Πανηγυρικός Εσπερινός επι τη μνήμη των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στον Ιερό Ναό Τους στην Σούμπρα.
30/10/2021
Μήνυμα ενότητας και προοπτικής για το μέλλον του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού από τον Χρήστο Καβαλή στην συνέλευση του Σ.Α.Ε.
31/10/2021
Show all

Αγ. Ανάργυροι – Σούμπρας: Πανηγυρική Θεία Λειτουργεία για τον εορτασμό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού και επετειακή ομιλία για τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης

Με ιερατική μεγαλοπρέπεια όπως αρμόζει στην μνήμη και στην εορτή των Αγίων Αναργύρων των θαυματουργών, τελέστηκε Όρθρος και  Πανηγυρική Θεία Λειτουργεία στον ομώνυμο Ναό των Αγίων Αναργύρων στην Σούμπρα του Καΐρου.

Την Πανηγυρική Θεία Λειτουργεία τέλεσε ο Πανοσιολογιότατος Μέγας Εκκλησιάρχης του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας  Αρχιμανδρίτης  Στέφανος μετά των Αρχιμανδρίτών π. Παΐσιου και π. Ιωακείμ και μετά του Διάκονου Παρθενίου. Έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Γιάννης Κούντριας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργείας στο Πνευματικό Πατριαρχικό Κέντρο πλησίον του Ιερού Ναού, ακολούθησε επετειακή ομιλία της κας Δήμητρας Λιάπη, εκπαιδευτικού της Αχιλλοπουλείου Σχολής, με θέμα : ” ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ 1821 ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΜΑΣ”

Την κα Λιάπη παρουσίασε στους παριστάμενους ο Αρχιμανδρίτης Στέφανος ο οποίος μετέφερε την αγάπη και τις ευχές της Α.Θ.Μ. του Πάπα και Πατριάρχου ημών κ.κ. Θεοδώρου Β΄ όπως και του Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου κ. Νικοδήμου.

 Η ομιλήτρια ανέτρεξε την ιστορία και των αγώνα των αγωνιζόμενων Ελλήνων για την λευτεριά, φωτίζοντας τα τρία μέτωπα της Επαναστατικής πορείας . Το Στρατιωτικό, το Πολιτικό και το Διπλωματικό. Ανέπτυξε τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες της επαναστατικής πορείας μέχρι την τελική επικράτηση και απελευθέρωση.

Την Θεία Λειτουργεία και την επετειακή ομιλία τίμησαν μεταξύ άλλων με την παρουσία τους ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης . Την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου εκπροσώπησε η κα Βίλλυ- Πολίτου Ζούε. Παρέστη επίσης και η κα. Δέσποινα Τσόβα από το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας , ο Διευθυντής της Αχιλλοπουλείου σχολής κ. Βασίλης Λάγιος, όπως και εκπαιδευτικοί από την Αχιλλοπούλειο και την Αμπέτειο σχολή και φυσικά ο κ. Ζουμπουλίδης Γεώργιος Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας και «ψυχή» της εκκλησιάς των Αγίων Αναργύρων της Σούμπρας.

Δείτε παρακάτω εικόνες από την σημερινή τελετή(φωτ. Γ. Ζουμπουλίδης, Β. Πουλαρίκας)

Αρέσει σε %d bloggers: