Πέρασε αρκετός καιρός από 25 Νοεμβρίου 2019, είχα αναρτήσει το πιο κάτω άρθρο μου με τίτλο «Η ώρα του Προέδρου της ΕΚΑ». Δεν φανταζόμουν και ούτε ποτέ ήθελα να έρθει η ώρα που με απόντα τον αείμνηστο πρόεδρο  να γίνει ξανά επίκαιρο το άρθρο αυτό. Το κάλεσμα προ ολίγων ημερών του Προοδεύοντος αντιπροέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννη Σιόκα και η απάντηση των τεσσάρων παραιτηθέντων κοινοτικών επιτρόπων δείχνει μια ώριμη και αξιοπρεπή στάση που τιμάει όλους του. 

Γράφει ο Χρήστος Καβαλής, Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Ορμώμενος από ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του μεγάλου Έλληνα δημοσιογράφου Τίτου Αθανασιάδη, στην ΕΣΤΙΑ του Σαββατοκύριακου της 18ης Οκτωβρίου 2020, για το πως ο Θεμιστοκλής εξασφάλισε την νίκη στην Σαλαμίνα κατά του Ξέρξη το Σεπτέμβρη του 480 π.Χ. που συνοψίζω σε λίγες γραμμές, με την ευχή και συμβουλή να το λάβουν υπόψη τους όλοι οι συνάδελφοι της ΔΕ της Ε.ΚΑ.

Γράφει λοιπόν ο Αθανασιάδης: «Για να αντιμετωπισθεί ο εισβολέας έπρεπε κατά την γνώμη του μεγαλοφυούς πολιτικού και στρατιωτικού ηγέτη Θεμιστοκλή να συσταθεί συμμαχία των Ελληνικών πόλεων γεγονός που προϋπέθετε παραμερισμό των μεταξύ τους διαφορών αλλά και να παρασύρουν τους Πέρσες σε κατά θάλασσα αγώνα, όπου είχαν ελπίδες να νικήσουν εάν η σύγκρουση γινόταν σε όσο το δυνατό πιο περιορισμένο πεδίο.  Για την επίτευξη του σκοπού του συνεδρίασαν οι πόλεις το 481πΧ και χάρις στη θυσία του Θεμιστοκλή να παραχωρηθεί η ηγεσία του συμμαχικού στρατού και στόλου στην Σπάρτη!

Και ως προς μεν το πεζικό η Σπαρτιατική απαίτηση ήταν εύλογη καθώς οι Σπαρτιάτες διέθεταν τον καλύτερο στρατό. Ως προς το ναυτικό όμως ήταν υπερβολική, αν όχι παράλογη, διότι τον μεγαλύτερο στόλο διέθετε η Αθήνα με 200 τριήρεις ενώ η Σπάρτη διέθετε μόνο δεκαέξι!

Επίσης, ο Θεμιστοκλής απέφυγε στην επιχειρηματολογία να θυμίσει στον Σπαρτιάτη αντιπρόσωπο κάτι προσβλητικό καθώς στον Μαραθώνα δέκα χρόνια περίπου πριν, η  Σπάρτη ήταν απούσα από την Ελληνοπερσική σύγκρουση…» 

Με απλά λόγια όταν ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ή έστω προβλέψιμος ο καθένας πρέπει να σκέπτεται σαν τον Θεμιστοκλή. Ο στόχος να αντιμετωπιστούν οι κίνδυνοι επιβάλουν την ειλικρινή συνεργασία και αυταπάρνηση όπου χρειαστεί.

*Το άρθρο στο οποίο αναφέρεται ο κ. Καβαλής δημοσιεύθηκε στο «Νέο Φως» στις 25 Νοεμβρίου 2019 και μπορείτε να το διαβάσετε στην επίσημη ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ, ekkairo.org

Άρθρο – παρέμβαση του Προέδρου της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, Χρ. Καβαλή: «Ώρα ευθύνης για την Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας»

Αρέσει σε %d bloggers: