Κάθε επέτειος είναι μια ενεργή υπαρξιακή υπόμνηση, για τα μείζονα της κάθε εποχής. Και από τα μείζονα, το μέγιστο είναι η Ελευθερία έκφρασης της γνώμης μας, αλλά και η δυνατότητά μας να συμμετέχουμε στα κοινά αγωνιζόμενοι για το δίκαιο, απέναντι σε παράλογες και πολλές φορές παράνομες ενέργειες της εκάστοτε εξουσίας.

Αυτό είναι το μήνυμα που συμπύκνωσαν οι φοιτητές του Πολυτεχνείου στην μεγαλειώδη εξέγερση της 17 Νοέμβρη σε τρεις λέξεις,  φωνάζοντας  κρεμασμένοι στα κάγκελα ΨΩΜΙ ΠΑΙΔΕΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, μέχρι να τους παρασύρει το τάνκ της χούντας των συνταγματαρχών που εισέβαλε με μανία, γκρεμίζοντας την σιδερένια πύλη δίχως να υπολογίζει τις ανθρώπινες ζωές.

Σε αυτό το εορταστικό αλλά και βαθιά συναισθηματικό κλίμα για ακόμα μια χρονιά τιμήθηκε  από τους εκπαιδευτικούς και τους μαθητές της Αχιλλοπουλείου Σχολής η επέτειος του Πολυτεχνείου, η οποία λόγω των μέτρων αποφυγής και διάδοσης του κορωνοϊού  γιορτάστηκε στις τάξεις του σχολείού μας και όχι σε κεντρική εκδήλωση όλης της Σχολής.

Παρ’ όλα αυτά, οι εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου Σχολής κατάφεραν να κρατήσουν ζωντανό το πνεύμα της εορταστικής ημέρας μνήμης και να μεταλαμπαδεύσουν στους μαθητές του Δημοτικού το μήνυμα της εξέγερσης, με τις δραστηριότητες που σχεδίασαν και υλοποίησαν μαζί με τα παιδιά.

Οι μικροί μαθητές έμαθαν μέσα από βίντεο το χρονικό της εξέγερσης, είπαν και έγραψαν τα συνθήματα εκείνων των ημερών  και ζωγράφισαν το τανκ στην πύλη του Πολυτεχνείου.

Οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης δημοτικού δραματοποίησαν ένα διάλογο με συγκινητικό τρόπο και στην συνέχεια επειδή φυσικά εορτασμός της μνήμης του Πολυτεχνείου δίχως τραγούδια του Θεοδωράκη δεν μπορεί να υπάρξει οι  μαθητές της Ε’ τάξης  τραγούδησαν στις υπόλοιπες τάξεις το ‘Ένα το χελιδόνι’ από το Άξιον Εστί του Μίκη Θεοδωράκη, σε στίχους Οδυσσέα Ελύτη, αποτίοντας έτσι φόρο τιμής στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη που χάθηκε τον Σεπτέμβριο.

Όπως χαρακτηριστικά μας μετέφεραν οι εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου Σχολής ήταν μια μοναδική εμπειρία η σημερινή εορταστική ημέρα που έφερε την Ελλάδα και τις αξίες της ακόμα πιο κοντά στις καρδιές τους, αλλά και στις καρδιές των μικρών παιδιών που τόσο το είχαν ανάγκη.

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από την σημερινή εορταστική ημέρα τις οποίες τράβηξαν οι εκπαιδευτικοί της Αχιλλοπουλείου Σχολής

Αρέσει σε %d bloggers: