Η μάχη του Ελ Αλαμέιν αποτέλεσε την πρώτη σημαντική νίκη των Συμμάχων και υπήρξε η αρχή του τέλους των Γερμανοϊταλικών δυνάμεων στην Β. Αφρική, (από την Αίγυπτο μέχρι την Τυνησία).  Ο Τσώρτσιλ έγραψε τότε «Πριν από το Ελ Αλαμέιν ποτέ δεν είχαμε  μια νίκη. Μετά το Ελ Αλαμέιν ποτέ δεν είχαμε μια ήττα». 

Οι απώλειες της Γερμανικής Στρατιάς του Ρόμμελ ήταν 10.000 νεκροί, 15.000 τραυματίες και 30.000 αιχμάλωτοι (22.000 Ιταλοί και 8.000 Γερμανοί). Μεταξύ των αιχμαλώτων και 9 Στρατηγοί στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ο Διοικητής του Άφρικα Κορπ Στρατηγός Φον Τόμας.

Γράφει ο Μιχάλης Μπίσκος – Πρόεδρος του ΣΕΚ

Επίσης τα 2/3 των δυνάμεων του Άξονα καταστράφηκαν. Κυριεύθηκαν 450 άρματα και 1.000 πυροβόλα.   Καταστράφηκαν επί πλέον 500 άρματα και 100 πυροβόλα.  Μεγάλες  ποσότητες πυρομαχικών, τροφίμων, υλικού γέφυρο-κατασκευών και κάθε άλλο είδους υλικού, περιήλθαν στις συμμαχικές δυνάμεις.

Οι απώλειες των συμμάχων έφθασαν στους 3.500 νεκρούς και 10.000 τραυματίες. Οι απώλειες  της 1ης Ελληνικής Ταξιαρχίας ανήλθαν σε 6 αξιωματικούς και 83 οπλίτες νεκρούς και 26 αξιωματικούς και 202 οπλίτες τραυματίες.

Η  μάχη  στο Ελ Αλαμέιν, έχει ιδιαίτερη σημασία για εμάς τους Έλληνες, γιατί σε  αυτή  συνέβαλε επάξια η 1η Ελληνική Ταξιαρχία.

*Η φωτογραφία είναι απο το Πολεμικό Μουσείο και απεικονίζει την αναγνώριση πεδίου μάχης στο Ελ Αλαμέϊν από αξιωματικούς του Πυροβολικού.

Διαβάστε επίσης:

Ο αγώνας των Ελλήνων στο Ελ Αλαμέιν – Σπάνιες φωτογραφίες από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου