Σύμφωνα με το όραμά της για το 2030, η Αίγυπτος σχεδιάζει να αυξήσει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές σε 20% έως το 2022 και έως 42% έως το 2035, με την αιολική ενέργεια να παρέχει το 14%, η υδροηλεκτρική ενέργεια το 2%, τα φωτοβολταϊκά (PV) το 22% και η ηλιακή ενέργεια (CSP) το 3% έως το 2035.

Η Αίγυπτος έχει προχωρήσει από την 26η θέση, το 2020, στην 20η θέση ανάμεσα στις 40 κορυφαίες αγορές του κόσμου στο Δείκτη Ελκυστικότητας της Ανανεώσιμης Ενέργειας (RECAI) για το 2021, ο οποίος κυκλοφόρησε πρόσφατα, δείκτης που εκδόθηκε από το Ernst & Young Global Limited (EY) με έδρα το Λονδίνο, ένα πολυεθνικό δίκτυο επαγγελματικών υπηρεσιών. Ας σημειωθεί πως η Ελλάδα κατέλαβε την 26η θέση.

Γράφει ο Ν. Νικηταρίδης, ερευνητής της ιστορίας των Αιγυπτιωτών

Οι ΗΠΑ και η Κίνα διατήρησαν την κορυφαία θέση τους στην κατάταξή, καθώς η Ανατολική Ασία εμφανίζεται ως ένας υψηλός δυνητικός επενδυτικός προορισμός για τις επιχειρήσεις ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, σύμφωνα με τον ίδιο δείκτη.

Ο ιδιωτικός τομέας αναμένεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη του μεγαλύτερου μέρους αυτής της ικανότητας.

Η Αίγυπτος βρίσκεται ήδη σε θέση που επιτρέπει στη χώρα να ηγηθεί της μετάβασης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δήλωσε πριν λίγο καιρό ο ειδικός προεδρικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για το κλίμα John Kerry μετά από συνομιλίες που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών της Αιγύπτου Sameh Shoukry στην έδρα του υπουργείου Εξωτερικών. Πρόσθεσε δε, ότι η χώρα έχει πιθανότητες να γίνει ηγέτης στις ηλιακές και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως !