“Αγέλη Προβάτων”. Μια Ελληνική ταινία με αξιώσεις στο 43ο Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Καΐρου. Συνέντευξη με την ηθοποιό Βιβή Πέτση.
02/12/2021
Κέφι, χορός και τραγούδι στον Ε.Ν.Ο.Κ με τους μαθητές της Αμπετείου Σχολής
03/12/2021
Show all

Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων. Ένας απαραίτητος συνεκτικός “Σύνδεσμος” του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού στο κέντρο της Αθήνας. Συνέντευξη με τον επανεκλεγέντα Πρόεδρο Κώστα Μιχαηλίδη.

Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων είναι αναμφίβολα ένα ενεργό κομμάτι της ταυτότητας του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού. Ένας φιλόξενος και προσεγμένος χώρος συνάντησης, συναναστροφής αλλά και ψυχαγωγίας  στο κέντρο της Αθήνας.

Είναι μια τρυφερή υπαρξιακή γέφυρα  μνήμης που συνδέει τον κάθε Αιγυπτιώτη με τις ρίζες του. Τις ρίζες από την γη που γεννήθηκε, που πήρε τις πρώτες του ανάσες και που βίωσε τον εαυτό του συνειδητά ή ασυνείδητα ως την ιστορική συνέχεια  χιλιάδων χρόνων παρουσίας στην Αίγυπτο.

Ο ρόλος και η δράση του Συνδέσμου πέραν όμως της παραπάνω συναισθηματικά σημαντικής σχέσης είναι ότι λειτουργεί και ως συγκοινωνούν δοχείο με την Ελληνική Κοινότητα του Καΐρου και της Αλεξανδρείας. Δίνει την δυνατότητα στα μέλη του να αισθάνονται ότι μοιράζονται τις ίδιες αρχές και αξίες του απόδημου Ελληνισμού.

Ο επανεκλεγείς πρόεδρος του Σ.Α.Ε. κ. Κώστας Μιχαηλίδης παραχώρησε στο ΝΕΟ ΦΩΣ και στην ekkairo.org μια ενδιαφέρουσα και εκ βαθέων συνέντευξη για το παρελθόν το παρόν αλλά και το μέλλον αυτού του ιστορικού και απολύτως απαραίτητου συνεκτικού “Συνδέσμου” του απανταχού Αιγυπτιώτη Ελληνισμού.

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να σας συγχαρούμε για την επανεκλογή σας στο νέο Διοικητικό Συμβούλιο και να σας ζητήσουμε να μας πείτε δυο λόγια για την σχέση του Συνδέσμου με τις Κοινότητες του Καΐρου αλλά και της Αλεξανδρείας

«Σας ευχαριστώ πολύ κ. Πουλαρίκα για τις ευχές σας και για το βήμα που μου δίνετε. Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλα τα μέλη του Συνδέσμου Αιγυπτιωτών Ελλήνων που με τίμησαν με την ψήφο τους για άλλη μια διετία. Όλα τα μέλη του Δ. Σ. του Συνδέσμου γνωρίζουμε πως η ευθύνη είναι μεγάλη, αλλά αυτό δεν μας φοβίζει. Αντίθετα μας δίνει δύναμη για να στοχεύουμε ψηλά και να κρατάμε τον Σύνδεσμό μας δυνατό.

Ο Σύνδεσμός μας διατηρεί άριστες σχέσεις με τις Ελληνικές Κοινότητες της Αιγύπτου, αλλά και με το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας. Όπως έχω πει στο παρελθόν ο Σύνδεσμος είναι η συνέχεια των Ελληνικών Κοινοτήτων – Καΐρου και Αλεξάνδρειας και όχι μόνο – στην Ελλάδα. Συμπορευόμαστε μαζί όλα αυτά τα χρόνια και στηρίζουμε αλλήλους. Είμαστε δίπλα στις Κοινότητες και προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα που αντιμετωπίζουν κατά καιρούς όπως πχ των εκπαιδευτικών κλπ . Θα ήθελα να στείλω τους θερμούς μου χαιρετισμούς στους Προέδρους κ. Χρ. Καβαλή και Ι. Σιόκα και στα Διοικητικά Συμβούλια και να τους ευχαριστήσω για τη συνεργασία που έχουμε. Όλοι μαζί καλούμαστε σ’ αυτή τη δύσκολη περίοδο που διανύουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό για τους Αιγυπτιώτες».

Το προνοιακό έργο του “Συνδέσμου” είναι ένας βασικός πυλώνας δράσης. Πείτε μας λίγα λόγια για αυτές τις δραστηριότητες.

