Τις ενέργειες και τις πρωτοβουλίες του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την εξωστρέφεια της Ανώτατης Εκπαίδευσης, παρουσίασε η Υπουργός, Νίκη Κεραμέως, σε ομιλία της στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 24 Ιανουαρίου 2020, στο αμφιθέατρο Γιάννος Κρανιδιώτης του Υπουργείου Εξωτερικών.
Με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης, η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τους Γενικούς Γραμματείς Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών και Ανώτατης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ.κ. Κωνσταντίνο Αλεξανδρή και Αποστόλη Δημητρόπουλο.
Παρουσία του Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, κ. Κώστα Βλάση (ο οποίος απεύθυνε στην αρχή της εκδήλωσης και χαιρετισμό) εκπρόσωποι των ελληνικών Πανεπιστημίων που διαθέτουν ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών, στα οποία φοιτούν φοιτητές από άλλες χώρες, παρουσίασαν τις δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης σε πλήθος ξένων Πρεσβευτών, μορφωτικών ακολούθων και δημοσιογράφων που παρέστησαν στην εκδήλωση.
Η κα Κεραμέως έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο που πρόκειται να ξεκινήσει το νέο ακαδημαϊκό έτος, το προπτυχιακό στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Φιλολογία της Αρχαίας Ελλάδας, που θα προσφέρεται από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Αγγλική γλώσσα.
Παράλληλα, η Υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις διεθνείς συνεργασίες που δρομολογούνται κατόπιν πρωτοβουλίας της, όπως αυτή με το Διεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Institute of International Education), που στοχεύουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων και οικοδομούν γερά και ουσιαστικά θεμέλια στις διμερείς σχέσεις της χώρας διεθνώς.
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας, Θρησκευτικών και Προξενικών Υποθέσεων κ. Κωνσταντίνος Αλεξανδρής κάλεσε όσους φοιτητές επιλέξουν τα ξενόγλωσσα προγράμματα να επωφεληθούν από τον πλούτο του ελληνικού πολιτισμού, αλλά και να συμβάλουν σε αυτόν, τονίζοντας ότι ο ελληνικός πολιτισμός υπήρξε πάντοτε ανοικτός και εξωστρεφής: “Κατά την παραμονή σας στην Ελλάδα, αφήστε το νου σας να συνομιλήσει με τον Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη. Αφήστε τη φαντασία σας να περιπλανηθεί στους αρχαίους μύθους, αλλά και τις ιστορίες του Ομήρου, του Ηροδότου και του Θουκυδίδη. Αφήστε να μιλήσουν στην καρδιά σας οι κωμωδίες του Αριστοφάνη και οι τραγωδίες του Αισχύλου, του Σοφοκλή και του Ευριπίδη. Αφήστε την καρδιά σας να μεθύσει με το πνεύμα του Διονύσου. Αφήστε το πνεύμα σας να εξερευνήσει τον πλούτο μιας μοναστικής βιβλιοθήκης. Ταξιδέψτε στο χρόνο, σε έναν χώρο ανασκαφών. Αναπνεύστε τη θαλάσσια αύρα που παρέσυρε τον Οδυσσέα. Αφήστε το μυαλό σας να βυθιστεί στους περίπλοκους κανόνες μιας εκλεπτυσμένης γλώσσας η οποία ομιλείται αδιάλειπτα για πάνω από 5000 χρόνια”.
Πρυτάνεις και εκπρόσωποι των Πανεπιστημίων ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Μακεδονίας, Αιγαίου, Πάτρας, Κρήτης, Πελοποννήσου, Θεσσαλίας, Οικονομικού Παν/μίου, Πειραιώς, Ανοικτού Παν/μίου, καθώς και εκπρόσωποι από το Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών και το Study in Greece παρουσίασαν για πρώτη φορά σε διεθνές κοινό τις δυνατότητες που ανοίγονται στον τομέα της Ελληνικής Ανώτατης Εκπαίδευσης.
Πηγές: Υπ. Παιδείας, Yπ. Εξωτερικών.