Για τη συμβολή του ομογενειακού τύπου στη διατήρηση της ελληνικής γλώσσας μίλησε η αρχισυντάκτρια της εφημερίδας «Νέο Φως» Κάτια Τσιμπλάκη, στη Νατάσσα Βησσαρίωνος και στην εκπομπή «Κουβέντες Μακρινές» η οποία μεταδίδεται από τη «Φωνή τη Ελλάδος».

Η κ. Τσιμπλάκη είπε ότι σχεδόν ταυτόχρονα με την ίδρυση των Ελληνικών Κοινοτήτων του Καΐρου και της Αλεξάνδρειας, εκδόθηκαν και οι πρώτες Ελληνόφωνες εφημερίδες.

Έφερε σαν παράδειγμα την εφημερίδα Κάιρον που εκδόθηκε το 1873 ενώ λίγα χρόνια νωρίτερα, το 1856 η Ε.Κ.Κ είχε δημιουργηθεί έχοντας εκκλησιαστική υπόσταση. Σε ότι αφορά την Αλεξάνδρεια η εφημερίδα «Αίγυπτος» εκδόθηκε το 1862 στην Αλεξάνδρεια λίγα χρόνια μετά την ίδρυση της εκεί Ελληνικής Κοινότητας  (1843).

Η Κάτια Τσιμπλάκη τόνισε ότι οι Έλληνες μεταναστεύοντας στην Αίγυπτο και στην υπόλοιπη Αφρική, δεν πήγαν ως κατακτητές αλλά ήθελαν να δημιουργήσουν μια μικρή Ελλάδα. Και αυτό αποτυπώθηκε και στα έντυπά τους, τα οποία είχαν νέα και από την μητέρα πατρίδα αλλά και από την Κοινοτική δραστηριότητα. «Οι Αιγυπτιώτες δεν έκοψαν ποτέ τους δεσμούς τους με την Ελλάδα. Τους διατηρούσαν με κάθε τρόπο και με κάθε τρόπο την ενίσχυαν», τόνισε. Η κ. Τσιμπλάκη είπε επίσης ότι τα ΜΜΕ παίζουν καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της Ελληνικής Γλώσσας στην ομογένεια. Αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία του Προέδρου της Ε.Κ.Κ κ. Χρήστου Καβαλή να επανεκδοθεί από την Κοινότητα η ιστορική εφημερίδα «Φως» αλλά με την ονομασία «Νέο Φως» και τόνισε ότι σήμερα μαζί με την ιστοσελίδα ekkairo.org, αποτυπώνουν τον παλμό των Αιγυπτιωτών.

«Η ελληνική γλώσσα για κάθε ελληνική κοινότητα είναι βασικό ενοποιητικό στοιχείο. Ομογενοποιεί τα μέλη της. Η γλώσσα είναι η απόδειξη των ιδιαιτεροτήτων της κάθε κοινότητας και το στοιχείο με το οποίο αναγνωρίζεται κάθε άτομο ως μέλος της. Τα ΜΜΕ δίνουν το έναυσμα σε κάθε κοινότητα να εξελιχθεί», είπε μεταξύ άλλων η κ. Τσιμπλάκη.

Η κ. Βησσαρίωνος μίλησε με τα πιο θερμά λόγια για την ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ και για τα αφιερώματα που φιλοξενεί κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά σε αυτό που αφορούσε στα 700 φύλλα του «Νέου Φωτός»,  για το οποίο η κ. Τσιμπλάκη επέλεξε από το αρχείο της Ε.Κ.Κ ιστορικά πρωτοσέλιδα. Σε ό,τι αφορά την ιστοσελίδα της Ε.Κ.Κ η κ. Βησσαρίωνος είπε ότι σήμερα είναι πηγή από την οποία ενημερώνονται όλοι οι δημοσιογράφοι για τα δρώμενα των Αιγυπτιωτών. «Να συνεχίσετε έτσι, να προβάλετε τα νέα των Ελλήνων της Αιγύπτου», είπε η κ. Βησσαρίωνος.

Η κ. Τσιμπλάκη, αφού ευχαρίστησε την κ. Βησσαρίωνος για τα θερμά λόγια, είπε ότι τα ΜΜΕ της Ε.Κ.Κ καλύπτουν τα γεγονότα που διαδραματίζονται στο Κάιρο, στην Αλεξάνδρεια και στην Αφρική. Για το Κάιρο είπε ότι καλύπτονται πλήρως με φωτογραφίες και video και οι δραστηριότητες των σωματείων όπως για παράδειγμα της Φιλοπτώχου και των Προσκόπων.

«Ο ομογενειακός τύπος και ο τύπος των Αιγυπτιωτών, παίζει καταλυτικό ρόλο στη διατήρηση της εθνικής ταυτότητας αλλά παράλληλα είναι η κόλλα που ενώνει τους ομογενείς με την μητέρα πατρίδα», είπε η κ.. Τσιμπλάκη κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στα βιβλία που εκδίδει η Ε.Κ.Κ τα οποία αφορούν στον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στη ζωντανή συζήτηση που είχαν από την ΕΡΑ οι δύο δημοσιογράφοι και στο έργο του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων που εδρεύει στην Ελλάδα το οποίο στηρίζει εμπράκτως και με τη συνδρομή της Ε.Κ.Κ τους δοκιμαζόμενους Αιγυπτιώτες.

Εκτενής ήταν η συζήτηση και για τους Μεγάλους Ευεργέτες οι οποίοι φθάνοντας στην Αίγυπτο ήθελαν να προσφέρουν αφειδώς. Η κ. Τσιμπλάκη έφερε ως παράδειγμα το «Σπετσεροπούλειο Ίδρυμα» το οποίο ιδρύθηκε για τα δοκιμαζόμενα παιδία. «Το Σπετσεροπούλειο είναι ένα τεράστιο οίκημα. Τις αγιογραφίες στο παρεκκλήσι φιλοτέχνησε ο Φώτης Κόντογλου. Οι πρώτοι Έλληνες δεν αντιλαμβάνονταν την πρόσφορα ως ελεημοσύνη αλλά ήθελαν να προσφέρουν με αξιοπρέπεια. Με αξιοπρέπεια αντιμετώπιζαν και τον δοκιμαζόμενο».

Το μεγαλύτερο μέρος της συζήτησης για τους ευεργέτες στράφηκε γύρω από το έργο της Μεγάλης Ευεργέτιδας της Ε.Κ.Κ κ. Αικατερίνης Μπελεφάντη –  Σοφιανού για την οποία η κ. Τσιμπλάκη είπε ότι η ίδια δεν θέλει να μιλά για το έργο της. «Τα έργα της όμως μιλούν για εκείνη» είπε χαρακτηριστικά  και πρόσθεσε: «Η κ. Σοφιανού έχει τη στόφα του Παλιού Αιγυπτιώτη. Η ίδια δεν θέλει ποτέ να φαίνεται και να μιλά για το έργο της. Ας μας επιτρέψει να μιλήσουμε εμείς για αυτό», είπε η κ. Τσιμπλακη και πρόσθεσε ότι η κ. Σοφιανού με την Ε.Κ.Κ χρηματοδότησαν από κοινού την αποκατάσταση του Αγ. Κωνσταντίνου. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης και στην επίσκεψη που πραγματοποίησε η Υπουργός Μετανάστευσης της Αιγύπτου κ. Ναμπίλα Μάκραμ στο ναό, μαζί με Ινδές επιχειρηματίας στο περιθώριο του Women Economic Forum.