Λίγες ώρες πριν τον Εσπερινό των Θυρανοιξίων του Κοινοτικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης πραγματοποιήθηκε συνέντευξη τύπου σε κεντρικό ξενοδοχείο του Καΐρου, για το μεγάλο έργο της αποκατάστασης του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης

Τον Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο εκπροσώπησε ο Μητροπολίτης Γουινέας Γεώργιος, την Ε.Κ.Κ ο Πρόεδρός της κ. Χρήστος Καβαλής. Τη μετάφραση προς τους Αιγύπτιους δημοσιογράφους, έκανε ο διακεκριμένος μεταφραστής κ. Σαμουήλ Μπισάρας. Επίσης παραβρέθηκε στο πάνελ ο Σύμβουλος Τύπου της Πρεσβείας της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Χρήστος Αποστολόπουλος, ενώ τη συνέντευξη τύπου συντόνισε η δημοσιογράφος και υπεύθυνη επικοινωνίας της Ε.Κ.Κ κ. Κάτια Τσιμπλάκη η οποία προετοίμασε επί σειρά μηνών και διοργάνωσε την προβολή της αποκατάστασης και των θυρανοιξίων του ναού σε όλο τον κόσμο.

Ο Μητροπολίτης Γουϊνέας Γεώργιος, ο οποίος λαμβάνοντας πρώτος το λόγο, ανέφερε πως τα θυρανοίξια του Ιερού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης επιβεβαιώνουν τη συνέχεια του Ελληνισμού στη χώρα του Νείλου, σε μια περίοδο που οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας, Αιγύπτου και Κύπρου έχουν γίνει ακόμη πιο στενές. «Δεν είμαστε ούτε ξένοι, ούτε επισκέπτες, είμαστε ένα μικρό κομμάτι της Αιγύπτου» τόνισε.

«Η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, ήταν μία συλλογική προσπάθεια, ενώ αποτέλεσε ένα έργο πνοής για την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου» ανέφερε σχετικά ο κ. Χρήστος Καβαλής, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ, το μεσημέρι της περασμένης Παρασκευής 27 Σεπτεμβρίου.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Κ.Κ, τέσσερα ήταν τα κίνητρα που οδήγησαν στην ανάληψη του συγκεκριμένου έργου, συνολικού κόστους 700.000 ευρώ. «Το πρώτο κίνητρο ήταν η πίστη μας ότι υπάρχει μέλλον και το γεγονός ότι κάθε ναός στην Αίγυπτο έχει τη δική του ομορφιά και τη δική του ιστορικότητα. Το δεύτερο κίνητρο έχει να κάνει με το τεράστιο έργο του Πατριάρχη Αλεξανδρείας σε όλη την Αφρική και τη δική μας ανταπόκριση σε όλη αυτή την προσπάθεια που κάνει. Το τρίτο κίνητρο αφορά στην ευγενική προσφορά της κ. Σοφιανού – Μπελεφάντη, η χορηγία της οποίας μας έδωσε εκείνο το απαραίτητο μαξιλάρι για να προχωρήσουμε. Αν δεν είχαμε αυτό το μαξιλάρι δεν θα μπορούσαμε να ξεκινήσουμε αυτό το τεράστιο για τις δυνατότητές μας έργο. Το τέταρτο κίνητρο σχετίζεται με τον ίδιο τον ναό και την ιστορικότητά του, γεγονός το οποίο τον κάνει να αποτελεί σημείο αναφοράς για όλους τους Έλληνες της Αιγύπτου» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Καβαλής.

Ο κ. Μπισάρας αναφέρθηκε στις αναμνήσεις του από το ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Ο κ. Αποστολόπουλος αναφέθηκε στους στενούς δεσμούς Ελλάδας και Αιγύπτου. Ευχαρίστησε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ από την Ελλάδα και την Αίγυπτο που εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους για την κάλυψη του μεγάλου αυτού γεγονός και είπε ότι και αυτό είναι ένα άριστο δείγμα της Ελληνοαιγυπτιακής φιλίας.

Η  κ. Τσιμπλάκη από την πλευρά της αναφέρθηκε στην μεγάλη ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Σοφιανού –  Μπελεφάντη, η οποία όπως τόνισε μπορεί να μην θέλει να μιλά για το έργο της, όμως το έργο της που στρέφεται στην αποκατάσταση του ναού αλλά και στα γράμματα, «μιλά» από μόνο του. Επίσης η κ. Τσιμπλάκη τόνισε ότι η αποκατάσταση αυτού του έργου και η υψηλή εκπροσώπηση της Αιγυπτιακής κυβέρνησης στα θυρανοίξια του ναού, δείχνει ότι η θρησκεία ενώνει τους λαούς και δεν είναι αιτία πολέμου.

Αρέσει σε %d bloggers: