Νέος Πρόεδρος των «Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας» που έχει την έδρα του στην Αθήνα, εξελέγη ο Καϊρινός Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, ο οποίος διαδέχθηκε την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη  Μπελεφάντη – Σοφιανού, η οποία αποχώρησε από την Προεδρία για προσωπικούς λόγους.

Ο  κ. Ζερεφός λίγες μέρες νωρίτερα, στις 12 Νοεμβρίου 2020, εξελέγη από την ολομέλεια της Ακαδημίας Αθηνών στη θέση του Γενικού Γραμματέα για την προσεχή πενταετία. Το έργο του στην Ακαδημία Αθηνών ξεκίνησε το 2007 οπότε ως τακτικό μέλος κατείχε την έδρα της Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας. Ενώ από το 2019 μέχρι και την ημέρα της εκλογής του στη θέση του Γενικού Γραμματέα διατελούσε Γραμματεύς επί των Πρακτικών της Ακαδημίας Αθηνών.

Ρεπορτάζ: Κάτια Τσιμπλάκη

Ο κ. Ζερεφός διατηρεί την αστική ευγένεια των Αιγυπτιωτών. Ευρυμαθής και λάτρης των καλών τεχνών επισκέπτεται σε κάθε ευκαιρία το Κάιρο. Στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2019, παραβρέθηκε στα θυρανοίξια του Κοινοτικού Ναού των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Συνεχάρη την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου και την Μεγάλη Ευεργέτιδα της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού για την αποκατάσταση του σπουδαίου ναού που έχει συνδέσει την ιστορία του με την παρουσία του Ελληνισμού στο Κάιρο. Δεν έκρυψε όμως και τη χαρά του όταν κατά τη διάρκεια των θυρανοιξίων όταν ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ.κ Θεόδωρος Β’ τίμησε την κ. Σοφιανού  με το οφίκιο της Πρέσβειρας του Απόδημου Ελληνισμού και της Ομογένειας του Θρόνου. Ο κ. Ζερεφός έχει να διηγηθεί πολλές ιστορίες από τα νεανικά του χρόνια και τον Αγ. Κωνσταντίνο. Άλλωστε εκεί βαπτίσθηκε. «Είμαστε αδέλφια βαπτισθήκαμε στην ίδια κολυμπήθρα», είπε ο κ. Ζερεφός στην κ. Σοφιανού αμέσως μετά το οφίκιο που της απένειμε ο Προκαθήμενος του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου.

Ο κ. Ζερεφός, εκτός από την άριστη σχέση που διατηρεί με την κ. Αικατερίνη  Μπελεφάντη – Σοφιανού τονσυνδέει βαθιά φιλία με τον – επίσης Αιγυπτιώτη – πρέσβη της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Νικόλαο Γαριλίδη.

Ο κ. Ζερεφός είναι γνωστός σε παγκόσμιο επίπεδο για τις έρευνές του που αφορούν στις μεσοπρόθεσμες και τις μακροχρόνιες μεταβολές στο στρώμα του όζοντος, στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολία και την στρατόσφαιρα, καθώς επίσης και στην αλληλεπίδραση κλίματος και φυσικοχημικών παραμέτρων σε παγκόσμια κλίμακα.

Οι επιστημονικές του δημοσιεύσεις είναι χιλιάδες και έχουν μεγάλη διεθνή απήχηση.

Αικ. Μπελεφάντη – Σοφιανού: «Ο Χρ. Ζερεφός, μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των Αιγυπτιωτών»

Το «Νέο Φως» επικοινώνησε με την κ. Αικ. Μπελεφάντη – Σοφιανού σχετικά με την ανάδειξη του κ. Ζερεφού στη θέση του Προέδρου των «Φίλων της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης» αλλά και στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Ακαδημίας Αθηνών,η οποία δήλωσε: «Ο Ακαδημαϊκός Χρήστος Ζερεφός, είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο στην ιστορία των Αιγυπτιωτών. Εκτός από σπουδαίος επιστήμονας με αναγνώριση σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι πάνω όλα ένα γνήσιος, παλιάς κοπής, Αιγυπτιώτης που έχει αναπτυγμένο το αίσθημα της προσφοράς και της δημιουργίας. Του εύχομαι καλή επιτυχία στα απαιτητικά καθήκοντά του και θα υποστηρίξω ενθέρμως το έργο του και στις δύο σημαντικές θέσεις που ανέλαβε».
Υπενθυμίζεται ότι πριν περίπου από έναν χρόνο, στις 21 Οκτωβρίου 2019, σε μια συγκινητική τελετή, στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, εορτάστηκε η επέτειος των δέκα ετών λειτουργίας του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών.

Το Κέντρο Ελληνιστικών Σπουδών ιδρύθηκε το 2008, λειτουργεί στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας με πρωτοβουλία της οικογένειας Βαρδινογιάννη. Σε ένδειξη αναγνώρισης της μεγάλης προσφοράς της κυρίας Μαριάννας Β. Βαρδινογιάννη στη Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας, ο Διευθυντής της Dr. Mostafa El Feki της απένειμε τιμητική διάκριση. Σημειώνεται ότι η κ. Βαρδινογιάννη είναι Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του Κέντρου Ελληνιστικών Σπουδών, ιδρυτικό μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας και μέλος του Advisory Board.

Στην ίδια εκδήλωση τιμώμενο πρόσωπο ήταν και η κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού, η οποία ίδρυσε δύο νέα Σωματεία Φίλων Αλεξάνδρειας, του Αιγυπτιοκυπριακού και του Αιγυπτιορουμανικού.

Την ανεκτίμητη προσφορά της κυρίας Αικατερίνης Σοφιανού – Μπελεφάντη και της – επίσης Καϊρινής – επιχειρηματία κ. Δέσποινας Γιαννακοπούλου, τίμησε ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, κ.κ. Θεόδωρος Β’, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της ίδιας ημέρας σε κεντρικό ξενοδοχείο. «Η βραδιά είναι αφιερωμένη στην κυρία Αικατερίνη Μπελεφάντη – Σοφιανού και την κυρία Δέσποινα Γιαννακοπούλου. Τα κορίτσια μας», είπε με ενθουσιασμό ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος κ.κ Β΄ και πρόσθεσε «οι δύο κυρίες ξεκίνησαν από το Κάιρο με τόσα όνειρα και έφθασαν τόσο ψηλά χωρίς όμως να ξεχάσουν τη πατρίδα τους, την Αίγυπτο». Στην ίδια εκδήλωση, ο Διευθυντής της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας Dr. Mostafa El Feki απένειμε στην κ. Σοφιανού «το μετάλλιο των Φίλων της Βιβλιοθήκης της Αλεξάνδρειας».

Who is Who

Ο κ. Χρήστος Ζερεφός γεννήθηκε στο Κάιρο το 1943. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2007 στην έδρα της Μετεωρολογίας – Κλιματολογίας και από το 2019 Γραμματεύς επί των Πρακτικών της Ακαδημίας. Σπούδασε Φυσική και Μετεωρολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και σε Ερευνητικά Κέντρα στις ΗΠΑ. Καθηγητής της Φυσικής της Ατμόσφαιρας στα Πανεπιστήμια Θεσσαλονίκης και Αθηνών, επισκέπτης καθηγητής στα Πανεπιστήμια Βοστώνης, Minnesota και Oslo. Μέλος της Academia Europaea, της Νορβηγικής και της Ρωσικής Ακαδημίας της Φύσης και άλλων Ακαδημιών. Εταίρος του Institute of Physics (Ηνωμένο Βασίλειο), ισόβιο μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ενώσεως (Αριστείο του Ειδήμονος Κριτή, 1998).

Επίτιμος διδάκτωρ Φυσικής του Πανεπιστημίου Πατρών (2016). Επίτιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (2018). Βραβείο Όζοντος του ΟΗΕ (1997), Βραβείο της Ευρωπαϊκής – Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών για το Περιβάλλον (2006). Εύφημος μνεία από το Πρόγραμμα Περιβάλλοντος του ΟΗΕ (1995, 1998, 2002), διάκριση για την συνεισφορά του στο έργο της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Κλιματική Αλλαγή (2008). Διάκριση από τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου (2008), από την Ρωσική Ακαδημία της Φύσης (2009), Χρυσό Μετάλλιο της Πόλεως της Θεσσαλονίκης (2009), επίτιμος δημότης Μεγάρων (2010), Μετάλλιο της Πόλεως των Αθηνών (2010), διάκριση από το Υπουργείο Παιδείας της Αιγύπτου (2010). Βραβείο της “Europa Nostra 2010”. Palmes Académiques (Ταξιάρχης) της Γαλλίας. Blaise Pascal Medal (2015), Yoram Kaufman Award (2015) της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης. Μετάλλιο τιμής “Ioan Ursu” της Βαλκανικής Ενώσεως Φυσικών (2018). Έχει δημοσιεύσει εκατοντάδες επιστημονικές εργασίες. Διετέλεσε ή διατελεί Πρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Όζοντος, της Εθνικής Επιτροπής της Διεθνούς Ενώσεως Γεωδαισίας και Γεωφυσικής, του Μαριολοπουλείου-Καναγκινείου Ιδρύματος. Μέλος επιτροπών στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό. Πρώην πρόεδρος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών. Έχει ιδρύσει ή συνιδρύσει το Εργαστήριον Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ (1981), το Κέντρο Χαρτογράφησης Όζοντος του Μετεωρολογικού Οργανισμού του ΟΗΕ (1991), το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα στη Φυσική του Περιβάλλοντος του ΑΠΘ (1991), το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του ΙΙΒΕΑΑ (2003), την έδρα UNESCO για τις Φυσικές Καταστροφές στο Αστεροσκοπείο Αθηνών (2006), το Navarino Environmental Observatory (NEO) (2012).  Έχει διατελέσει ή διατελεί μέλος πολλών διεθνών Επιτροπών στις Βρυξέλλες και στην Γενεύη, μεταξύ αυτών και μέλος της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής. Διατελεί Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδος για την κλιματική αλλαγή και Επόπτης του Κέντρου Ερεύνης Φυσικής και Ατμοσφαίρας της Κλιματολογίας της Ακαδημίας Αθηνών.

Αρέσει σε %d bloggers: