Ο υπουργός Τουρισμού και Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου Khaled el-Anany επισκέφθηκε τον τάφο του Βασιλιά Ραμσή Α’ στην Κοιλάδα των Βασιλέων στη δυτική όχθη του Λούξορ, μετά την αποκατάστασή του.

Ο Γενικός Γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων Mostafa Waziri είπε ότι τα δάπεδα αποκαταστάθηκαν,  καθαρίστηκαν οι επιγραφές και οι τοίχοι από τις ακαθαρσίες που είχαν προκαλέσει οι νυχτερίδες και τα άλλα πουλιά.

Ο τάφος ανακαλύφθηκε το 1817 από τον Τζιοβάνι Μπελζόνι. Έχει μήκος 29 μέτρα, και αποτελείται από έναν μικρό διάδρομο που καταλήγει σε ένα ταφικό θάλαμο που περιέχει σαρκοφάγο από γρανίτη.

Η πιο σημαντική επιγραφή του τάφου βρίσκεται στον αριστερό τοίχο του ταφικού θαλάμου. Η μούμια του βασιλιά φιλοξενείται στο Μουσείο του Λούξορ.

O Ραμσής Α΄ ήταν ο ιδρυτής της φαραώ της 19ης δυναστείας της Αιγύπτου και βασίλευσε το 1292-1290 π.Χ. Αν και θεωρείται ο ιδρυτής της δυναστείας, στην πραγματικότητα η βραχεία βασιλεία του σημαδεύει τη μετάβαση από τη βασιλεία του Χορεμχέμπ, που σταθεροποίησε την Αίγυπτο στο τέλος της 18ης δυναστείας, προς την εξουσία των ισχυρών Φαραώ της 19ης δυναστείας, ειδικά του γιου του Σέτι Α΄ και τού εγγονού του Ραμσή Β΄, που θα έφερνε την Αίγυπτο σε νέα ακμή της αυτοκρατορικής ισχύος.

Αρέσει σε %d bloggers: