Ένας χρόνος πέρασε από τα ιστορικά θυρανοίξια του Κοινοτικού Ναού των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης στο Κάιρο. Ένας χρόνος συμπληρώθηκε από τη στιγμή που όλος ο κόσμος σε κάθε γωνιά της γης θαύμασε για άλλη μια φορά τα επιτεύγματα των Αιγυπτιωτών. Την παρακαταθήκη αξιών που κληροδότησαν οι «πρωτομάστορες» της Ε.Κ.Κ αρχής γενομένης από τον Νέστορα Τσανακλή και τους άξιους συνεχιστές τους.

Τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή, τη Διαχειριστική Επιτροπή και τη Μεγάλη Ευεργέτιδα κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, οι οποίοι από κοινού ανέλαβαν τη χρηματοδότηση της αποκατάστασης του σπουδαίου μνημείου της Ορθοδοξίας. Όμως το έργο δεν θα υλοποιούνταν χωρίς την ευλογία του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρου Β’, ο οποίος με το ράσο του απλού παπά επισκεπτόταν τακτικά το εργοτάξιο και έδινε τις οδηγίες του για την αποκατάσταση των εικόνων και του διακόσμου.

Η ενημέρωση που είχε άλλωστε από τον Μητροπολίτη Μέμφιδος και Πατριαρχικό Επίτροπο Καΐρου κ. Νικόδημο ήταν καθημερινή. Ακάματη «μέλισσα» που φρόντιζε για τις λεπτομέρειες για να επανέλθει ο ναός στη λειτουργική του μορφή ήταν η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ και Προϊσταμένη της Εφορείας Ναών της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου ενώ ο Πολιτικός Μηχανικός κ. Μιχάλης Μπίσκος σχεδίασε και επέβλεψε την πορεία των εργασιών της αποκατάστασης.  Εξίσου σημαντικός ήταν ο ρόλος στα τεχνικά έργα του Κοινοτικού Επιτρόπου και Προϊσταμένου της Εφορείας Τεχνικών Θεμάτων κ. Στέλιου Χαλκιά.

«Διαμάντι της Ορθοδοξίας», αποκάλεσαν το ναό τα μεγάλα ειδησεογραφικά δίκτυα όπως το CNN Greece, το Euronews αλλά και η EΡΤ2 η οποία μετέδωσε δορυφορικά τα θυρανοίξια και μέσω της ΕΡΤ World και του WEB TV. Kαι δικαίως, αφού είναι ξεχωριστής αισθητικής καθώς συνδυάζει Ελληνορωμαϊκά και Βυζαντινά στοιχεία. Όμως είναι «διαμάντι» καθώς αντικατοπτρίζει την υψηλή αισθητική και τις αξίες των Αιγυπτιωτών που ήρθαν στη χώρα του Νείλου για να χτίσουν μια καλύτερη ζωή.

Ένας περίλαμπρος ναός, αυτός των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης, το Ελληνικό Νοσοκομείο, Ιδρύματα για τα δοκιμαζόμενα παιδιά όπως το εντυπωσιακό Σπετσεροπούλειο το οποίο δεν παραπέμπει επ’ ουδενί στην σύγχρονη εικόνα των θλιβερών ιδρυμάτων.  Αυτά και άλλα τόσα έργα παραπέμπουν στο όραμα και τον αγώνα των Αιγυπτιωτών για την αξιοπρέπεια, την ελευθερία, την αγάπη, την Ορθοδοξία. Αυτή είναι και η παρακαταθήκη που άφησαν οι «χτίστες» της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου και μεταλαμπαδεύουν στην επόμενη γενιά η Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ, η Μεγάλη Ευεργέτιδα Αικατερίνη Μπελεφάντη  – Σοφιανού και ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρος.

Πατριάρχης Θεόδωρος: «Η εκκλησία μας έγινε τόσο όμορφη μετά την επιτυχημένη ανακαίνισή της»

Η πρώτη επέτειος των θυρανοιξίων του ιστορικού ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης έγινε με ταπεινότητα και με αυστηρά μέτρα προστασίας για τον COVID-19.

O Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β’ μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Χρήστο Καβαλή και τη Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ που δίνουν δυναμική παρουσία σε όλα τα εκκλησιαστικά δρώμενα.Μίλησε όμως και με τα πιο θερμά λόγια για την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού για την οποία προσευχήθηκε υπέρ υγείας. Μετέφερε επίσης τις ευχές της κ. Σοφιανού  η οποία, όπως είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης, θα επιθυμούσε να είναι κοντά μας. «Αικατερίνη μου σε ευχαριστούμε. Χρόνια Πολλά».

«Αγαπητέ μου πρόεδρε, αγαπητέ μου Χρήστο, η σημερινή ημέρα ανήκει και πάλι στην Κοινότητά μας. Ένας ολόκληρος χρόνος πέρασε από τότε που είχαμε αυτή τη μεγάλη χαρά. Το μυαλό μου ταξίδεψε σε αυτή τη Θεία Λειτουργία. Οι Αρχιερείς μας, όταν καμαρώναμε την Εκκλησία μας που έχει γίνει τόσο όμορφη μετά την τόσο επιτυχημένη ανακαίνισή της. Ήρθα λοιπόν από την Αλεξάνδρεια σήμερα για να θυμηθώ και πάλι μέσα στο φυλαχτήρι της καρδιάς μέσα σε αυτή την όμορφη φωλιά του πνεύματος, αυτές τις όμορφες στιγμές», είπε ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου παρουσία του Πρέσβη της Κύπρου στο Κάιρο κ. Όμηρου Μαυρομάτη μίλησε για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Μεγαλόνησο και τις συναντήσεις που είχε – μεταξύ άλλων – και με τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Μίλησε όμως με τα πιο θερμά λόγια και για την νέα Γενική Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Μαρία Ζήση στην οποία ευχήθηκε να είναι ευλογημένη η πορεία της στη Νειλοχώρα. Στους εκπαιδευτικούς που παραβρέθηκαν ευχήθηκε καλή και ευλογημένη χρονιά, τους διαβεβαίωσε ότι η Ε.Κ.Κ θα βρίσκεται στο πλευρό τους και τους κάλεσε να μεταδώσουν στους μαθητές το θησαυρό της ελληνικής γλώσσας και της ανθρωπιάς.

Ο Πατριάρχης Θεόδωρος ευχαρίστησε για την προσφορά του και τον Μητροπολίτη Μέμφιδος Νικόδημο. Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Πατριάρχης Θεόδωρος προσέφερε στον Κύπριο Πρέσβη ένα συμβολικό δώρο της Πατριαρχίας του, στη Γενική Πρόξενο της Ελλάδας ενθύμια από τα θυρανοίξια. Επίσης, τίμησε τον ευεργέτη Ερρίκο Άνταμ με τον Τίμιο Σταυρό του Αποστόλου Μάρκου. «Ερρίκο, θέλω να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί είσαι άρχοντας και όποιος είναι άρχοντας γεννιέται, δεν γίνεται. Κάνεις προσφορές γιατί είσαι φιλάνθρωπος. Παντού και πάντα και στις εκκλησίες μας κάνεις το καλό», του είπε μεταξύ άλλων ο Πατριάρχης Θεόδωρος.

Τη Θεία Λειτουργία, παρακολούθησαν εκτός από τον Πρόεδρο της Ε.Κ.Κ. κ. Χρήστο Καβαλή, ο Ταμίας της Ε.Κ.Κ κ. Αντώνης Ιορδανίδης, οι Κοινοτικοί Επίτροποι Λεωνίδας Φοντριέ και Στέλιος Χαλκιάς και η Γενική Διευθύντρια της Ε.Κ.Κ. κα Ιωάννα Καρδάση. Επίσης, παραβρέθηκε η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Βορείου Αφρικής και Μέσης Ανατολής κ. Σωτηρία Μπέτα και η πρώην Διευθύντρια της Αχιλλοπουλείου κ. Αγγελική Τσιαδήμη καθώς και ο Πρόεδρος του Σ.Ε.Α.Α.Σ κ. Αλέκος Καζαμίας.

Διαβάστε επίσης:

Ένας χρόνος μετά τα θυρανοίξια του Αγ. Κωνσταντίνου – Ανασκόπηση (Videos / Photos)

To video της πορείας των εργασιών του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης (Official)

Πατριάρχης Θεόδωρος: «Όπου βρίσκεται ο Έλλην, πάντα κτίζει Εκκλησίες και Σχολεία»

Η ομιλία του προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρήστου Καβαλή στα θυρανοίξια του Ι.Ν των Αγ. Κωνσταντίνου & Ελένης

Αρέσει σε %d bloggers: