Ο Πλάτων Συναδινός, το 1942 ήταν ένα αμούστακο αγόρι όταν κατετάγη στην 1η Ελληνική Ταξιαρχία που πολέμησε στην πρώτη γραμμή του πυρός στο Ελ Αλαμέιν.
Με μοναδικό του κίνητρο τα υψηλά ιδανικά της ελευθερίας και της ανεξαρτησία και «όπλο» την ορμή της πρώτης νιότης, ρίχθηκε στο μέτωπο του πολέμου. Ήταν ένας από τους Έλληνες στρατιώτες που συντέλεσαν στην πρώτη καθοριστική νίκη των Συμμάχων και την αρχή της απομάκρυνσης των δυνάμεων του Άξονα από τη Βόρεια Αφρική.
Ο Πλ. Συναδινός, με παρρησία φορώντας στο πέτο τις ύψιστες τιμητικές διακρίσεις και τα παράσημα που του έδωσε η Ελλάδα ως ελάχιστο φόρο τιμής για τη συμβολή του στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, κατέθεσε στεφάνι στο Ελληνικό Μνημείο του Ελ Αλαμέιν για την 77η Επέτειο από την ιστορική μάχη.
Το χειροκρότημα έντονο και παρατεταμένο όχι μόνο από την Ελληνική και την Κυπριακή αντιπροσωπεία αλλά και από τους εκπροσώπους όλων των διπλωματικών αποστολών που ήρθαν να καταθέσουν στεφάνι. Όμως εκείνος, ακόμη και όταν με συγκίνηση παρέλαβε από τον Πρέσβη της Ελλάδος κ.Ν. Γαριλίδη τιμητική πλακετα, έστρεφε το βλέμμα του στη νεολαία, στους μαθητές των ελληνικών σχολείων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας.
Ζήτησε μάλιστα μετά τις εκδηλώσεις μνήμης να φωτογραφηθεί με τους μαθητές της 6ης Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου καθώς όπως τους είπε ένοιωθε υπερήφανος όταν τους έβλεπε μαζί με τους μεγαλύτερους μαθητές της Αμπετείου Σχολής να κρατούν την Ελληνική σημαία.
Ο κ. Συναδινός μίλησε στο «Νέο Φως», την εφημερίδα της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και στην ιστοσελίδα ekkairo.org για τη μάχη του Ελ Αλαμέιν και το μήνυμα που στέλνει σήμερα.
«…Ήταν δύσκολες μέρες. Ήταν επικίνδυνες μέρες για την 1η Ελληνική ταξιαρχία την εποχή εκείνη…», λέει μεταξύ άλλων και προσθέτει ότι η 1η Ταξιαρχία διέσπασε την πρώτη γραμμή αμύνης των Γερμανών, διέλυσε το Γερμανικό σύνταγμα και προχώρησε αρκετά χιλιόμετρα.
«Η Ελλάδα δεν είναι η πρώτη φορά που προσέφερε υπηρεσίες και αίμα κατά τη διάρκεια πολέμων εκτός Ελλάδος. Και στην Αφρική και στην Κορέα πολέμησαν οι Έλληνες για την ελευθερία, την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών. Εύχομαι όλοι οι λαοί του κόσμου να είναι ελεύθεροι και ανεξάρτητοι», είπε χαρακτηριστικά. Τα μάτια του βουρκώνουν και όταν τελειώνουμε τη σύντομη συνέντευξη μας λέει, το μέλλον ανήκει σε εσάς τους νέους.