Γειτονιές του Καΐρου: Νάζλετ αλ Σαμάν. Μέρος πρώτο. Η ανακάλυψη
21/07/2021
Η Συμμετοχή του Έλληνα πρέσβη σε καμπάνια του Αιγυπτιακού υπουργείου τουρισμού
24/07/2021
Show all

Η νέα έκδοση της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου με το βιβλίο του Γ. Φουρτούνα για το Φράγμα του Ασουάν

Οι Έλληνες εμπνευσταί και πρωτεργάται του Φράγματος του Ασουάν

Με αυτόν τον τίτλο εξέδωσε η Ε.Κ.Κ. πολύ πρόσφατα ένα νέο βιβλίο που ασχολείται με την δημιουργία του Φράγματος του Ασουάν και αποκαλύπτει ότι οι εμπνευστές και πρωτεργάτες του ήσαν Έλληνες.

Οι άγνωστοι αυτοί Ευεργέτες της Αιγύπτου ήσαν οι Αδριανός Δανίνος και Κωνσταντίνος Βαγιωνίτης Καϊρινοί και μέλη της παροικίας και της Ελληνικής Κοινότητας στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα.

Ο συγγραφέας Γιάννης Φουρτούνας μετά από επισταμένες έρευνες σε αρχεία συνέγραψε ένα συναρπαστικό βιβλίο που σε ταξιδεύει στην εποχή του μεσοπολέμου όταν ο Αδριανός Δανίνος έκανε το πρώτο τοπογραφικό και αγωνίστηκε για την κατασκευή του και στην εποχή της δεκαετίας του 60 όταν ο Κ. Βαγιωνίτης έφερε με δικά του έξοδα τον Ιταλό αρχιμηχανικό Galioni και έπεισε τελικά την επαναστατική κυβέρνηση να ξεκινήσει το μεγαλόπνοο έργο.

Το βιβλίο στις 156 σελίδες του περιέχει κατά σειρά τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ε.Κ.Κ. κ Χρήστου Καβαλή, μία εμπεριστατωμένη εισαγωγή για την γενικότερη προσφορά του Αιγυπτιώτικου Ελληνισμού στην νεότερη Αίγυπτο, ενώ αμέσως μετά παρουσιάζεται ξεχωριστά η προσφορά του καθενός από τους δύο αυτούς ευπατρίδες.

Στα επόμενα κεφάλαια ο συγγραφέας αντλώντας από αρχεία και πηγές παραθέτει ντοκουμέντα (έγγραφα και φωτογραφικό υλικό) που αποδεικνύουν ότι η έμπνευση και η δημιουργία του Υψηλού Φράγματος είναι σύλληψη και έργο Ελλήνων, ενώ υπογραμμίζεται πόσο σημαντικό είναι αυτό το έργο και τι ευεργετικές επιπτώσεις έχει έως και σήμερα στην οικονομία, τον τουρισμό και την κοινωνία της Αιγύπτου.

Αντί επιλόγου ο κ. Φουρτούνας επέλεξε να παραθέσει ένα άλλον άγνωστο ευεργέτη, τον Έλληνα Φουντουκίδη που έκανε αίτημα στην UNESCO και αυτή αποδεχόμενη την πρόταση διέσωσε το περίφημο αρχαιολογικό συγκρότημα του Abu Simbel από τη δημιουργηθείσα λόγω του φράγματος τεράστια λίμνη του Νάσερ –τη μεγαλύτερη άλλωστε σε όλο τον κόσμο εκείνη την εποχή -μεταφέροντάς το 200 μ. πιο βόρεια και 60 μ. ψηλότερα.

Αξίζει τέλος να υπογραμμίσουμε ότι με τη δημιουργία του Υψηλού Φράγματος υπερδιπλασιάστηκε το καλλιεργήσιμο έδαφος της Αιγύπτου, δόθηκαν δουλειά σε εκατομμύρια Αιγυπτίους, ενώ η ηλεκτρική ενέργεια που παράγεται από τις τουρμπίνες του φράγματος είναι τόση που την εξάγει η αιγυπτιακή κυβέρνηση και σε όμορες χώρες. Το δε Abu Simbel δέχεται κάθε χρόνο 500 χιλιάδες τουρίστες και αποτελεί έναν από τους πιο εμβληματικούς αρχαιολογικούς χώρους σε όλο τον πλανήτη. Και όπως γράφει ο συγγραφέας «Τόποι σαν τους ναούς του Abu Simbel, τις πυραμίδες της Αιγύπτου, την Ακρόπολη των Αθηνών, το Ματσου-Πίτσου του Περού, τους Δελφούς τις πυραμίδες της Αμερικής και την αρχαία Ολυμπία αποτελούν κομμάτια της παγκόσμιας κληρονομιάς μιας και γι’ αυτό αξίζουν της προστασίας μας».

Από τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ε.Κ.Κ. στην αρχή του βιβλίου παραθέτουμε ένα απόσπασμα:

«Καθώς φέτος εορτάζουμε τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 21 με τέτοιες εκδόσεις πιστεύουμε ότι συμμετέχουμε με τον καλύτερο τρόπο στους εθνικούς εορτασμούς προβάλλοντας Έλληνες φιλοπάτριδες, εθνικούς Ευεργέτες αλλά και λαμπρές προσωπικότητες που με την προσφορά τους στην επιστήμη και την κοινωνία πλαισίωσαν την εν γένει τεράστια προσφορά των Ελλήνων Αιγυπτιωτών.

Η εργασία του συγγραφέα Γιάννη Φουρτούνα προβάλλει δύο άγνωστους εις τους πολλούς οραματιστές, και που και εμείς γνωρίσαμε καλύτερα από τους απογόνους του δευτέρου εξ αυτών. Πρόκειται για τους Αδριανό Δανίνο και Κων/νο Βαγιωνίτη, εμπνευστές και πρωτοπόρους της ιδέας του Υψηλού Φράγματος, πόσο μάλλον που και οι δύο αυτοί αείμνηστοι Ομογενείς μας ήταν Καϊρινοί και μέλη της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου, γεγονός που μας κάνει ιδιαίτερα υπερήφανους για τη μεγάλη τους σύλληψη.

Προβαίνουμε στην παρούσα έκδοση, καθώς θεωρούμε ότι είναι χρέος μας να προβάλουμε εκείνους εκ των Ομογενών, που διακρίθηκαν και για το μέγεθος της διορατικότητάς τους, να εγγράψουμε με ανεξίτηλα γράμματα στις δέλτους της Ιστορίας τα ονόματά τους και να παραδώσουμε ως ιερά παρακαταθήκη προς τις νέες γενεές την προσφορά τους και τα κατορθώματά τους, που αυτοί με αυτοθυσία και αυταπάρνηση επιτέλεσαν, τόσο για χάρη της Ελλάδας, όσο και για το συμφέρον και την πρόοδο της δεύτερης πατρίδας μας, της Αιγύπτου».

Χρήστος Θ. Καβαλής     

 Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου

Αρέσει σε %d bloggers: