Την Παρασκευή 7 Φεβρουαρίου 2020 «έφυγε» για την γειτονιά των Αγγέλων ο μεγάλος Αιγύπτιος θεατρικός συγγραφέας Λένιν Ελ Ράμλι.

Τα περισσότερα έργα του είναι κωμωδίες, συνολικά 25 μονόπρακτα και 20 θεατρικά έργα  που όλα έγιναν μεγάλες επιτυχίες, με πιο γνωστά  «Τέλειωσε το μάθημα ανόητε» (ιντάχα ελ ντάρς για γάμπι), «Γεία σας Μπέϊδες» (άχλαν για μπακαουάτ), «Ειρήνη Γυναικών» (Σαλάμ Αλ νισα’α), «κλείδωσε τις κόρες σου» (σόκ άλα μπανάτακ) και άλλα. Τα σενάρια  8 κινηματογραφικών ταινιών φέρουν την υπογραφή του,  όπως  «η αρχή» (Αλ μπιντάγια), «ο τρομοκράτης» (αλ Ιρχάμπι) . Για την τηλεόραση έγραψε 4 επιτυχημένα σίριαλ με πιο γνωστό το «μίζο» .

Γράφει ο Γιάννης Μελαχροινούδης, πρώην μορφωτικός ακόλουθος της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και ένας από τους θεμελιωτές του ΕΠΚΚ

Συνεργάσθηκε με πολλούς γνωστούς ηθοποιούς όπως τον Φουάντ Ελ Μοχάντες, Μοχάμαντ Σόμπχι, Αντελ Ιμάμ, Χουσέϊν Φάχμι και άλλους.

Το 2003 επηρεασμένος από την «Λυσιστράτη»  γράφει την δικιά του κωμωδία  «Ειρήνη των Γυναικών» (σαλάμ αλ νισα’α) , όπου τα γεγονότα εξελίσσονται στο Ιράκ πριν το πόλεμο του 2003, όπου οι γυναίκες της Βαγδάτης συνωμοτούν εναντίων των ανδρών με σκοπό να επιβάλουν την ειρήνη.   

Κατόπιν συνεννόησης με τον μεγάλο αυτόν φιλέλληνα, τον Δεκέμβριο του 2004 το έργο αυτό παρουσιάζεται, για πρώτη φορά,  σε  σκηνοθεσία του ιδίου και σε παραγωγή του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου.  Στην αρχή και για 10 παραστάσεις στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελ Σάουϊ και μετά την μεγάλη επιτυχία ο τότε υπουργός Πολιτισμού Φαρούκ Χόσνι μετά από πρόταση του αείμνηστου Προέδρου της όπερας Αμπντελ Μόνεϊμ Κάμελ, έδωσε την άδεια, για πρώτη φορά στην ιστορία της Όπερας,  να  «ανέβει»  το έργο,  στο θέατρο της Όπερα του Καΐρου για άλλες 10 παραστάσεις.

Η παραγωγή αυτή εγκαινίασε τις εορταστικές εκδηλώσεις της εκατονταετηρίδας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Ο Λένιν Ελ Ράμλι γεννήθηκε στο Κάιρο το 1945. Ο Αριστερός Πατέρας εκφράζοντας τον θαυμασμό του στον ηγέτη της Ρωσικής επανάστασης έδωσε το όνομα του στον βενιαμίν της οικογενείας.

Αιωνία του η μνήμη.