Την τιμητική διάκριση, το παράσημο του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου, απένειμε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος στη Γενική Γραμματέα της Eλληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και τον Ταξιάρχη του Σάββα του Ηγιασμένου, στον Πολιτικό Μηχανικό κ. Μιχάλη Μπίσκο.

Κοινή συνισταμένη και των δύο τιμηθέντων από το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο η εργασία στους για τη διάσωση της Ορθόδοξης πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου. Η κ. Σκουφαρίδου είναι Προϊσταμένη της Εφορείας Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων της Ε.Κ.Κ και εργάσθηκε ακάματα για την διευθέτηση ακόμη και της πιο μικρής λεπτομέρειας στην αποκατάσταση του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης. Ενώ ο κ. Μπίσκος από την πλευρά του σχεδίασε και έκανε την επίβλεψη του σπουδαίου αυτού έργου για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος, αμέσως μετά τη χειροτονία του νέου Μητροπολίτη Άκκρας κ. Πέτρου, απένειμε τις τιμητικές διακρίσεις στην κ. Σκουφαρίδου και στον κ. Μπίσκο και μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για το έργο τους.

«Σήμερα θα ήθελα να τιμήσω δύο δικά μας παιδιά, δύο άξια παιδιά του απόδημου Ελληνισμού», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος και έδωσε τη «σκυτάλη» στον Μητροπολίτη Μέμφιδος κ. Νικόδημο ο οποίος ανέγνωσε την πατριαρχική επιστολή για την αναγνώριση και του έργου της κ. Σκουφαρίδου.

«Θα ήθελα Σούλα μου να σου αποδώσω το ειδικό για ευλαβείς κυρίες, του Ταξιάρχη του Τιμίου Σταυρού του Αποστόλου Μάρκου και θέλω να αναφωνήσω μέσα από την καρδιά μου Σούλα, να είσαι αξία. Στο πρόσωπό σου θέλω να ευχαριστήσω την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου. Θέλω να χαιρετίσω την όμορφη οικογένειά σου θέλω να σου εκφράσω όμως και την ευγνωμοσύνη γιατί είσαι κοντά μας, είσαι κοντά στην Εκκλησία μας, στο Πατριαρχείο μας στην παροικία μας, στην Κοινότητά μας. Σούλα το αξίζεις γιατί όλη σου η ζωή είναι μια προσφορά. Γέννημα της Νειλοχώρας αυτής, από το Βορρά μέχρι το Νότο που αυτά τα παιδιά μας χειροτονήθηκαν. Έχε την ευλογία του Θεού και παίρνοντας αυτό το δίπλωμα, δέξου ένα μεγάλο μεγάλο ευχαριστώ και την ευγνωμοσύνη της Εκκλησίας μας. Αξία!»

Το «ευχαριστώ» της Χρυσάνθης Σκουφαρίδου στον Πατριάρχη Θεόδωρο

Μακαριώτατε,

Θέλω κατ’ αρχάς να σας εκφράσω από καρδιάς τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για τη μεγάλη τιμή που μου κάνατε.

Με συναισθήματα χαράς αλλά και απερίγραπτης συγκίνησης, σας διαβεβαιώνω, ότι θα παραμείνω συγκεντρωμένη στο δύσκολο έργο που ανέλαβα από το 2017 όσον αφορά στην εφορεία Ναών και Συγχωνευθεισών Κοινοτήτων, με υπομονή και επιμονή, με απλότητα και συνέπεια, με κοινωνική ηθική, με δικαιοσύνη και ανιδιοτελή αγάπη, με ευσέβεια και θεοσεβή αφοσίωση.

Ο Βρετανός ποιητής Τ.S Eliot, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας το 1948, στο ποίημά του «Χορικά απ’ το Βράχο», αναφερόμενος στο χτίσιμο της Εκκλησίας στο Λονδίνο το 1934, γράφει: «όπου δεν υπάρχει ναός, δεν υπάρχουν σπίτια». Θεωρώ ότι αυτός ο στίχος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Μέσα λοιπόν από την Ορθόδοξη Χριστιανική μας πίστη που είναι βαθιά ριζωμένη στην ελληνική μας ψυχή,, έχουμε ιερό χρέος να υπερασπιζόμαστε, να προστατεύουμε και να διατηρούμε τη θρησκευτική μας κληρονομιά.

Τέλος απευθύνω τις ευχαριστίες μου προς τους συνεργάτες μου στη Διαχειριστική Επιτροπή, στα μέλη των εφορειών της Κοινότητάς μας καθώς και στον ιερο κλήρο για το άριστο πνέυμα στενής συνεργασίας και κατανόησης που συντελεί στην επιτέλεση αυτου του τόσο σημαντικού έργου. Είθε ο Παντοδύναμος και φιλέσπλαυχνος Θεός να μας ευλογεί να μας προστατεύει και να φωτίζει πάντοτε τα βήματά μας».

H παρασημοφόρηση του Μιχάλη Μπίσκου

Ανάλογο ήταν και το παράσημο που απονεμήθηκε και στον Μιχάλη Μπίσκο.

Το πατριαρχικό γράμμα διάβασε ενώπιον του εκκλησιάσματος ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Νικόδημος Τότκας.

«Όπως η Σούλα, έτσι και εσύ, αγαπητέ μου Μιχάλη, είστε τα παιδιά του Καΐρου», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος απονέμοντας στον κ. Μπίσκο το παράσημο του Ταξιάρχη του Σάββα του Ηγιασμένου «… Και το σκέφθηκα σήμερα που εορτάζει ο Καϊρινός Άγιος Νικόλαος. Μαζί με όλες τις εκκλησίες του Καΐρου, κοίταζε πόσο όμορφος είναι και πόσο όμορφος γίνεται ο ναός του Αγίου Νικολάου. Πόσοι παvτρεύθηκαν βαπτίσθηκαν, τους αποχαιρετίσαμε για ένα μεγάλο ταξίδι και όμως από το 14ο αιώνα… γενεές έρχονται και φεύγουν. Οι εκκλησίες μας όμως θα παραμένουν. Και εσύ με τα χαρίσματα του μηχανικού μπορείς να βοηθήσεις να μη διαβρωθούν στο πέρασμα του χρονου, αλλα να παραμείνουν κολυμπήθρες του Σιλωάμ, κάστρα Ορθοδοξίας, φωνές Ελληνισμού και να διαλαλούν ζει Κύριε ο Θεός και θα ζει με τους Αγίους, εις τους αιώνας των αιώνων. Αμήν. Άξιος!».

Ο χαιρετισμός του Μιχάλη Μπίσκου

Μακαριώτατε,

Θα ήθελα ξεκινώντας να σας ευχαριστήσω από καρδιάς, για τα καλά σας λόγια που απευθύνατε στην ταπεινότητά μου στην σημερινή τιμητική διάκριση που μου απονείματε, και σχετίζεται με την προσφορά μου στα έργα αποκατάστασης και διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Όπως γνωρίζετε Μακαριώτατε αυτή η πολιτιστική μας κληρονομιά είναι και μεγάλη αλλά και μοναδική. Αν μετρήσουμε μόνο τις Εκκλησίες, οι Έλληνες της Αιγύπτου στο πέρασμα τους από την Νειλόχωρα, έχτισαν συνολικά 58 Εκκλησίες, ξεκινώντας με την Ιερά Μονή του Αγ. Γεωργίου στο παλαιό Κάϊρο το 383 μ.χ. και καταλήγοντας με τον Ι. Ναό της Αγ. Παρασκευής στο Σίτι Μπίσρ Ραμλιού το 1937.

Αυτόν τον πλούτο Μακαριώτατε έχετε θέσει ως προτεραιότητα σας να τον διαφυλάξετε ως κόρην οφθαλμού, για να παραμείνουν έως και σήμερα οι περισσότερες από αυτές τις Εκκλησίες στην Αίγυπτο, όρθιες, στέρεες και προπαντός ανοιχτές για να λειτουργούν.

Αυτή την εξαιρετικά σημαντικότατη προσπάθεια διάσωσης με ότι μέσω διαθέτετε, την εκδηλώνετε καθημερινά και είστε παρών σε κάθε έργο αποκατάσταση που πραγματοποιείται στις Εκκλησίες της Αιγύπτου, σημειώνω τις συνεχείς επισκέψεις για επιτόπια ενημέρωση σας κατά την διάρκεια των πρόσφατων έργων αποκατάστασης του Ι. Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, καθώς επίσης και στα έργα που πραγματοποιούνται σήμερα σε αυτόν τον ιστορικό Ναό.

Το έργο σας όμως δεν περιορίζεται μόνο στην Αίγυπτο, Εκκλησίες, Σχολεία, Ιδρύματα κλπ. προγραμματίζονται ή υλοποιούνται αυτή την στιγμή στη Κύπρο, την Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες κυρίως της Αφρικής, όλα τα οποία μαρτυρούν το σημαντικό σε μέγεθος έργο που επιτελείτaι επί των ημερών σας, προς δόξα του Παλαίφατου Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και του οποίου άξια ηγείσθε.

Κλείνοντας Μακαριότατε, για άλλη μία φορά σας ευχαριστώ ειλικρινά για την τιμητική διάκριση που μου απονείματε σήμερα και επιθυμώ εκ μέρους μου να σας διαβεβαιώσω ότι θα συνεχίσω να είμαι παρών, προσφέροντας πάντα τις υπηρεσίες μου στην διατήρηση και διαφύλαξη αυτής της ανεκτίμητης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σας εύχομαι Μακαριότατε όπως ο κύριος σας χαρίζει δύναμη, υγεία και μακροημέρευση, για να συνεχίσετε το θεάρεστο έργο σας, επ’ αγαθώ της Εκκλησίας και της Ομογένειας.

Αρέσει σε %d bloggers: