ολόκληρη την Αφρική. Εδώ νοσηλεύονται Έλληνες και Αιγύπτιοι. Τα έξοδα για την νοσηλεία των Ελλήνων τα καλύπτει η κοινότητα μας. Το νοσοκομείο έχει τεράστια σημασία για εμάς. Διότι αν δεν υπάρχει σχολείο δεν υπάρχει κοινότητα. Αν δεν υπάρχει νοσοκομείο και πρόνοια δεν υπάρχει κοινότητα» δήλωσε στην κάμερα του euronews, ο Αντώνης Ιορδανίδης, διοικητής του νοσοκομείου.

Στο ίδιο κτιριακό συγκρότημα βρίσκεται και το γηροκομείο της κοινότητας. Εδώ, φιλοξενούνται Έλληνες και Αιγύπτιοι. Κάποιοι από τους τρόφιμους έχουν παιδιά, μα εδώ και χρόνια ζουν στην Ελλάδα. Όμως αρκετοί ηλικιωμένοι δεν έχουν κανέναν στον κόσμο.

«Η Ελληνική κοινότητα φροντίζει για όλους μας. Στο γηροκομείο μας βρίσκουν καταφύγιο όσοι δεν μπορούν να μείνουν μόνοι ή δεν έχουν τα οικονομικά μέσα ώστε να σταθούν στα ποδιά τους. Όμως η κοινότητα φροντίζει και εκείνους που δεν θέλουν να έρθουν και να μείνουν στο γηροκομείο. Πηγαίνουν άνθρωποι στο σπίτι και τους φροντίζουν. Μπορώ να πω, πως η κοινότητα φροντίζει για όλα τα μέλη της και κυρίως για εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη» δήλωσε η προϊσταμένη του γηροκομείου, Αγγελική Χαραλαμποπούλου.

Οι Έλληνες της Αιγύπτου πάντα απέδιδαν ιδιαίτερη σημασία στην παιδεία και τον πολιτισμό. Δημιούργησαν σημαντικά σχολεία στα οποία μαθήτευσαν εκατοντάδες νέοι και νέες. Πολλοί ακολούθησαν ακαδημαϊκές σπουδές και διακρίθηκαν στα γράμματα και τις επιστήμες.

Όμως η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου συχνά νιώθει πως το ελληνικό κράτος δεν στηρίζει την προσπάθεια της.

Πηγή: Euronews

«Τα σχολεία μας ξεκίνησαν στις 11 Σεπτεμβρίου, όπως και στην Ελλάδα. Όμως η Αχιλλοπούλειος που είναι εξαθέσιο δημοτικό σχολείο έχει μόνο έναν δάσκαλο. Έχει μόνο έναν αποσπασμένο εκπαιδευτικό από το ελληνικό υπουργείο παιδείας. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να φέρουμε τα παιδιά στο ελληνικό σχολείο, διότι θέλουμε να αποκτήσουν ελληνική παιδεία και αγωγή. Όμως όταν ένα μήνα μετά την έναρξη του σχολικού έτους έχουμε μόνο έναν δάσκαλο, όπως καταλαβαίνετε αυτή η προσπάθεια δυσκολεύει παρά πολύ» υποστηρίζει ο Μιχάλης Γκρουνστέιν Αντιπρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας.

Το υπουργείο Παιδείας γνωρίζει το χρόνιο πρόβλημα και σημειώνει πως η έγκαιρη κάλυψη των κενών θέσεων μονίμων εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων στο εξωτερικό αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

«Ο Ελληνισμός της Αιγύπτου τιμά το παρελθόν, μα αγωνίζεται για το μέλλον. Οι Έλληνες προσπαθούν να δημιουργήσουν μια νέα γενιά που θα δώσει νέα πνοή στην κοινότητα, αλλά και θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ των δύο πολιτισμών» μεταδίδει από το Κάιρο, ο απεσταλμένος του euronews Απόστολος Στάικος.