Στις 2 Απριλίου, ημέρα γέννησης του μεγάλου παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, που καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα το 1966. Με αφορμή τον εορτασμό αυτόν, κατά την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου, διοργανώθηκαν στο σχολείο μας διάφορα δρώμενα, που είχαν ως στόχο να ενθαρρύνουν τους μαθητές μας να ταξιδέψουν στον υπέροχο κόσμο της λογοτεχνίας και να τονίσουν την αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης.
Οι τάξεις του σχολείου μας δούλεψαν πάνω σε διαφορετικές δραστηριότητες ανάλογα με το ηλικιακό επίπεδο και τα ενδιαφέροντά τους, ως εξής:
Οι μαθητές των Α’ και Β’ τάξεων ξεκίνησαν με ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού! Διάφορα σημειώματα με γρίφους βρίσκονταν κρυμμένα σε μέρη της τάξης, που το καθένα οδηγούσε βήμα προς βήμα τους μαθητές στο σεντούκι του θησαυρού. Ποιος ήταν ο θησαυρός; Μα φυσικά ένα βιβλίο! Το βιβλίο που επιλέχθηκε, Το ασχημόπαπο του Χ. Κ. Άντερσεν, είναι ένας πραγματικός θησαυρός και ένα αγαπημένο παραμύθι μικρών και μεγάλων, το οποίο οι μαθητές διάβασαν μέσα στην τάξη και έγινε αφορμή για μια εποικοδομητική συζήτηση πάνω στο θέμα της διαφορετικότητας και του αλληλοσεβασμού. Στη συνέχεια, οι μαθητές παρακολούθησαν την βραβευμένη, μικρού μήκους ταινία «Τα φανταστικά ιπτάμενα βιβλία του κ. Μόρρις Λέσμορ», που έχει ως θέμα την ιστορία των ανθρώπων που αφιερώνουν την ζωή τους στα βιβλία και πώς τα βιβλία το ανταποδίδουν, όπως λένε οι δημιουργοί της ταινίας.
Τέλος, οι μαθητές μας με ενθουσιασμό επισκέφθηκαν την Δανειστική Βιβλιοθήκη του σχολείου μας και δανείστηκαν αγαπημένα τους βιβλία και παραμύθια.
Οι τάξεις Γ’ και Δ’, την ημέρα Παιδικού Βιβλίου, παρακολούθησαν βίντεο και παρουσιάσεις που δημιούργησαν οι εκπαιδευτικοί των τάξεων, σχετικά με την παιδική λογοτεχνία, καθώς και την ζωή και το συγγραφικό έργο του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Μίλησαν, επίσης, για το ότι κάθε χρόνο μια διαφορετική χώρα ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα για την ημέρα αυτή, δείχνοντας έτσι την αγάπη και το ενδιαφέρον του κόσμου για τα βιβλία και το διάβασμα. Φέτος, το μήνυμα μας ήρθε από την Αμερικανίδα ποιήτρια Margarita Engle:
« Όταν διαβάζουμε, το μυαλό μας βγάζει φτερά.
Όταν γράφουμε, τα δάχτυλά μας τραγουδούν…»
Στις 7 Απριλίου 2021, η συγγραφέας Αναστασία Ευσταθίου δέχτηκε την πρόσκληση του σχολείου μας για μια διαδικτυακή συνάντηση με τους μαθητές των Ε’ και Στ’ τάξεων. Μας παρουσίασε δύο από τα βιβλία της το «Μια κάλτσα που τη λέγαν Ευρυδίκη» και το «Σαλάμ», που ασχολείται με το προσφυγικό ζήτημα.
Έπειτα από την παρουσίαση, απάντησε στις ερωτήσεις των παιδιών, που αφορούσαν το πότε αποφάσισε να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων, τι διαβάζει για να πάρει πληροφορίες και ιδέες για τα βιβλία, πόσο χρόνο χρειάζεται για να γραφτεί ένα βιβλίο, αν έχει άλλες ιδέες για συγγραφή και αν θα γράψει κάποιο μυθιστόρημα σχετικά με το θέμα της πανδημίας που βιώνουμε τον τελευταίο χρόνο. Στη συνέχεια, τα παιδιά ζωγράφισαν εικόνες σχετικές με τα δύο βιβλία. Κλείσαμε με την υπόσχεση να τα ξαναπούμε, αυτή τη φορά από κοντά, όποτε το επιτρέψουν οι συνθήκες.
Ευχαριστούμε την Αναστασία Ευσταθίου, για τον πολύτιμο για τα παιδιά χρόνο που μας διέθεσε, ώστε να συναντηθούν και να επικοινωνήσουν με άλλον έναν καταξιωμένο συγγραφέα παιδικής λογοτεχνίας.