Γεύμα προς τιμήν του Πατριάρχη Θεόδωρου παρέθεσε ο Αντ. Διαματάρης
15/11/2019
Ο Λεωνίδας Φοντριέ μιλά για την εξέγερση του Πολυτεχνείου (Video)
16/11/2019
Show all

«Το Πολυτεχνείο Ζει»: Ηχηρό μήνυμα από τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου (Videos / Photos)

Εδώ Πολυτεχνείο. Εδώ Πολυτεχνείο. Η επέτειος του Πολυτεχνείου παραμένει ζωντανή στις αναμνήσεις των Ελλήνων του Καΐρου και διδάσκεται στα ελληνόπουλα της Αχιλλοπουλείου και της Αμπετείου.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

«Το Πολυτεχνείο Ζει», οι διάδρομοι του Σπετσεροπούλειου ιδρύματος, εκεί που στεγάζονται τα Ελληνικά Σχολεία, αντηχούσαν από τις φωνές των μαθητών όλων των ηλικιών. «Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία», μήνυμα που παραμένει ακόμη και σήμερα επίκαιρο.

Οι μικροί μαθητές του Νηπιαγωγείου και του Δημοτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, της κ. Αθανασίας Δημοπούλου και της Ιωάννας Κατσιφάρα, ετοίμασαν ένα αυτοσχέδιο σκετς για τα σύγχρονα μηνύματα του Πολυτεχνείου.

Η δασκάλα κ. Λία Γκανά διάβασε ένα ιστορικό αφήγημα των γεγονότων που διαδραματίστηκαν την νύχτα του Πολυτεχνείου.

Ο δάσκαλος κ. Βασίλης Λάγιος έδειξε ένα ντοκιμαντέρ στους μαθητές το οποίο αφηγείται την εξέγερση του Πολυτεχνείου.

Φωτογραφίες από τη σχολική εορτή της Αχιλλοπουλείου.

Ενώ ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης, ευχαρίστησε όλους τους εκπαιδευτικούς για την σχολική εορτή και καλωσόρισε τους νέους που ήρθαν πριν από λίγες εβδομάδες στο Κάιρο.

Ο Κοινοτικός Επίτροπος κ. Λεωνίδας Φοντριέ στο χαιρετισμό του μίλησε για το νόημα του Πολυτεχνείου. Αναφέρθηκε στη διοίκηση της Χούντας. Μίλησε για τους φοιτητές του Πολυτεχνείου που ύψωσαν τη φωνή τους με κάθε τρόπο εναντίον στο δικτατορικό καθεστώς.

Η σχολική εορτή της Αμπετείου

Αλλά και τα μεγαλύτερα παιδιά του Γυμνασίου και του Λυκείου της Αμπετείου, έστειλαν το δικό τους σύγχρονο μήνυμα του Πολυτεχνείου.

Μαθητές αφηγήθηκαν τα γεγονότα του Πολυτεχνείου, άκουσαν τραγούδια, απήγγειλαν ποιήματα, είδαν βίντεο από τη Γυάρο, τον τόπο εξορίας, την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο.

Στη σχολική εορτή παραβρέθηκε ο πατ. Ιωακείμ ο οποίος μετέφερε την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. Θεόδωρου και του Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημου.

Ο Πρόξενος της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Αχιλλέας Μπικής, συνεχάρη τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές για την εορτή μνήμης που ετοίμασαν αλλά και τους γονείς που υποστηρίζουν την προσπάθειά τους. Επίσης παραβρέθηκε ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Γιώργος Ψάνης, δάσκαλοι της Αχιλλοπουλείου οι οποίοι συνόδευαν τους μαθητές τους.

Φωτογραφίες από τη σχολική εορτή της Αμπετείου

«Σήμερα τιμούμε τους αγώνες των ανθρώπων που αντιστάθηκαν για Δημοκρατία, για Παιδεία, για Ελευθερία, όλους όσοι άφησαν την ηρεμία του σπιτιού τους, «ξεβολεύτηκαν» θα λέγαμε και διεκδίκησαν ψωμί, παιδεία, ελευθερία», είπε ο κ. Μπικής και πρόσθεσε: «Όσο και αν σήμερα οι καταστάσεις έχουν αλλάξει πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι το μήνυμα του Πολυτεχνείου παραμένει επίκαιρο. Η Δημοκρατία και η Ελευθερία απαιτούν θάρρος και αγώνες. Η ποιότητα της Δημοκρατίας εξαρτάται από το ενδιαφέρον των πολλών για τα κοινά, από την ενεργό συμμετοχή μας, από την πρόταξη του συλλογικού καλού, από την παιδεία μας. Ειδικά η Παιδεία είναι το κλειδί για κάθε ουσιαστική Δημοκρατική Κοινωνία… Αγαπητά μου παιδιά, εύχομαι να προοδεύετε και να κρατάτε την Ελληνικότητα στην καρδιά σας. Σας εύχομαι από καρδιάς, κάθε επιτυχία, να γίνεται ευσυνείδητοι πολίτες και να βοηθήσετε τη χώρα μας να πάει μπροστά».

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια της Αμπετείου κ. Σωτηρία Μπέτα, υπογράμμισε: «Η αντίσταση σε κάθε μορφή υποδούλωσης είναι ένα γεγονός που αποδεικνύεται περίτρανα στην ιστορία της πατρίδας μας. Είναι δείγμα γραφής του χαρακτήρα των Ελλήνων.

Δεν μπορούν να σηκώσουν οι Έλληνες στη ζωή τους το βάρος καμιάς πνευματικής ηθικής και εθνικής σκλαβιάς. Ένα τέτοιο γεγονός αντίστασης στην πνευματική πάνω από όλα καταπίεση. Ήταν και η μέρα της 17ης Νοεμβρίου 1973. Και ξεκίνησε από νιάτα. Τους φοιτητές μας. Που χρειάζονταν πνευματική τροφή. Και δεν την είχαν. Και επαναστάτησαν και αντιστάθηκαν».

Σημειώνεται ότι στην αρχή της εκδήλωσης απονεμήθηκαν τα αριστεία προόδου των μαθητών σε πάπυρους τυλιγμένα με τα χρώματα των σημαιών Ελλάδας και Αιγύπτου.

Την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης είχε ο Σενούντα Γκίργκις και την επιμέλεια της εκδήλωσης οι καθηγήτριες, Αικατερίνη Γκάτση και Ειρήνη Μαστοράκη.