Μνήμες από το ένδοξο παρελθόν του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού της Μανσούρας, αναβίωσαν την Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 2020 στο ναό των Αγίων Αθανασίου και Κυρίλλου.
Ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ τέλεσε τη Θεία Λειτουργία και την αρτοκλασία στον ναό που ήταν το κέντρο της πάλαι ποτέ ακμάζουσας κοινότητας.
Η Μανσούρα ως πόλη αποτέλεσε πόλο έλξης μεγάλου αριθμού Ελλήνων εμπόρων, όπως ο Γεώργιος Ράλλης από τη Χίο και χιλιάδων Ελλήνων μεταναστών.
Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου έκοψε επίσης τη βασιλόπιτα, έδωσε τις ευχές του στους πιστούς που ήρθαν με λεωφορεία από το Κάιρο για μια ευλογημένη χρονιά.
Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, παραβρέθηκε επίσης ο Αν. Συντονιστής Εκπαίδευσης κ. Δ. Γιαννικόπουλος και ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου της Σούμπρας κ. Γ. Ζουμπουλίδης.
Η Μανσούρα, σύμφωνα με στοιχεία από βρίσκεται στο κέντρο του νομού Δακαχλίας μεταξύ Καΐρου και της δεξιάς εκβολής του Νείλου προς Δαμιέττη. Πόλη ιστορική, στα περίχωρα της οποίας ηττήθηκαν οι Σταυροφόροι το 1249.
Μανσούρ στα Αραβικά σημαίνει νικητής. Γεωργική περιοχή από τις αρχές του 19ου αιώνα με βαμβακοφυτείες, ο πληθυσμός της τον 20ό αιώνα ανερχόταν στους 35.000 κατοίκους.
Το 1930 η Ελληνική Κοινότητα, που τότε αριθμούσε 1.500 με 2.000 μέλη, με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την Απελευθέρωση της Ελλάδος έκανε τριήμερες εκδηλώσεις.
Ο Πρόεδρος της Κοινότητας έκανε στο ναό των Αγ. Αθανασίου και Κυρίλλου τα αποκαλυπτήρια μια μαρμάρινης πλάκας η οποία διασώζεται μέχρι σήμερα και αναφέρει: «Η Ελληνική Παροικία Μανσούρας επί τη εκατονταετηρίδι της ανεξαρτησίας της Πατρίδος την πλάκα ταύτη ανέθηκε την 25η Μαρτίου 1930».
Οι εκδηλώσεις της Ελληνικής Κοινότητας, αποτυπώνονται σε ένα φιλμ, φωτογραφικά στιγμιότυπα του οποίου μπορείτε να δείτε στη gallery που ακολουθεί.