Με μια λαμπρή τελετή στον Ιερό Κοινοτικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης γιόρτασαν οι Έλληνες του Καΐρου την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου και το «ΟΧΙ» που χιλιάδες στρατιώτες μας φώναξαν το 1940 έναντι της στρατιωτικά υπέρτερης Ιταλίας, δίνοντας στους υπόδουλους λαούς το μήνυμα της νίκης και της ελπίδας. Γεμάτος ο Οκτώβρης με μνήμες και τιμές για τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό. Η επέτειος της  28η Οκτωβρίου, ημέρα μνήμης και εθνικού αναστοχασμού, έρχεται λίγες μέρες μετά την επέτειο της μάχης του Ελ Αλαμέν που καθόρισε μαζί με τις μάχες της 28 Οκτωβρίου αποφασιστικά την έκβαση του πολέμου. Και σε αυτούς τους δύο ιστορικούς σταθμούς οι Έλληνες με θάρρος και παρρησία έδωσαν το παρών αλλά και το παράδειγμα στον αγώνα για την λευτεριά.

Λόγω των αυστηρών μέτρων που ισχύουν για τη διασπορά του κορονοϊού η μαθητική παρέλαση δεν έγινε για ακόμα μια χρονιά, αλλά οι μαθητές της Αχιλοπουλείου και της Αμπετείου σχολής κρατώντας τις Ελληνικές σημαίες έδωσαν το παρών μαζί τους καθηγητές τους στην τελετή μνήμης. Μαζί τους και οι Πρόσκοποι του Καΐρου που με τον Αρχηγό τους κ. Γιάννη Μελαχροινούδη στέκονταν παρατεταγμένοι στον Ιερό Ναό αποδίδοντας τιμές στους Έλληνες ήρωες.

Την τελετή μνήμης τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας  Πλοίαρχο (ΠΝ) κ. Γιώργο Χατζή, ο Κύπριος Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Όμηρος Μαυρομάτης συνοδευόμενος από τον Ακόλουθο Άμυνας Αντισυνταγματάρχη Μηχανικού κ. Κωνσταντίνο Χατζηκωστή, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας κα. Μαρία Ζήση και ο Πρόξενος κ. Αχιλλέας Μπικής, η κα. Δέσποινα Τσόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας όπως και η κα. Ιωάννα Κακαλίδη Γραμματέας Δημόσιας Διπλωματίας.

Η Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσωπήθηκε από τον Αντιπρόεδρο κ. Μιχάλη Γκρουνστέιν. Στην τελετή, παρέστη η Γενική Γραμματέας της Ε.Κ.Κ κ. Χρυσάνθη Σκουφαρίδου και η Επόπτρια Γραφείων κ. Βίλλυ Πολίτη Ζουέ, ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου κ. Βασίλης Λάγιος, η υποδιευθύντρια της Αμπετείου κ. Μαρία Λιάκου, ο Διευθυντής του ΕΠΚΚ κ. Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος η Οικονομική Διευθύντρια κ. Κωνσταντίνα Γεδεών, η Αναπληρώτρια Συντονίστρια Εκπαίδευσης Β. Αφρικής και Μ. Ανατολής κ. Σωτηρία Μπέτα, ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Ζουμπουλίδης Γεώργιος και ο εκπρόσωπος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Κουκίδης Μιχάλης.

Η  Θεία Λειτουργία και η Δοξολογία τελέστηκε από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Στέφανο  συμπροσευχόμενο μετά των Αρχιμανδριτών: Παϊσίου και Ιωακείμ, και του διακόνου Παρθενίου ενώ έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ.Γιάννης Κούντριας.

Μετά το πέρας της δοξολογίας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης Στέφανος με τον ιδιαίτερο και γλαφυρό του λόγο τίμησε τους ήρωες του Έπους του ’40  αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Τιμούμε κατά πρώτον την Υπέρμαχο Στρατηγό ,την Παναγία μας. Εκείνη που στους άνισους αγώνες του Γένους των Ελλήνων για την ελευθερία του ήταν παρούσα. Εκείνη που με την Αγία Σκέπη Της σκέπαζε τα αγωνιζόμενα παιδιά της από κάθε επιβουλή του εχθρού .Πολλές οι μαρτυρίες, για τα θαυμάσια Της, των ηρωϊκών στρατιωτών του 1940 κατά τις φοβερές εκείνες ημέρες . Μάρτυρας και ο μεγάλος ζωγράφος Γιάννης Τσαρούχης που ύστερα από μία νικηφόρο μάχη ιστόρησε την μορφή Της σε ταπεινό ξύλο ,το ξύλινο καπάκι κιβωτίου ρεγκας!!! Αυτό  βρήκε εκεί στα βουνά  της Ηπείρου  Την ονόμασαν “η Παναγία της νίκης ” Τιμούμε τους πεσόντες στρατιώτες μας  στα πεδία των μαχών αλλά και τους επιζήσαντες . Οι περισσότεροι των οποίων έμειναν ανάπηροι σωματικά από τραυματισμούς και τα κρυοπαγήματα .

Τιμούμε εμείς εδώ στην Αίγυπτο όχι μόνο τους Έλληνες αλλά και τους συμμάχους που έπεσαν στην μάχη του Ελ Αλαμέιν αναχαιτίζοντας την πορεία των εχθρών»

Και απευθυνόμενος στο τέλος στους  νεαρούς μαθητές, τους είπε με πατρική αγάπη: «Παιδιά μου αυτό ήταν το φρόνημα των πατέρων μας. Κρατήστε στην καρδιά σας τον Χριστό και την Ελλάδα μας και προχωρήστε στην ζωή σας Κάθε άλλος λόγος είναι περιττός. Ζήτω η Ελλάδα μας.

Στην συνέχεια ο Έλληνας Πρέσβης κ. Γαριλίδης μεταφέροντας το μήνυμα του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Α. Κατσανιώτη για τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου τόνισε ότι «στο υπερήφανο αυτό «ΟΧΙ» συνοψίζεται η πίστη των Ελλήνων στις πανανθρώπινες αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της αφοσίωσης στα εθνικά ιδεώδη.Το σθένος αυτό των Ελλήνων προκάλεσε δέος στους λαούς – σε φίλους και εχθρούς μας – και αποδείχθηκε συνώνυμο του ηρωισμού. Παράδειγμα ενότητας ενός λαού που δεν λύγισε μπροστά στην υπεροχή του εχθρού. Αντιθέτως, πήρε δύναμη να ριχθεί στη μάχη, αποδεικνύοντας πως καμία αριθμητική και στρατιωτική υπεροχή δεν συγκρίνεται με τη δύναμη της ψυχής και της καρδιάς.».

Δείτε την ομιλία του Πρέσβη της Ελλάδας κ. Γαριλίδη

Ο κ. Μιχάλης Γκρουνστέιν εκπροσωπώντας την ΕΚΚ τόνισε στον λόγο του αφού μετέφερε στους παριστάμενους  τους χαιρετισμούς και της ευχές του Προέδρου της ΕΚΚ κ. Χρ΄ήστου Καβαλή και συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η  μικρή Ελλάδα με τον μικρό της πληθυσμό κατάφερε να αλλάξει την πορεία του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου με τους αγώνες της έναντι της Γερμανικής πολεμικής μηχανής την οποία καθυστέρησε αποφασιστικά. Ο κ. Γκρουνστέιν τόνισε ότι σήμερα δεν γιορτάζουμε την λήξη ή την έναρξη του πολέμου, ούτε την ημέρα της απελευθέρωσης, αλλά γιορτάζουμε το «ΟΧΙ» που μας δίνει σε όλους ένα μεγάλο μάθημα ζωής για το πότε πρέπει να λέμε «ΟΧΙ». Και έκλεισε την ομιλία του με την φράση του Ο. Τσώρτσιλ που είπε ότι μέχρι στιγμής λέμε ότι οι Έλληνες πολεμούν σαν ήρωες. Από εδώ και στο εξής θα λέμε ότι οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.

Δείτε την ομιλία του Αντιπροέδρου της ΕΚΚ κ. Μιχ΄άλη Γκρουνστέιν

Στην συνέχεια ακολούθησε η ανάκρουση του Εθνικού μας ύμνου και η επετειακή τελετή ολοκληρώθηκε με πλούσιο κέρασμα στον χώρο του Προσκοπείου, το οποίο όπως και όλος ο προαύλιος χώρος του Ιερού Ναού είχαν διακοσμηθεί περίτεχνα με την φροντίδα και την αισθητική καλλιέπεια των Προσκόπων.

Δείτε παρακάτω εικόνες από την σημερινή τελετή μνήμης.