Πρόσκληση στην Andy Elarabi, την Αιγύπτια που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όρασης για να επισκεφθεί την Ελλάδα, απεύθυνε ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης κατά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στο Κάιρο.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Ο Υφυπουργός, όπως αποκάλυψε βρισκόταν στις ΗΠΑ, όταν είδε στο διαδίκτυο το video (το οποίο σημειωτέον μεταδόθηκε αποκλειστικά από το κανάλι της Ε.Κ.Κ στο YouTube) με την Andy να παίρνει το πτυχίο Ελληνομάθειας από το Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου. Αμέσως ζήτησε να τη συναντήσει στην Αιγυπτιακή Πρωτεύουσα και να την συγχαρεί για την αγάπη που δείχνει για την Ελλάδα και την Ελληνική Γλώσσα.

Η Άντυ, από την πλευρά της εξέφρασε για άλλη μια φορά την επιθυμία της να επισκεφθεί την Ελλάδα και να λάβει μαζί με την Αιγυπτιακή και την Ελληνική Υπηκοότητα.

Ο Υφυπουργός ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά της και την προσκάλεσε να επισκεφθεί την Ελλάδα, όποτε θέλει, λέγοντας ότι τις δαπάνες της μετακίνησης και της διαμονής της καλύπτει η Ελληνική Πολιτεία. «Θα είμαστε για πάντα κοντά σου», συμπλήρωσε ο κ. Βλάσης λέγοντας ότι είναι παράδειγμα προς μίμηση προς όλα τα παιδιά δεύτερης και τρίτης γενιάς που παραπονούνται ότι δυσκολεύονται στην εκμάθηση της Ελληνικής Γλώσσας. Ο υφυπουργός Εξωτερικών της προσέφερε επίσης λουλούδια και  ένα δώρο από το μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

«Δεν νοιώθω ξένη όταν πηγαίνω σε ένα ελληνικό μέρος, είτε εδώ στο Κάιρο είτε στην Αλεξάνδρεια. Νοιώθω ότι η Ελλάδα είναι η δεύτερη πατρίδα μου», είπε η Andy Elarabi και διηγήθηκε πως ξεκίνησε η αγάπη της για τη μελέτη της ελληνικής γλώσσας. Συγκεκριμένα είπε ότι άρχισε να μαθαίνει Ελληνικά από το 2011 από την «Ελληνική Φωνή του Καΐρου», που μεταδίδεται από την Αιγυπτιακή Ραδιοφωνία. Στη συνέχεια έμαθε να γράψει με το σύστημα Braille Ελληνικά και Αγγλικά και συνέχισε τις σπουδές στο Τμήμα Κλασικών Σπουδών ούσα μάλιστα είναι η πρώτη φοιτήτρια με προβλήματα όρασης. Από το 2017 ξεκίνησε να εργάζεται στην «Ελληνική Φωνή του Καΐρου» παραδίδοντας μέσω του ραδιοφώνου μαθήματα Ελληνικών για τους Αραβόφωνου.

Ο Διευθυντής του ΕΚΠΠ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι το Κέντρο είναι ένα από τα πλέον δραστήρια στο είδος του σε όλο τον κόσμο και σημείωσε ότι κατά το τρέχον έτος σημειώθηκε ρεκόρ εγγραφών με 170 ξένους μαθητές, για τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας. Είπε ότι το ΕΚΠΠ  είναι ένα από τα αναγνωρισμένα τμήματα Ελληνικής Γλώσσας για τις εξετάσεις Ελληνομάθειας. Ζήτησε δε από τον υφυπουργό Εξωτερικών να επανέλθει η επιχορήγηση από το Ελληνικό Κράτος.

Αναφέρθηκε επίσης στον καταλυτικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελληνική ομογένεια στις αγαστές Ελληνοαιγυπτιακές σχέσεις, η οποία όπως είπε χαρακτηριστικά έχει «φυτέψει το σπόρο».

Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία και τις μοναδικές επιχορηγήσεις που παίρνει το Κέντρο από την Ελληνική Πρεσβεία, την Ε.Κ.Κ και τους χορηγούς μπορεί και διοργανώνει υψηλού επιπέδου εκδηλώσεις. 

Σημειώνεται ότι το ΕΠΚΚ λειτουργεί υπό την «ομπρέλα» της Πρεσβείας της Ελλάδος στο Κάιρο και της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Στην υποδοχή του υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κώστα Βλάση στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, παραβρέθηκε η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου η μητέρα της οποίας η Δέσπω Ζαμπάφτη, ήταν η αγαπημένη «Θεία Δέσπω» με τις εκπομπές της οποίας που μεταδίδονταν από την Αιγυπτιακή Ραδιοφωνία μεγάλωσαν οι Αιγυπτιώτες.

Επίσης τον Υφυπουργό Εξωτερικών υποδέχθηκε η κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, επόπτρια γραφείων και υπευθυνη Πολιτιστικών της ΕΚΚ, η Διευθύντρια Οικονομικών του ΕΠΚΚ κ. Κων/να Γεδεών και ο κ. Γιάννης Μελαχροινούδης ένας από τους πρωτεργέτες ίδρυσης του Κέντρου.

Διαβάστε επίσης:

Andy Elarabi: Η τυφλή Αιγύπτια αριστούχος της Ελληνικής Γλώσσας που έκανε τους Έλληνες του Καΐρου να δακρύσουν (Videos / Photos)

Δέκα βασιλόπιτες έκοψαν στο Κάιρο ο Πατριάρχης Θεόδωρος και ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Βλάσης (Videos / Photos)

Συνάντηση του Πατριάρχη Θεόδωρου με τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Βλάση στο Κάιρο (Photos)

Στον Καναδά το επόμενο Νόστος – Ενίσχυση του προγράμματος αποφάσισαν Βλάσης – Μάκραμ

Αρέσει σε %d bloggers: