Συνηθίζεται κάθε χρόνο στη γιορτή λήξης του σχολικού έτους, η Στ΄τάξη να αποχαιρετά και αυτή μέσα από ένα αυτοσχέδιο σκετσάκι με τη συνοδεία ανάλογης μουσικής, τους συμμαθητές και δασκάλους καθώς και το γνώριμο περιβάλλον της Αχιλλοπουλείου Σχολής στο οποίο διαδραματίστηκαν διάφορες σκηνές ανάμεικτων συναισθημάτων όλα αυτά τα έξι χρόνια. Φέτος όμως, το γνωστό σενάριο και ο επίλογος που όλοι είχαμε συνηθίσει είναι διαφορετικός λόγω της αναστολής λειτουργίας των σχολείων. Το όλο εγχείρημα θα ολοκληρωνόταν με την παρουσίαση του σεναρίου στην τελετή λήξης του σχολικού έτους. Οι μαθητές της Στ΄τάξης βρήκαν όμως την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν μέσω της εξ αποστάσεως διδασκαλίας ένα διδακτικό-διαθεματικό σενάριο με τη βοήθεια του δασκάλου τους Αναστασίου Αναστάσιου.
Επρόκειτο για ένα σενάριο αφιερωμένο στην ιστορία της ελληνικής παροικίας της Αιγύπτου και στα ελληνικά σχολεία που λειτουργούσαν κάποτε στο Κάιρο. Μια ευκαιρία να περιηγηθούν οι μαθητές μέσα από διαθεματικές δραστηριότητες (Γλώσσα, Μαθηματικά, Ιστορία, Γεωγραφία) στην πρόσφατη ιστορία του τόπου και των παροικιακών σχολείων του Καΐρου (Αχιλλοπούλειος, Αμπέτειος, Σπετσεροπούλειο Ορφανοτροφείο, Ξενάκειος, Μελαγχρίνειος, Πατριαρχική Σχολή).
Σε πρώτη φάση παρακολούθησαν αποσπάσματα της ταινίας «Τα παιδιά της χορωδίας» μεταφερόμενοι σε σκηνές και εικόνες μιας άλλης εποχής για να αντιληφθούν τις παιδαγωγικές μεθόδους, τα αναλυτικά προγράμματα και τη γενικότερη λειτουργία των σχολείων. Ήταν η εποχή που τα ελληνικά σχολεία του Καΐρου και των άλλων πόλεων της Αιγύπτου μεσουρανούσαν. Παράλληλα μέσα από το βιβλίο του Αιγυπτιώτη συγγραφέα Ν. Αρμαδώρου «Ο Πάροικος», οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διαβάσουν αποσπάσματα , να μεταφερθούν στη συγκινητική ατμόσφαιρα της πρώτης ημέρας του σχολείου και να κατανοήσουν πτυχές της κοινωνικής και οικονομικής ζωής και της πληθυσμιακή σύνθεση της παροικίας. Το ‘ταξίδι’ τους συνεχίστηκε με το οπτικοακουστικό υλικό που παρακολούθησαν για τα σχολεία της Μανσούρας, ενώ σχεδίασαν υπολογιστικά φύλλα (excel) για τον μαθητικό πληθυσμό των σχολείων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας σε χρονική διάρκεια μιας δεκαετίας (1940-50) αποτυπώνοντας έτσι την εξέλιξη τους με αντίστοιχα σχεδιαγράμματα. Η περιδιάβαση ολοκληρώθηκε με δύο ακόμη δραστηριότητες στα μαθήματα της Ιστορίας και Γεωγραφίας. Εδώ ζητήθηκε από τους μαθητές να εντοπίσουν τους τόπους αφετηρίας των προγόνων τους στην Ελλάδα και τις νέες εστίες εγκατάστασης στη νέα πατρίδα της Αιγύπτου μέσω του λογισμικού Google Earth.
Ακόμη είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στις άλλοτε διευθύνσεις των ελληνικών σχολείων του Καΐρου με αντίστοιχη φωτογράφιση των σημερινών κτιρίων-διδακτηρίων. Με αυτό το σενάριο η Στ΄τάξη αποχαιρετά την Αχιλλοπούλειο Σχολή και μαζί με το δάσκαλό της Αναστασίου Αναστάσιο σας εύχεται «Καλό Καλοκαίρι» με χαρά, ξεγνοιασιά και προπαντός με υγεία.
Διαβάστε την εργασία στο pdf που ακολουθεί:
ΔΙΔΑΚΤΙΚΟ-ΣΕΝΑΡΙΟ