Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου ο Πρέσβης της Ελλάδος στο Κάιρο κ.Νικόλαος Γαριλίδης, η Σύμβουλος Πρεσβείας κ.Ελίνα Κυριακοπούλου, ο Ακόλουθος Πρεσβείας, υπεύθυνος για τα πολιτιστικά θέματα της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Ιωάννης Μελαχροινούδης και ο Διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καίρου κ. Χρίστος Παπαδόπουλος, επισκέφτηκαν τη Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων και Συλλογών (Rare Books and Special Collections Library) του Αμερικανικού Πανεπιστημίου του Καίρου, στο Νέο Κάιρο.


Την ελληνική αποστολή υποδέχτηκαν εκ μέρους του πανεπιστημίου, ο Αναπληρωτής Κοσμήτορας της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου κ. Philip Croom και η Αρχειονόμος –Ιστορικός, Επικεφαλής του Τμήματος Σύγχρονων Αρχείων του Πανεπιστημίου κ.Μαρία Παπανικολάου.


Τη Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων και Συλλογών, η οποία περιλαμβάνει τα ιστορικά και σύγχρονα αρχεία του Πανεπιστημίου, τμήμα φωτογραφικών και αρχιτεκτονικών συλλογών, τμήμα τύπου, τμήμα συντήρησης και αποκατάστασης βιβλίων και αρχειακού υλικού, τμήμα ψηφιοποίησης , βιβλιοθήκη και το τμήμα των σπάνιων βιβλίων, έχει ως αποστολή της τη συλλογή, διατήρηση και προώθηση της ιστορικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της Αιγύπτου.


Η ιστορία των Ελλήνων της Αιγύπτου και το αποτύπωμά τους στην αιγυπτιακή κοινωνία, εντάσσεται μέσα στο πλαίσιο της αποστολής της Βιβλιοθήκης Σπάνιων Βιβλίων και Συλλογών, η οποία έχει εκδηλώσει έμπρακτα το ενδιαφέρον του για τη διάσωση και ανάδειξη του ελληνισμού της Αιγύπτου μέσω της συμμετοχής της ως διοργανωτής στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν τον περασμένο Οκτώβρη, με την παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή κ. Αλέξανδρου Κιτροέφ για την ιστορία των Ελλήνων της Αιγύπτου (The Greeks and the Making of Modern Egypt, εκδόσεις AUC Press) και της στρογγυλής τραπέζης με τη συμμετοχή Ελλήνων και Αιγυπτίων ερευνητών του αιγυπτιακού ελληνισμού.


Η επίσκεψη του Έλληνα Πρέσβη και των υπόλοιπων εξεχουσών προσωπικοτήτων της ελληνικής Πρεσβείας και κοινότητας του Καίρου ήταν τιμητική για το Αμερικανικό Πανεπιστήμιο και ειδικά για τη Βιβλιοθήκη Σπάνιων Βιβλίων και Συλλογών, ενδυνάμωσε περισσότερο τις σχέσεις των δύο πλευρών και ενθάρρυνε τη συνέχιση των κοινών δράσεων.

Η ελληνική αποστολή ξεναγήθηκε σε όλα τα τμήματα της Βιβλιοθήκης Σπάνιων Βιβλίων και Συλλογών. Ο Έλληνας Πρέσβης κ.Γαριλίδης, γεννημένος και μεγαλωμένος στην Αίγυπτο, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη δουλειά που γίνεται σε όλα τα τμήματα, κάνοντας ερωτήσεις και παρατηρήσεις σχετικά με τις συλλογές, έδειξε ιδιαίτερα εντυπωσιασμένος με τις εκθέσεις για την πριγκίπισσα Fawzia της Αιγύπτου, μίας εκ των αδελφών του Βασιλιά Φαρούκ και για τον φωτογράφο Sir Keppel Archibald Cameron Creswell , τα σπάνια βιβλία που αφορούσαν αποτυπώσεις του Καίρου και της Αιγύπτου του 19ου αιώνα, τις συλλογές ταξιδιωτικών καρτών της Αιγύπτου χρονολογημένες τον 19ο και αρχές του 20ου αιώνα, τις φωτογραφίες από τον βομβαρδισμό της Αλεξάνδρειας τον 19ο αιώνα, τις αρχειακές συλλογές σχετικά με τους Έλληνες φοιτητές του Πανεπιστημίου αλλά και το αρχείο του διάσημου Αιγύπτιου Αρχιτέκτονα Hassan Fathy όταν δούλευε στο πλευρό του Κωνσταντίνου Δοξιάδη στην Αθήνα την περίοδο 1958-1964.

Ο κ.Γαριλίδης ζήτησε επίσης να μάθει με περισσότερες λεπτομέρειες την τεχνοτροπία και τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση των αρχιτεκτονικών σχεδίων και των σπάνιων βιβλίων.


Ο κ. Πρέσβης αποδείχτηκε πραγματικός γνώστης της αιγυπτιακής ιστορίας και του πολιτισμού εντυπωσιάζοντας το πανεπιστημιακό προσωπικό.

Η επίσκεψη ήταν καθομολογίαν όλων των συμμετεχόντων ένα συναρπαστικό οδοιπορικό στο χρόνο, ιδιαίτερα διαδραστικό καθώς όχι μόνο ο κ.Γαριλίδης αλλά και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής εκδήλωσαν το ενδιαφέρον τους και τον θαυμασμό τους με συνεχείς ερωτήσεις και παρατηρήσεις, αλλά και για το πανεπιστημιακό προσωπικό υπήρξε μια πολύτιμη συνάντηση καθώς απέκτησε καινούργιες γνώσεις και πληροφορίες γύρω από το υλικό που διαχειρίζεται.