Φρόντιζα – όποτε αυτό ήταν εφικτό – να παρευρίσκομαι στις γενικές συνελεύσεις της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας (Ε.Κ.Α) και τόνιζα πάντα το πιστεύω μου πως είμαστε μία παροικία με δύο διαχειριστικές (Κοινοτικές) επιτροπές!

Επειδή λοιπόν αυτά που λέω τα πιστεύω και δεν είναι ρητορικές εκφράσεις, θεωρώ καθήκον μου – και εκφράζω προσωπική άποψη – να γράψω δύο λόγια για αυτή την αλυσίδα παραιτήσεων των μελών της Κοινοτικής Επιτροπής (ΚΕ) της Ε.Κ.Α, προσώπων που και ιστορία έχουν στον θεσμό και εμπειρία αλλά και βρίσκονται σε ηλικίες που μπορούν ακόμα να προσφέρουν πολλά!
Από την άλλη πλευρά τρέφω μεγάλη εκτίμηση στην προσωπικότητα του Προέδρου της Ε.Κ.Α από την εποχή του αγώνα του για τον ΕΝΟΑ στην δεκαετία του 90 αλλά και για την ακατάπαυστη επιμονή του να προσφέρει στα κοινά!

Με αυτά λοιπόν τα δεδομένα εύχομαι όσα θα πω αν μπουν στην ζυγαριά του κοινού παροικιακού συμφέροντος και να βρεθεί μια διέξοδος στην κατάσταση που αν συνεχιστεί μόνο κακές συνέπειες θα επιφέρει.

Το καλό νέο είναι βέβαια πως οι παραιτήσεις, αφού είναι ακόμα εντός της Ελληνικής δομής της Ε.Κ.Α – να μην ξεχνάμε την διπλή υπόσταση μας – θα μπορούσαν να ακυρωθούν εφόσον συμφωνήσουν οι παραιτούμενοι και αρθούν οι αιτίες που τους οδήγησαν στην παραίτηση, καθώς όταν προωθηθούν εντός του πρακτικού στην εποπτική αρχή που επιβλέπει – θα υπάρξει έντονη διάθεση να εξερευνηθούν εις βάθος τα αίτια των παραιτήσεων.

Και εδώ εκ των πραγμάτων ήρθε η ώρα του Προέδρου της Ε.Κ.Α κ. Ε. Κασιμάτη να λάβει την πρωτοβουλία όχι ως αρχηγός μιας ομάδας παροίκων που διεκδικούν το κοινοτικό οφίκιο απέναντι σε άλλους – αυτό θα έπρεπε να τελειώσει με τις εκλογές – αλλά ως πρόεδρος σύσσωμης της Ελληνικής παροικίας, και να παρέμβει!

Η πρόσκληση σε έκτακτη συνεδρίαση της Κ.Ε υπό την Προεδρία του Επιτίμου Προέδρου (Γενικού Προξένου) για να λυθούν οι όποιες διαφορές επείγει ! Η Ελληνική πολιτεία θα πρέπει να βοηθήσει αυτή την πρωτοβουλία του προέδρου και να μειώσει την ένταση καθώς η διαιτησία του εδώ πρέπει να είναι καταλυτική.

Η πρόταση αυτή στηρίζεται στην απλή λογική πως αν η παροικία ήθελε να μη υπάρχουν στην ΚΕ αυτοί οι κύριοι, δεν θα τους ψήφιζε, εφόσον όμως τους τίμησε με την ψήφο τους είναι ηθική αλλά και ουσιαστική υποχρέωση και ευθύνη του Προέδρου, να μην αφήσει την παροικία να διχαστεί, ούτε να δίνεται η εντύπωση πως καταπατεί τα δικαιώματα της μειοψηφίας! Δεν μπήκαν στην Ε.Κ.Α αυτοί οι κύριοι με το ζόρι αλλά κάποιοι τους ψήφισαν – έστω και ως μειοψηφία!

Δεν νοείτε λοιπόν ο πρόεδρος της Ε.Κ.Α που έζησε την καταπάτηση των δικαιωμάτων της μειοψηφίας στον τότε ΕΝΟΑ και με παρρησία πάλεψε χρόνια και κατάφερε να κατοχυρώσει τα δικαιώματα της μειοψηφίας , σήμερα να επιτρέπει να βγαίνει από την Ε.Κ.Α – και επί προεδρίας του – μια εικόνα που στους εξωτερικούς τουλάχιστον αποδέκτες της είναι απαράδεκτη!

Παράλληλα η διατήρηση της τάξεως της διαφάνειας και των θεσμοθετημένων δομών του οργανισμού είναι και αυτό κύρια ευθύνη του προέδρου που είναι και ο κατά τον νόμο πρώτος υπεύθυνος για τα θέματα αυτά , γιατί λοιπόν να μην μπει φρένο στα μικρόψυχα σχέδια κάποιων που μόνο προσωπικό όφελος θα έχουν από τον διχασμό!

Είμαστε στην διάθεση του Προέδρου και της ΚΕ της Ε.Κ.Α αν το επιθυμούν να βοηθήσουμε να αλλάξει το κλίμα με τον τρόπο που κρίνουν, το ίδιο πιστεύω πως θα έκανε και ο ίδιος για την Ε.Κ.Κ!

Είμαστε λίγοι και δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιτρέπουμε μεταξύ μας φίλια πυρά ή να προστρέχουμε σε τρίτους … και μιλάμε και από προσωπική αλλά και κοινοτική εμπειρία!

Σκεφτείτε τα !

Χρήστος Καβαλής – Πρόεδρος Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου



Διαβάστε επίσης:

«Πόλεμος» επιστολών για τη διαχείριση της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας – Η ανταπάντηση Βαφειάδη στον Κασιμάτη

«Τίτλοι τέλους» για τον Α. Βαφειάδη από την ΕΚΑ – Η επιστολή παραίτησής του προς τον Ε. Κασιμάτη

Και άλλη παραίτηση από την ΕΚΑ – Αποχώρησε και ο Ν. Κόπελος καταγγέλλοντας αντιδημοκρατική λειτουργία

Παραιτήθηκε και ο Ι. Παπαδόπουλος, τ. Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας, από την Κοινοτική Επιτροπή

Παραιτήθηκε και ο Δημήτρης Κάβουρας από Κοινοτικός Επίτροπος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας

Αρέσει σε %d bloggers: