Δέκα βασιλόπιτες, όλα όσα σχεδόν τα ιστορικά Ελληνικά σωματεία που δραστηριοποιούνται για δεκαετίες στο Κάιρο, έκοψαν από κοινού το βράδυ της Πέμπτης 13 Φεβρουαρίου 2020 ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης.

Η μεγάλη γιορτή της Ελληνικής παροικίας διοργανώθηκε στο αμφιθέατρο της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου και αμέσως μετά ακολούθησε ελληνικό γλέντι με ζωντανή μουσική και εκλεκτά εδέσματα στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως, στην οποία παραβρέθηκε η παροικία και σύσσωμη η Διαχειριστική Επιτροπή της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου, ευλογώντας τις βασιλόπιτες εξέφρασε τη μεγάλη του χαρά για την ωραία αυτή γιορτή, όπως είπε χαρακτηριστικά, στην οποία παραβρέθηκαν πάροικοι οι οποίοι γέμισαν την αίθουσα του αμφιθέατρου. Ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον υφυπουργό Εξωτερικών που βρίσκεται στο πλευρό των Αιγυπτιωτών.

Απευθυνόμενος στον Πρέσβη της Ελλάδος στο Κάιρο κ. Νικόλαο Γαριλίδη και στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, είπε ότι είναι παιδιά – αναστήματα των Ελληνικών Σχολείων του Καΐρου.
«Κάθε αίθουσα κραυγάζει τις όμορφες φωνές από εκείνα τα χρόνια τα ωραία, που δεν είναι μόνο παρελθόν. Είναι μια όμορφη μαρτυρία για το παρόν και το μέλλον. Ήρθα για να τιμήσω και την Κοινότητα του Καΐρου γιατί σας αγαπώ…», είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Θεόδωρος και συμπλήρωσε: «Είναι μεγάλη χαρά σήμερα που ο ένας μπορεί να δει κατά πρόσωπο τον άλλον, αυτή την όμορφη Ελληνική βραδιά».

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, οι οποίοι όπως είπε «είναι τρεις πυλώνες οι οποίοι θα ζήσουν γιατί είναι χτισμένοι με δάκρυ και αίμα… Είναι όλοι μια χούφτα γεμάτη από Θεό».

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε τους εκπαιδευτικούς των ελληνικών σχολείων για το έργο που επιτελούν και μίλησε για τα σχολεία που χτίζει το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας στα βάθη της Αφρικής. Εκεί όπως είπε, τα παιδιά τραγουδούν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδος. «Η πιο μεγάλη Ελληνική λαλιά φεύγει από τον Μακεδόνα Αλέξανδρο για να αγκαλιάσει όλη την Αφρική, όλο τον κόσμο» είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος και αναφέρθηκε στην μεγάλη ιεραποστολική περιοδεία που ξεκινά από την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου στο Μαλάουι. «Να έχετε υγεία αγάπη, ομόνοια για να μπορούμε να πορευθούμε σε ένα δρόμο δύσκολο αλλά γεμάτο από αισιοδοξία», ήταν η ευχή που έδωσε σε όλη την παροικία του Καΐρου.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, στην ομιλία του κατά την κοπή της βασιλόπιτας της Ε.Κ.Κ και των παροικιακών σωματείων τόνισε ότι αποτελεί ιδιαίτερη τιμή που βρίσκεται στο Κάιρο. «Με κάνετε να νοιώθω ότι βρίσκομαι στην Ελλάδα. Δεν σας το κρύβω ότι από όλες τις επισκέψεις που έκανα εδώ στο Κάιρο, το αίσθημα που με διακατέχει είναι η συγκίνηση και η υπερηφάνεια», είπε ο ΥΦΥΠΕΞ. Αναφερόμενος στο πολυσχιδές έργο του Πατριάρχη Θεόδωρου είπε ότι αποτελεί φάρο Ορθοδοξίας για την περιοχή όλης τη Αφρικής. «Είστε τυχεροί που έχετε σαν πατέρα τον Πατριάρχη μας εδώ. Σας ευχαριστώ πολύ για τη φιλοξενία σας τα καλά σας λόγια», είπε ο κ. Βλάσης και απευθυνόμενος στον Πατριάρχη Θεόδωρο είπε ότι «το έργο που επιτελείτε εδώ δεν είναι μόνο θρησκευτικό είναι ιεραποστολικό. Το έργο σας φτάνει από άκρη σε άκρη σε όλο τον κόσμο. Αποτελείτε παράδειγμα προς μίμηση γιατί το κάνετε μέσα από την καρδιά σας».

Απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, είπε ότι ανταποκρίθηκε άμεσα στο αίτημά του για να έρθει να κόψει την βασιλόπιτα της Κοινότητας και των σωματείων και αποκάλυψε ότι είναι η πρώτη και μοναδική βασιλόπιτα που θα κόψει φέτος. «Για μένα είναι πολύ σημαντικό να βρίσκομαι εδώ στο Κάιρο… υπάρχουν κάποιες πόλεις, κάποιες χώρες που για τον Ελληνισμό έχουν ιδιαίτερη σημασία… Ήταν ιδιαίτερη χαρά να έρθω στο Κάιρο, το αποφάσισα αμέσως και είναι από τα πρώτα μέρη που επισκέπτομαι στο δίμηνο που ανέλαβα αυτά τα καθήκοντα, του Υφυπουργού Εξωτερικών για τον Απόδημο Ελληνισμό και την Εκκλησία μας.

Να πω ένα μεγάλο μπράβο, για τον αγώνα που κάνετε εδώ για να βαστάτε τον Ελληνισμό, μπράβο στους Πρέσβεις, στους Προξένους, στους προέδρους και σε σένα Χρήστο ιδιαίτερα».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών συνεχάρη και τους δασκάλους των Ελληνικών Εκπαιδευτηρίων του Καΐρου. Αναφερόμενος στη σημασία εκμάθησης της Ελληνικής Γλώσσας, μετέφερε την εμπειρία του από το πρόσφατο ταξίδι του στις ΗΠΑ, όπου μαθητές τρίτης γενιάς απήγγειλαν ποιήματα σε άπταιστα ελληνικά.

«Έλληνας όχι μόνο γεννιέσαι και γίνεσαι γιατί ο Ελληνικός Πολιτισμός, η Ελληνική Κουλτούρα, η Ορθοδοξία που την έχουμε όλοι στην καρδιά μας και την ψυχή μας, είναι κάτι που μπορούμε να το αποκτήσουμε… Όταν βλέπω παιδιά να μαθαίνουν τόσο καλά τα Ελληνικά λέω υπάρχει ελπίδα. Υπάρχει ελπίδα αρκεί να το πιστέψουμε, να νοιώσουμε υπερήφανοι. Να νοιώσουμε υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες Ορθόδοξοι Χριστιανοί. Και εγώ είμαι από αυτούς τους πολιτικούς που το λέω και το βροντοφωνάζω».

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών είπε ότι ήρθε στο Κάιρο μεταφέροντας το μήνυμα της Ελληνικής Πολιτείας ότι βρίσκεται στο πλευρό του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Παρότρυνε όμως τους γονείς και τους παππούδες να μιλούν στο σπίτι Ελληνικά. «Να μιλάτε στα παιδιά σας Ελληνικά. Στο σπίτι μέσα οι γονείς οι παππούδες να μιλούν μόνο Ελληνικά στα παιδιά».

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητα Καΐρου, κ. Χρήστος Καβαλής, ευχαρίστησε την Ελληνική παροικία για την μεγάλη προσέλευση στην εκδήλωση. Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του προς τον Πατριάρχη Θεόδωρο και τον Υφυπουργό Εξωτερικών που τίμησαν τον Ελληνισμό του Καιρου με την παρουσία τους στη μεγάλη αυτή γιορτή.

«Εύχομαι να έχουμε όλοι μας μια καλή και αποδοτική χρονιά. Εύχομαι και για την Ελλάδα και την Αίγυπτο, που και οι δύο αντιμετωπίζουν πολλές και δύσκολες προκλήσεις, η περίοδος που έρχεται να φέρει επιτυχία και στις δύο χώρες».

Ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ έκανε μια σύντομη παρουσίαση του κάθε σωματείου που κόβει τη βασιλόπιτά του.

Επίσης, παρουσίασε τις βασικές δραστηριότητες της Ε.Κ.Κ εστίασε στη θετική εικόνα που παρουσιάζουν τα οικονομικά της Κοινότητας, η οποία όπως τόνισε ο κ. Καβαλής δεν ζητά οικονομική βοήθεια από κανέναν. Αναφέρθηκε στο Ελληνικό Νοσοκομείο το οποίο είναι ο βασικός οικονομικός πυλώνας της Κοινότητας, αλλά και στην ακίνητη περιουσία της.

Σε ότι αφορά τα αιτήματα της Ε.Κ.Κ εστίασε στην επίσπευση της καταβολής των συντάξεων, στην έγκαιρη προκήρυξη των θέσεων των εκπαιδευτικών, στην επίσπευση της σύμβασης του ΕΝΚ με τον ΕΟΠΥΥ, στην οικονομική στήριξη του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου, στην επαναξιολόγηση των προξενικών τελών που είναι υπέρογκα, στην αμοιβαιότητα στην άδεια παραμονής και εργασίας το οποίο δεν ισχύει για τους Έλληνες, αλλά και στην ανάγκη μείωσης των εξόδων άδειας παραμονής.

Τα σωματεία έκοψαν τη βασιλόπιτά τους κατά σειρά της χρονολογίας ίδρυσής τους. Εκτός από τους προέδρους παραβρέθηκαν και τα μέλη των Διοικητικών Συμβουλίων τους. Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου, ως οικοδεσπότης, για να τιμήσει τα υπόλοιπα σωματεία έκοψε τελευταία την Βασιλόπιτά της.

Τα σωματεία που έκοψαν τη βασιλόπιτα

  • Χιακή Αδελφότητα ο «Όμηρος» (1894) με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Λάμπρο Μπενοβία.
  • Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (1904). Παραβρέθηκε ο Πρόεδρος και σύσσωμη η Δ.Ε.
  • Φιλόπτωχος Αδελφότητα Ελληνίδων Κυριών Καΐρου (1905). Τη βασιλόπιτα έκοψε η Πρόεδρος κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου.
  • Το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων Καΐρου (1913). Τη βασιλόπιτα έκοψε ο Αρχηγός Συστήματος κ. Ανδρέας Γιόσρι.
  • Εμπορικό Επιμελητήριο Καΐρου (1923), το οποίο εκπροσώπησε ο Πρόεδρος κ. Αντώνης Διαμαντίδης.
  • «Μαρία η Αιγυπτία» (1932). Τη βασιλόπιτα έκοψε η Πρόεδρος κ. Ευαγγελία Θηραίου.
  • Σύλλογος Ελλήνων Αποφοίτων Αμπετείου Σχολής (1932), η οποία εκπροσωπήθηκε από τον Πρόεδρο κ. Αλέκο Καζαμία.
  • Η Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως (1943). Τη βασιλόπιτα έκοψε ο Πρόεδρος κ. Ζαχαρίας Φούμελης.
  • ΠΑΟΚ (1974), Πρόεδρος κ. Ανδρέας Ρούσσος.
  • ΣΕΝΕΚ (2001), Πρόεδρος κ. Ανδρέας Γιόσρι.

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, φτάνοντας στο Σπετσεροπούλειο Ίδρυμα ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους του. Εγκάρδια υποδοχή του επεφύλαξαν οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Ρούσσος και Λεωνίδας Φοντριέ. Η περιήγησή του ξεκίνησε από το παρεκκλήσι των Εισοδίων της Θεοτόκου και είδε μία προς μια τις αγιογραφίες που φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου. Εκεί τον ξενάγησε ο Αρχιμ. Στέφανος Σουλιμιώτης, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τη διοργάνωση του κατηχητικού.

Αμέσως μετά ο κ. Βλάσης, ανέβηκε στον ξενώνα της Ε.Κ.Κ στον οποίο κατοικούν ως επί το πλείστον οι εκπαιδευτικοί των σχολείων. Την ξενάγηση ανάλαβε ο υπεύθυνος του ξενώνα κ. Ανδρέας Ρούσσος. Στη συνέχεια ο Υφυπουργός ξεναγήθηκε από τον εκτελεστικό διευθυντή της Αμπετείου κ. Νικόλα Βαδή και την Αναπληρώτρια Διευθύντρια κ. Σωτηρία Μπέτα στην Σχολή. Επόμενος σταθμός της ξενάγησης του κ. Βλάση ο χώρος που στεγάζεται ο ΠΑΟΚ και ο ΣΕΝΕΚ. Την ξενάγηση ανέλαβε ο κ. Ρούσσος. Ο κ. Βλάσης μίλησε με τους προσκόπους, φωτογραφήθηκε μαζί τους και με τον Αρχηγό του Συστήματος κ. Ανδρέα Γιόσρι. Ενώ λίγο αργότερα έβγαλαν και selfie.

Iδιαίτερα συγκινητικές ήταν οι στιγμές της επίσκεψης του κ. Βλάση στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο Καΐρου, ο οποίος ζήτησε να συναντήσει την Αντυ Ελ Αράμπι την τυφλή Αιγύπτια φοιτήτρια που πήρε με άριστα το πτυχίο Ελληνομάθειας. Εκεί τον υποδέχθηκαν ο Διευθυντης του ΕΠΚΚ κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, η Οικονομική Διευθύντρια κ. Κων/να Γεδεών και ο πρωτεργάτης του ΕΠΚΚ κ. Γιάννης Μελαχροινούδης (θα ακολουθήσει εκτενές ρεπορτάζ για την επίσκεψη του κ. Βλάση στο ΕΠΚΚ).

Αμέσως μετά ακολούθησε γλέντι στην Ελληνική Στέγη Ηλιουπόλεως και τόμπολα όπου κληρώθηκαν δέκα τυχεροί όσα και τα σωματεία που έκοψαν τη βασιλόπιτα. Το κάθε σωματείο προσέφερε χρήματα στους τυχερούς που ήταν όσοι και τα σωματεία, οι οποίοι αναδείχθηκαν μετά από κλήρωση. Η Ε.Κ.Κ προσέφερε στον τυχερό μία χρυσή λίρα.

Λίγο πριν αναχωρήσει από το Κάιρο ο Υφυπουργός Εξωτερικών κ. Κώστας Βλάσης, χαιρέτισε έναν προς έναν τους παρεβρισκομένους και έστειλε το δικό του μήνυμα προς όλους του Αιγυπτιώτες, μαζί με τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή.

«Με ιδιαίτερη χαρά βρέθηκα στο Κάιρο στο πλαίσιο της σύντομης επίσκεψης που πραγματοποιώ στο Κάιρο. Μέσα στις λίγες ώρες που βρέθηκα εδώ συναντήθηκα με τον Πατριάρχη Θεόδωρο. Έναν σοφό ποιμένα, ένα σοφό άνθρωπο, ο οποίος βαστά δυνατή τη φλόγα της Ορθοδοξίας στην Αφρική. Με υποδέχθηκε στον Αγ. Νικόλαο. Επίσης, επισκέφθηκα τον Αγ. Γεώργιο, έναν ιερό ναό που με τη βοήθεια του Έλληνα Εφoπλιστή κ. Μαρτίνου έχει ανακαινιστεί πλήρως και αποτελεί ένα κόσμημα για το Κάιρο και τον Ελληνισμό της Αιγύπτου. Αλλά το πιο σημαντικό ήταν σήμερα η παρουσία μου εδώ, στην κοπή της πίτας όλων των σωματείων και της Κοινότητας όπου ο Χρήστος, ο πρόεδρός μας, δίνει πραγματικά μια μεγάλη μάχη για να κρατά τους Έλληνες εδώ ενωμένους, να κρατά εδώ ζωντανό το Ελληνικό στοιχείο.

Εδώ στις εγκαταστάσεις είδα τον μεγάλο αγώνα που δίνεται από τους δασκάλους να κρατιέται ζωντανή η Ελληνική Γλώσσα, τα ήθη και τα έθιμα και οι παραδόσεις μας. Αυτό θα με κάνει να γυρίσω στην Ελλάδα με τις καλύτερες αναμνήσεις και βασικά με ένα αίσθημα υπερηφάνειας, ότι οι Έλληνες που ζούνε εδώ στην Αίγυπτο, κρατάνε ψηλά τη σημαία της Ελλάδος, κρατάνε ψηλά τη σημαία της Ορθοδοξίας και ενδεχομένως να είναι πιο Έλληνες από εμάς που ζούμε εντός των γεωγραφικών ορίων της Ελλάδος. Χρήστο να έχετε υγεία, να συνεχίζετε το έργο σας. Η Ελληνική Πολιτεία θα βρίσκεται εδώ, άλλοτε με τις μικρές άλλοτε με τις μεγαλύτερες δυνάμεις της γιατί ο Ελληνισμός είναι ένας, είναι οικουμενικός και πρέπει όλοι να είμαστε δεμένοι με την Μητέρα Πατρίδα».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστος Καβαλής, απευθυνόμενος στον υφυπουργό Εξωτερικών τόνισε: «Κύριε υπουργέ να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί καταρχήν πραγματικά συγκινήσατε σήμερα με την παρουσία σας. Δέκα σωματεία της παροικίας, η Κοινότητα και άλλα εννιά είχανε την χαρά να σας έχουν μαζί με τον Μακαριώτατο να κόβετε τις βασιλόπιτές μας. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα είναι δίπλα μας και με τη φυσική σας παρουσία σήμερα το επιβεβαιώσατε και με τα λόγια σας τα οποία είμαι σίγουρος ότι θα γίνουν και έργα. Θέλω να σας ευχηθώ τα καλύτερα. Να σας ευχαριστήσω γιατί ήρθατε σε αυτό το φυτώριο των Ελλήνων στο Κάιρο, το φυτώριο του Ελληνισμού. Από εδώ τα μικρά παιδάκια θα έρθουν να καθίσουν στις θέσεις μας και θα διοικήσουν την παροικία αυτή, που έχει μεγάλη ιστορία αλλά θέλουμε να πιστεύουμε ότι έχει και τόσο μεγάλο μέλλον. Σας θέλουμε δίπλα μας».

Στην κοπή της Βασιλόπιτας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και των παροικιακών σωματείων παραβρέθηκε ο Μητροπολίτης Μέμφιδος Νικόδημος, o νέος επικεφαλής της Ι.Μ Αγ. Γεωργίου Αρχιμ. Δαμασκηνός, ο Πρέσβης της Ελλάδος κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Πρέσβης της Κύπρου κ. Όμηρος Μαυρομάτης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργος Δασκαλόπουλος, ο Ακόλουθος Άμυνας Παρίσης Κανούτος, ο Σύμβουλος ΟΕΥ Καΐρου κ. Παντελής Γκάσιος, ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής, η Πρόξενος της Κύπρου κ. Κωνσταντίνα Κωνσταντινίδου, ο Σύμβουλος της Κυπριακής Πρεσβείας κ. Ανδρεάς Καζάντες, η Σύμβουλος της Πρεσβείας της Ελλάδος κ. Μαρία Κεχρή και ο Αναπληρωτής Συντονιστής Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Δημήτρης Γιαννικόπουλος.

Εκτός από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστο Καβαλή, ο Αντιπρόεδρος κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν, η Γενική Γραμματέας κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Ταμίας κ. Αντώνης Ιορδανίδης, η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Ανδρέας Γιόσρι, Ανδρέας Ρούσσος, Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς.

Επίσης παραβρέθηκε η γενική διευθύντρια της Ε.Κ.Κ κ. Ιωάννα Καρδάση, ο οικονομικός διευθυντής κ. Εμάντ Πάουζι, ο διευθυντής του Ελληνικού Νοσοκομείου Καΐρου κ. Σαμουήλ Λούις και η Διαχειριστική Διευθύντρια κ. Ειρήνη Μαυρουδή.

Επίσης, παραβρέθηκε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας Καΐρου κ. Ανδρέας Μαυρομάτης, ο Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου κ. Νικόλας Βαδής, ο Αντιπρόεδρος του ΕΝΟΚ κ. Γιώργος Ρεκτσίνης, ο Πρόεδρος του Ορθόδοξου Πνευματικού Κέντρου κ. Γιώργος Ζουμπουλίδης. Τον Σύνδεσμο Αιγυπτιωτών Ελλήνων εκπροσώπησε το μέλος του Δ.Σ κ. Βασίλης Ζουές.

Τελος, παραβρέθηκε ο Διευθυντής του Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος και η Οικονομική Διευθύντρια κ. Κων/να Γεδεών, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου Σχολής Καΐρου κ. Γιώργος Ψάνης, η Αναπληρώτρια Διευθύντρια κ. Σ. Μπέτα καθώς και εκπαιδευτικοί και από τα δύο ελληνικά σχολεία.

Διαβάστε επίσης:

Ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάσης, εγκαινίασε τον καινούργιο αξονικό τομογράφο στο Ελληνικο Νοσοκομείο Καΐρου (Video / Photos)

Ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάσης, μιλά για την επίσκεψή του στον Ελληνισμό του Καΐρου, την Ε.Κ.Κ και τον Πρόεδρο Χρ. Καβαλή (Video)

Πρόσκληση στην τυφλή Αιγύπτια Andy Elarabi που πήρε το πτυχίο Ελληνομάθειας για να επισκεφθεί την Ελλάδα απεύθυνε ο ΥΦΥΠΕΞ Κ. Βλάσης (Video / Photos)

Andy Elarabi: Η τυφλή Αιγύπτια αριστούχος της Ελληνικής Γλώσσας που έκανε τους Έλληνες του Καΐρου να δακρύσουν (Videos / Photos)

Δέκα βασιλόπιτες έκοψαν στο Κάιρο ο Πατριάρχης Θεόδωρος και ο ΥΦΥΠΕΞ Κώστας Βλάσης (Videos / Photos)

Συνάντηση του Πατριάρχη Θεόδωρου με τον ΥΦΥΠΕΞ Κώστα Βλάση στο Κάιρο (Photos)

Στον Καναδά το επόμενο Νόστος – Ενίσχυση του προγράμματος αποφάσισαν Βλάσης – Μάκραμ

Αρέσει σε %d bloggers: