Σε μια λαμπρή τελετή στην Βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης με τον Διευθυντή της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης Δρ Μοχάμεντ Ελ Φέκι εγκαινίασαν την Τρίτη 9 Νοεμβρίου την μεγάλη και σημαντική έκθεση «ΙΔΕΑ: Αρχαία Ελληνική Επιστήμη και Τεχνολογία» του Κέντρου Διάδοσης Επιστημών και Μουσείου Τεχνολογίας «ΝΟΗΣΙΣ»
Η έκθεση «ΙΔΕΑ», η οποία τελεί υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του υπουργείου Εξωτερικών παρουσιάζει με ιδιαίτερα παραστατικό και εύληπτο τρόπο την εξέλιξη της Ελληνικής σκέψης και νόησης που δημιούργησε μια σειρά επιστημονικών, τεχνικών και καλλιτεχνικών επιτευγμάτων τα οποία και αποτέλεσαν αναμφισβήτητα τα θεμέλια του Δυτικού πολιτισμού.
Την εκδήλωση των εγκαινίων τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β΄, ο Έλληνας Πρέσβης στην Αίγυπτο κ. Νικόλαος Γαριλίδης, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στην Αλεξάνδρεια κ. Αθανάσιος Κοτσιώνης, η υπουργός Διασποράς και Μεταναστευτικής Πολιτικής της Αιγύπτου κα Ναμπίλα Μάκραμ, ο Κοινοτικός Επίτροπος και πρώην Προέδρος της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξανδρείας κ. Ιωάννης Παπαδόπουλος και ο Γενικός Γραμματέας της Ε.Κ.Α. κ. Δημήτρης Κάβουρας.
Ο Διευθυντής της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης Δρ. Μουστάφα Ελ Φέκη εξέφρασε στην ομιλία του την χαρά του για τη φιλοξενία της σημαντικής αυτής έκθεσης, τονίζοντας τη στενή ιστορική σχέση που δένει την Αίγυπτο και την Ελλάδα. Τόνισε ότι η Ελλάδα εκφράζει μια ποιοτική στροφή από την αμιγώς φαραωνική μορφή της Αιγύπτου στην Ελληνική Φαραωνική εποχή και ότι ο Ελληνιστικός πολιτισμός ήταν ο βασικός πυλώνας αυτής της ιστορικής μετάβασης.
Ο Δρ. Ελ Φέκη τόνισε την ενεργή σύνδεση των Αιγυπτίων με τους μεσογειακούς πολιτισμούς και την περηφάνια τους για τον ελληνικό πολιτισμό, έναν πολιτισμό που άφησε τεράστιο αντίκτυπο στην ανθρωπότητα, από τους Ολυμπιακούς Αγώνες μέχρι τη Δημοκρατία.
Τα εγκαίνια της έκθεσης «ΙΔΕΑ» αποτελούν μια ακόμα σημαντική πρωτοβουλία που καθιστά την συνεργασία των δύο χωρών κραταιά σε πολλά επίπεδα, αντανακλώντας την σταθερή πεποίθηση Ελλάδας και Αιγύπτου για όλο και μεγαλύτερη εμβάθυνση των ήδη άριστων σχέσεων τους.
Όπως τόνισε στην ομιλία της η κα Μάκραμ η έκθεση αυτή είναι η πρώτη εκδήλωση που πραγματοποιείται μετά την υπογραφή στις 19 Οκτωβρίου του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδας της Κύπρου και της Αιγύπτου για τα θέματα Διασποράς, η οποία έγινε παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη του Κυπρίου Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και του Αιγυπτίου Προέδρου Άμπντελ Φατάχ Αλ Σίσι.
Ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, κ. Ιωάννης Χρυσουλάκης στο ίδιο μήκος κύματος με την κα Μάκραμ δήλωσε ότι για ακόμα μια φορά, με αφορμή μια μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στον μεγαλοπρεπή και υπερσύγχρονο χώρο της Αλεξανδρινής Βιβλιοθήκης, αποδεικνύεται η ταύτιση και η σταθερή συμπόρευση των δύο λαών σε θέματα πολιτισμού. Ο κ. Χρυσουλάκης εξέφρασε την ικανοποίηση του, αλλά και της Ελληνικής Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη για την αγαστή σχέση των δύο κρατών.
Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις αρχές του 2022 και οι τυχεροί επισκέπτες θα μπορέσουν να την διατρέξουν έχοντας ως σημείο αναφοράς τον «Άξονα της Σκέψης» που όπως δηλώνουν οι διοργανωτές της, δίνει ένα φωτεινό και δυναμικό παλμό παρουσιάζοντας τις κυριότερες εκφάνσεις των φιλοσοφικών αναζητήσεων, που αποτέλεσαν σταθμούς της ελληνικής σκέψης και γέννησαν μια σειρά τεχνολογικών επιτευγμάτων, τεχνών και επιστημών.
Πέραν όμως των σημαντικών εγκαινίων, η επίσκεψη του κ. Χρυσουλάκη περιλάμβανε σημαντικές επαφές και επισκεψεις όπως με τον Μακαριώτατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεόδωρο Β’ και με εκπροσώπους της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.
Κατέθεσε επίσης στεφάνι στο Μνημείο Ελλήνων Πεσόντων στο Ελ Αλαμέιν, επισκέφτηκε το Τοσιτσαίο-Πρατσίκειο Δημοτικό Σχολείο Αλεξάνδρειας, τοΑβερώφειο Γυμνάσιο-Λύκειο, και κατέθεσε στεφάνι στο στο Μνημείο Πεσόντων Ελλήνων Αεροπώρων που βρήσκεται στο Ελληνικό Νεκροταφείο της Αλεξάνδρειας. Τέλος επισκέφτηκε Μουσείο Καβάφη, καθώς και τον πρότυπο οίκο ευγηρίας «ΜΑΝΝΑ» της Ελληνικής Κοινότητας Αλεξάνδρειας.
Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από τα εγκαίνια της έκθεσης “ΙΔΕΑ” (πηγή:Βιβλιοθήκης Αλεξανδρείας)