«Ο Σύνδεσμος Αιγυπτιωτών Ελλήνων ιδρύθηκε το 1933 και ένας από τους βασικούς σκοπούς του περιλαμβάνει την κοινωνική αλληλεγγύη μεταξύ των μελών του και τη φροντίδα των συμπατριωτών μας που έχουν ανάγκη. Αυτή τη στιγμή ο Σύνδεσμός μας βοηθάει οικονομικά με μηνιαίο επίδομα 70 οικογένειες. Τους παρέχουμε ιατρική περίθαλψη, τρόφιμα και πριν από την πανδημία διοργανώναμε “Γεύματα Αγάπης” στο εντευκτήριό μας σχεδόν κάθε μήνα.  Η Επιτροπή Κοινωνικής Πρόνοιας του Συνδέσμου μας είναι σε συνεχή επικοινωνία με όλους όσους βοηθάμε και προσπαθεί να συμβάλει όπου μπορεί. Το τελευταίο ενάμιση χρόνο που ο Σύνδεσμος δεν λειτουργούσε λόγω των περιοριστικών μέτρων στην Ελλάδα, δεν σταματήσαμε τα μηνιαία επιδόματα παρόλο που δεν είχαμε έσοδα αφού δεν μπορούσαμε να οργανώσουμε εκδηλώσεις. Για εμάς είναι πρωτεύον ζήτημα η βοήθεια στους συμπατριώτες μας που έχουν ανάγκη. Η αλληλεγγύη είναι ένα σημαντικό κομμάτι της “κληρονομιάς” μας αλλά και ένας γνώμονας βάσει του οποίου βαδίζουμε».  

Θα θέλαμε να μοιραστείτε μαζί μας το «Όραμα» του “Συνδέσμου” εν γένει, τις δράσεις αλλά και τις σκέψεις σας για την νέα περίοδο

«Όπως ανάφερα και παραπάνω. ο Σύνδεσμός μας παρέμεινε κλειστός για αρκετό διάστημα. Από αρχές Οκτώβρη έχουμε ξεκινήσει τις εκδηλώσεις μας, πάντα με προσοχή και τα απαιτούμενα μέτρα. Διοργανώσαμε bazaar Βιβλίου, ημέρα τόμπολας και μια πολιτιστική εκδήλωση. Στο προσεχές μέλλον και συγκεκριμένα στις 4 & 5 Δεκεμβρίου έχουμε τη Χριστουγεννιάτικη Εορταγορά – Bazaar. Θα ακολουθήσουν αρκετές εκδηλώσεις πολιτιστικές και ψυχαγωγικές που θα ανακοινωθούν σύντομα τηρώντας πάντα όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας για την προστασία όχι μόνο των μελών μας, αλλά και της κοινωνίας. Οι Επιτροπές του Συνδέσμου είναι έτοιμες να διοργανώσουν αρκετές εκδηλώσεις. Το πρόγραμμά των πολιτιστικών – κοινωνικών εκδηλώσεων μας, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, είναι πλούσιο και διανθίζεται συνεχώς, ώστε να καλύπτει και το πιο “απαιτητικό” κοινό.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι οι επιτροπές μας αποτελούνται μόνο από εθελοντές. Τους ευχαριστώ θερμά  μέσα από την εφημερίδα σας, για τον προσωπικό χρόνο που αφιερώνουν. Το γεγονός αυτό δείχνει την στήριξή τους στον Σύνδεσμο. Μας δίνουν κουράγιο και δύναμη για να συνεχίσουμε.

Επίσης βασικός σκοπός του Συνδέσμου μας είναι συσπείρωση και της Νέας Γενιάς Αιγυπτιωτών. Είναι σημαντικό η Νέα Γενιά να γνωρίζει την Ιστορία και τις παραδόσεις μας. Το πλάνο μας για τους Νέους Αιγυπτιώτες είναι σε περίοπτη θέση και αυτό θα μείνει απαράλλακτο και για αυτή τη χρονιά. Επίσης, δεν είναι τυχαίο πως στο νέο διοικητικό συμβούλιο βρίσκονται πλέον πέντε μέλη μικρότερα των 50 ετών. Το γεγονός αυτό αποτελεί αποτέλεσμα όλων των προηγούμενων δράσεών μας για την προσέλκυση νεαρότερων ηλικιακά μελών και στις δραστηριότητες του Συνδέσμου. Επίσης, δείχνει συγχρόνως και την διάθεσή τους να προσφέρουν, αλλά και την αγάπη τους για τους για τον Σύνδεσμο και κατ’ επέκταση για τον Αιγυπτιωτισμό».

Περιγράψτε μας την ζωή των Αιγυπτιωτών Ελλήνων στην Αθήνα και την σχέση τους με τον “Σύνδεσμο”.

«Ο Σύνδεσμος μας είναι το «σπίτι του Αιγυπτιώτη» στην Αθήνα, όπως συνηθίζω να λέω. Έχουμε εγγεγραμμένα τρεισήμισι χιλιάδες μέλη, ενεργά τρεις χιλιάδες περίπου.  Φιλοξενούμε τα σωματεία της Αμπετείου σχολης, της Σαλβαγείου, της Ισμαηλίας, του Σουεζ, των Αβερωφιτών , του Πορτ Σαιντ, του Καΐρου, της Μανσούρας και Αποδήμων Προσκόπων. Πάντοτε υπήρχε αγάπη για τον Σύνδεσμο από τους Αιγυπτιώτες γιατί εδώ μαζευόμαστε, βλέπουμε παλιούς συμμαθητές, φίλους. Στο εντευκτήριο μας λειτουργεί και το εστιατόριο με  το καλύτερο αιγυπτιακό φαγητό στην Αθήνα. Μέσα από τις εκδηλώσεις, τις εκδρομές, τις συναντήσεις κρατάμε ζωντανή την αγάπη μας για την Αίγυπτο. Όπως στην Αίγυπτο, οι Κοινότητες αποτελούσαν έναν τόπο συνάντησης για τους Έλληνες, έτσι και στην Αθήνα ο Σύνδεσμος είναι το «στέκι» των Αιγυπτιωτών. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως πολλές φορές κάποιος μπορεί να έρθει μόνος του στο εντευκτήριό μας κι έπειτα από λίγο να βρεθεί παρέα με παλιούς και νέους φίλους».

Τι σημαίνει η Αίγυπτος για εσάς; Μοιραστείτε μαζί μας τις ζωηρές αναμνήσεις σας, και μι΄ληστε μας για την σημερινή σχέση σας με την χώρα του Νείλου

«Η Αίγυπτος για μένα είναι η δεύτερη μου πατρίδα. Γεννήθηκα, γαλουχήθηκακαι μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια. Εκεί πήγα σχολείο, εργάστηκα, γνώρισα τη σύζυγό μου και το 1973 εγκατασταθήκαμε στην Ελλάδα. Θυμάμαι με νοσταλγία τα σχολεία μας, την Ένωση, τον Όμιλο, τους ποδοσφαιρικούς και τους κωπηλατικούς αγώνες. Οι πρόγονοί μας μάς μεταλαμπάδευσαν τον σεβασμό και την αγάπη για την ιστορία των Ελλήνων στην Αίγυπτο και εμείς έχουμε χρέος να το μεταδώσουμε στα παιδιά και τα εγγόνιαμας.

Δεν σταμάτησα να την επισκέπτομαι. Πριν από τη πανδημία τουλάχιστον μια φορά το χρόνο πήγαινα στην Αίγυπτο. Διοργανώναμε εκδρομές και με τον Σύνδεσμο, ώστε να επισκεπτόμαστε τις Κοινότητες Αλεξάνδρειας και Καΐρου, να ερχόμαστε κοντά με τους Έλληνες των παροικιών μας. Μας λείπει πολύ που τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχουμε καταφέρει να έρθουμε. Ελπίζουμε τη νέα Χρονιά να βρεθούμε πάλι όλοι μαζί στη Χώρα του Νείλου.Η θάλασσα που χωρίζει τις δυο χώρες, την Ελλάδα και την Αίγυπτο δεν υπήρξε ποτέ εμπόδιο, αλλά αντίθετα ένας συνδετικός κρίκος που θα μας ενώνει για πάντα. Οι Ελληνικές Κοινότητες στην Αίγυπτο και ο Σύνδεσμος στην Ελλάδα θα είναι για πάντα η γέφυρα που θα ενώνει τις δύο χώρες, τις δύο πατρίδες μας.

Θα ήθελα να σας ευχηθώ Καλές Γιορτές με Υγεία και Αγάπη. Οι δύσκολοι καιροί δεν μας τρομάζουν εμάς τους Αιγυπτιώτες. Αντιθέτως μας ενώνουν και μας κάνουν πιο δυνατούς.

Αρέσει σε %d bloggers: