Στην 25ετη παρουσία μου στα Κοινοτικά πεπραγμένα δεν έτυχε ποτέ να παραβρεθώ σε γενική συνέλευση της Ελληνικής Κοινότητας Πορτ – Σάιντ (ΕΚΠΣ). Η πρώτη λοιπόν παρουσία μου συνοδεύτηκε με μια ιστορική απόφαση που έλαβε η συνέλευση, αυτή της συγχώνευσης με την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου (Ε.Κ.Κ).

Το συμβούλιο της  Ελληνικής Κοινότητας Πορτ – Σάιντ με πρόεδρο την κ. Χρυσούλα Θεοχάρη και μέλη τους κ.κ. Ειρήνη Φιλίππου, Μαρία Μαρκαντώνη και Κάμελ Ελ Χάγκ, προώθησαν την πρόταση αυτή στην συνέλευση που ομόφωνα την έκανε αποδεκτή.

Η παρουσία του Πρέσβη της Ελλάδος στην Αίγυπτο κ. Ν. Γαριλίδη που αποτελεί γνήσιο τέκνο της Κοινότητος Πορτ – Σάιντ ήταν σαφώς ο καταλυτικός παράγοντας που οδήγησε αρχικά την στενότερη συνεργασία των δύο Κοινοτήτων και σταδιακά να αρθούν όλες οι επιφυλάξεις και να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά στην ιστορική αυτή απόφαση.

Η επιμελής και σοβαρή εργασία του Νομικού τμήματος της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου στο πρόσωπο του δικηγόρου κ. Έζατ Σάμι, υπό την διεύθυνση και εποπτεία της επόπτριας γραφείων και προϊσταμένης νομικών κ. Β. Πολίτου – Ζουέ ήταν ο δεύτερος παράγοντας που οδήγησε το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΠΣ στην απόφαση, καθώς οι απαιτήσεις του νέου νόμου των Σωματείων στην Αίγυπτο επιβάλουν συγκεκριμένη οργάνωση που θα ήταν δύσκολο να υποστηριχθεί στο Πορτ Σάιντ, αλλά και ο περιορισμένος αριθμός των μελών της ΕΚΠΣ θα μπορεί πλέον να ενταχθεί και να εξυπηρετηθεί από τις υποδομές της Ε.Κ.Κ.

Το επόμενο βήμα για την υλοποίηση της συγχώνευσης είναι να καλέσει η Ε.Κ.Κ μια έκτακτη γενική συνέλευση (ΕΓΣ) και να αποδεχτούν τα μέλη της Ε.Κ.Κ την συγχώνευση. Η Διαχειριστική Επιτροπή της Ε.Κ.Κ. συνεδριάζει άμεσα για τον ορισμό της ημερομηνίας και τον ορισμό της ημερήσιας διάταξης. Κατόπιν αυτού το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης στο οποίο υπάγονται οι δύο Κοινότητες θα εκδώσει την απόφαση που θα δημοσιευτεί και στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στις ημέρες μας οι συγχωνεύσεις οργανισμών αλλά και εταιριών ακόμα, αποτελούν ένα μέσο διατήρησης και ανάπτυξης, όχι εξαφάνισης των μελών της συγχώνευσης. Αυτό το πνεύμα θέλουμε να υιοθετήσουμε.

Δεν σβήνουμε μια Ελληνική παρουσία στο Πορτ – Σάιντ με την συγχώνευση αλλά την προστατεύουμε για να συνεχίσει. Είναι δέσμευσή μας, εφόσον η συνέλευση της Ε.Κ.Κ. αποδεχτεί την συγχώνευση, να υπάρξει ειδική εφορεία για το Πορτ – Σάιντ (σαν μέρος της εφορείας των συγχωνευθέντων κοινοτήτων). Η εφορεία αυτή θα κάνει χρήσει των μελών του σημερινού Δ.Σ. του Πορτ -Σάιντ για να εξετάζει και να εισηγείται τα θέματα που αφορούν το Πορτ -Σάιντ.

Η οργάνωση που διαθέτουμε στην Ε.Κ.Κ συγχωνεύεται μαζί με την γνώση και την εμπειρία των μελών της ΕΚΠΣ για τα θέματα που τους αφορούν, γεγονός που αποδεικνύει πως όντως μιλάμε για την αρχή μιας νέας σελίδας και όχι για το κλείσιμο μιας παλιάς. 

Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς για την εμπιστοσύνη της συνέλευσης της ΕΚΠΣ και είναι τιμή μας αλλά και χρέος μας να βοηθήσουμε όχι επικουρικά αλλά έμπρακτα την συνέχειά της.

Χ. Θ. Καβαλής

Πρόεδρος της Ε.Κ.Κ

Αρέσει σε %d bloggers: